Címke: Bor

bor

A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája a borkultúrában nagy figyelmet érdemel. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul. A Hegyközségek  Nemzeti Tanácsa 22 hazai borvidék 58 067 hektár termőterületét tartja nyilván (HNT, 2015). A hegyközségek a bortermelés hivatalos alapegységei. Néhány fajta a fehérborszőlők közül: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Bianca, Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Olaszrizling; a vörösborszőlők közül: Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Othello, Medina, Cabernet sauvignon, Zweigelt. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről, valamint a borászattal kapcsolatban érdekes információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.

Kapcsolódó címkék

borászati gépek beszerzéseborászatborászati gépFrittmann borászatborászati támogatásDubicz Borászat és Szőlőbirtokborászati szakkiállításKoch borászatborászati ágazatBalla Borászatborászati szakbemutatóborászati pályázatNémet Borászati Intézetszőlőszőlőkombájnszőlőművelésszőlőgyökértetűcsemegeszőlőszőlőtermesztésszőlőültetvényszőlő sárgaságborszőlőAmerikai szőlőkabócacsemege szőlőszőlőültetvények szerkezetátalakításaszőlőtelepítésszőlőőrszőlő újratelepítési jogNÉBIH. szőlőMagyar Szőlő- és Bortermelők Egyesületetarka szőlőmolynyerges szőlőmolyszőlőmolyszőlő nemezes gubacsatkaszőlő gyökértetűkékszőlőékköves faaraszolószőlőlisztharmatkígyóaknás szőlőmolyszőlő gubacsatkaSzőlőnemesítésSzőlőfürtSzőlősSzőlő-szaporítóanyagszőlő-bor nemzeti támogatási programszámvitelről szóló törvényszőlőmagSzőlőalanySzőlőnemesítőSzőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmaszőlővesszőa szemelt szőlőből készült bora töppedt szőlőből készült borszőlőtőkeszőlőültetvény szerkezetátalakításKristinus Szőlőbirtokszőlőterméscsemegeszőlő lombtrágyázás tápanyagellátás Tápanyag-megosztásszőlő sorközszőlő telepítésszőlő levélatkákfehérszőlőszőlővédelemalmaDalmand Zrt.szalmaHinfner KálmánalmavarasodásMagyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai SzervezeteKalmár TibormobilalkalmazásszalmaszecskázóÉszakkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácspálmaolajalmamolyalmalevél-aknázómolyalmafazöld alma levéltetűalmalevél-atkaléalmaalmafa lisztharmatalmaültetvényforgalmazásHoneycrisp almaDalmandalmafiloxériaSzabolcsi almadíszalmaalmalisztharmatalmafa vértetűszalmadarázsszalmabálaalkalmazásalmatermelésalmatermesztésipari almaalma keserűfoltosságalma gubacsszúnyogalmaágazatalmalébirsalmaKenessey Kálmánalkalmazottfrissen préselt almaléNFC almaléforgalmazókforgalmazóétkezési almarzisztens almafajtaalmafajtákmodern almafajtákHonti almatéli fehér kálvil almarétesalmaPónyik almaBőralmazöld almalevéltetűKálmán körteNemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszerhúsforgalmazáslevélpirosító alma-levéltetűalmatermésűekgépforgalmazásterményforgalmazásalmalé sűrítménypálmaliliomalmapiacőszibarackzöld őszibarack levéltetűhamvas őszibarack levéltetűhomokháti őszibarack pálinkaszilvaÁllami Ménesgazdaság SzilvásváradszilvamolySzarvasi Szilvanappoloskaszagú szilvadarázsbábaszilvaszilva levélatkaÁzsiai datolyaszilvaVirginiai datolyaszilvaLótuszszilvavérszilvaKökényszilvaMarianna szilvaszilvatermésszilvatermesztésszilvarozsdaszilvadarázsszilvaorrú keszegmeggyMagyar Meggytermelők SzövetségemeggylevesmeggybefőttIpari meggycseresznyemeggymeggyfúró ormányosbabérmeggymeggyrázóléipari meggyzselnicemeggy-levéltetűcseresznyeamerikai keleti cseresznyelégyeurópai cseresznyelégyCseresznyelégyfekete cseresznye-levéltetűcseresznyeexportgyümölcsgyümölcstermesztésgyümölcsültetvényNAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézettojásgyümölcstrópusi gyümölcsiskolagyümölcsgyümölcsösgyümölcsrepedésgyümölcsmolygyümölcsfaglöospóriumos gyümölcsrothadáskeleti gyümölcsmolyközönséges gyümölcsfa-takácsatkapiros gyümölcsfa-takácsatkamoníliás gyümölcsrothadászöldség-gyümölcsalternáriás gyümölcsfoltosságegzotikus gyümölcsbogyós gyümölcsGyümölcstermesztési Kutatóintézetgyümölcspárlatgyümölcs feldolgozó üzemgyümölcslégyümölcsrázógépgyümölcsfeldolgozásmérsékelt égövi gyümölcsfajgyümölcsös-ültetvénygyümölcsminőségutóérő gyümölcsökgyümölcsfeldolgozócsonthéjas gyümölcsGyümölcskülönlegességgyümölcsösök vértetűGyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetgyümölcsmúmiagyümölcsszedésgyümölcsfákgyümölcsök áragyümölcsritkításgyümölcsökgyümölcshullásSimon Gyümölcs
Agrárhírek / Szőlő-Bor

