A tábla széléről
A tábla széléről

GMO kérdés szójában – avagy a gőz a hajókürtre van kötve?!

GMO kérdés szójában – avagy a gőz a hajókürtre van kötve?!

Agrofórum Online

A fenti címmel küldött egy figyelemre méltó írást harangozó János bátyai szójatermesztő, aki – ahogy ez az írásából is kiderül – 42 éve foglalkozik (birkózik) e jeles hüvelyes növénnyel.

Ez a tény is igazolja, hogy a szójatermesztés iránt elkötelezett és hiteles személyiséggel állunk szemben, (dehogy szemben, sokkal inkább mellette). Berzenkedéseivel jó ügyet kíván szolgálni, bízva abban, hogy a felvetéseire valaki, valamikor érdemi választ fog adni. B.L.

Bátyán, a Duna mentén 1976 óta foglalkozunk szójatermesztéssel hol több, hol kevesebb sikerrel, de általában eredményesen. Magam is elkötelezett híve vagyok a hazai szójatermesztésnek, korábban a szövetkezet agronómusaként, később a bátyai TERRA-UNIO Kft. ügyvezetőjeként. Ez késztetett arra, hogy papírra vessem a következő néhány gondolatot.

Az utóbbi években nem volt olyan szójatermesztéssel kapcsolatos fórum, ahol ne hangzott volna el, hogy mennyire fontos lenne Magyarországon és Európában is GMO-mentes szójából és egyéb fehérjenövényekből biztosítani az állattenyésztés fehérjeszükségletét. Annak érdekében, hogy kiválthassuk a zömmel GMO-s szója- és szójadaraimportot, a jelenlegi vetésterületet öt-hatszorosára kellene növelnünk.

Nagyszerű dolog, hogy újra meghirdették a fehérjeprogramot, és jelentős támogatás is elérhető a termelők számára, de ezzel együtt sem látom realitását annak, hogy Magyarország önellátó legyen fehérjetakarmányok ügyében.

Nem tudom szó szerint idézni, de az Alaptörvény tartalmazza, hogy minden magyar állampolgárnak joga van GMO-mentes táplálékot fogyasztani /az más kérdés, hogy mikor lesz rá pénze/ de azt hiszem, hogy a jelenlegi körülmények között ez csak ígéret és álom marad.

Mire alapozom ezt a kijelentésemet? – Leginkább arra, hogy az itthon megtermelt GMO-mentes szójánkat sem tudjuk határainkon belül tartani. Ennek valószínű az lehet az oka, hogy a GMO-mentes takarmányokból előállított végtermékre nincs fizetőképes kereslet.

Tudom, hogy Magyarország határai nem állíthatják meg a hazai termésű szója kivitelét, mert a szója is mint minden más árú, szabadon áramolhat az EU belső piacán. Mégis felmerül bennem a kérdés, hogy miért lehetséges az, hogy a környező országok vevőként jelentkeznek a GMO–mentes  szójáért, mi meg azt is kiengedjük a kezünkből, amit sok küzdelem árán megtermeltünk. Ott tartunk, hogy az itthon megtermelt szója közel kétharmada elhagyja az országot.

Szűkebb pátriánkban, a bátyai TERRA-UNIO Kft-ben közel ezer tonna szója termett. Ebből a mennyiségből 52 tonnát értékesítettünk hazai piacon, a többi termés határon kívülre került, mert a hazai piacon megalázó árat kínáltak érte, pedig minőségi áruról van szó 35,4 fehérje, és 21 % olajtartalommal. Vajon mi lehet az oka, hogy más országokban meg tudják fizetni az általunk termelt szóját? Talán ott jobban   „dübörög a gazdaság”, vagy a gazdasági előnyökön túl komolyabban foglalkoznak polgáraik egészségével és más környezetvédelmi szempontokkal, vagy a „gőz nem a hajókürtre van kötve”, mint nálunk.

Ha valaki ezt meg akarja vagy meg tudja válaszolni, annak válaszát köszönttel várom.

Harangozó János     

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Addig adj, amíg adni tudsz!

2020. december 6. 06:36

Karácsonyra készülve az erdők-mezők is ünnepi ruhába öltöznek; legalábbis ebben reménykedünk, mert még ilyen vén fejjel is arról álmodozik az ember, hogy fehér Karácsonyunk lesz.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Napraforgó, repce, és szója tápanyag-utánpótlása Yara termékekkel

2023. január 30. 06:36

A vetésszerkezetben bekövetkező változások egyértelmű nyertesei az olajos növények lettek. Ezen növények vetésterülete gyakorlatilag közelít a kukoricáéhoz.

Bemutatták a Pioneer® vetőmag márkanév új arculatát

2020. december 10. 04:37

Az új arculat tükrözi a cég elkötelezettségét a gazdálkodás előmozdítása mellett.

A csökkenő orosz árak húzták le a búza árát

2024. február 9. 10:10

Iránykeresés jellemezte a csütörtöki kereskedési napot a terménypiacokon a tengerentúlon és kontinensünkön is.

Csúnya lejtőn a gabonapiac

2020. január 17. 08:33

Az árakra a Kína és az Egyesült Államok közötti megállapodás konkrétumainak hiánya mellett a dél-amerikai időjárási hírek is nyomást gyakoroltak.