Gyümölcsös pezsgőkkel rukkolt elő a Varga Pincészet

2019. december 10.

A Varga Pincészet Friss Aranymetszés gyümölcsös pezsgő termékcsaládjával jelent meg az idei ünnepekre, amelynek mind a három tagja extra száraz.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Sokkal kevesebb lesz a bor idén

2019. november 23.

Sajnos az előrejelzések bekövetkeztek: a világ borászainak összteljesítménye 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, miután éppen a legnagyobb termelőket, az európai termelés négyötödét adó Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot sújtotta a leginkább az időjárás.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Idén 4,2 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák

2019. november 20.

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek, és bizakodásra ad okot az is, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

12 millió eurós borpromóciós programot indít az Agrárminisztérium

2019. november 19.

A borpromóciós program forrásaira a tervek szerint jövő márciusban és áprilisban lehet majd a pályázatokat benyújtani.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Komoly fejlesztések valósultak meg a Tokaji Borvidéken

2019. november 15.

A Tokaji Borvidék a huszonegyedik századba lépett azzal a beruházás sorozattal, amelyet 2016 és 2019 között a kormány hazai forrásból biztosított 8,2 milliárd forintos támogatásával valósítottak meg a borvidék szereplői.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Foglalkoztatási gondok a szőlő-bor ágazatban

2019. november 4.

A munkaerőhiányhoz való alkalmazkodás során a kézi munkafolyamatok csökkentése, a béremelés és a vonzó körülmények kialakítása tűnik a leggyakoribb stratégiának.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

A kén-dioxid szerepe a borászati technológiában, különös tekintettel a kombinált alkalmazásra

A piaci árutermelés kereteiben történő borászati tevékenység során nem kerülhetők meg a termék minőségét meghatározó ismérvek.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Bortermelés: csúnyán tévedtek a "szakemberek"

2019. október 27.

Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlőtúltermelési válság, a vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és más európai országban is, így a borexport is segít levezetni az elmúlt két év alatt felhalmozódott hazai borkészleteket.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

A jelenlegi időjárás segíti az aszúsodást

2019. október 21.

Az idei kifejezetten jó évjáratnak tűnik, az eddig bejött tételek szép egyensúlyt mutatnak, a szőlőknek kiváló az érettségi fokuk, a beltartalmi értékek sem vesztek el a nyári melegben.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Változik a bor íze a klímaváltozás miatt

2019. október 13.

A 2018-as év az aszály ellenére kiváló évjárat volt a német bor számára. Az éghajlat melegedésével azonban a rizling, a Németország leghíresebb borának íze kezd megváltozni.