COVID-Agrár

A biotermékek piaca 16 százalékkal nőtt a COVID-19 ideje alatt

Agrofórum Online

A koronavírus terjedése miatti általános gazdasági visszaesés ellenére is nőtt az igény a bioélelmiszerek iránt.

Az előrejelzések szerint a bioélelmiszerek kereskedelme tavaly 4,37 milliárd eurót ért el Németországban. Ez 16,4 százalékkal több, mint 2019-ben – jelentette be a Bundesverband Naturkost Naturwaren (BNN), azaz a természetes élelmiszerekkel és árucikkeke foglalkozó szövetségi egyesület.

Az egyesület gyűjti össze és dolgozza fel a kiskereskedelmi szektor adatait és a nagykereskedelmi forgalmi adatok is oda futnak be. Az árbevétel összesen 2,34 milliárd eurót ért el, így 21,7 százalékkal emelkedett ez az adat az előző évihez képest.

„Az év folyamán az eladások alakulása követte a világjárvány dinamikáját” – közölte az egyesület. Ennek megfelelően az eladások a tavaszi, az ősz végi és tél eleji kijárási korlátozási szakaszokban 20-30 százalékkal haladták meg az előző évi szintet.

„A vendéglátóhelyeken történő étkezések megszüntetésével az embereknek többet kellett főzniük saját maguknak 2020-ban, ezért intenzívebben foglalkoztak ételeik alapanyagainak eredetével és minőségével” – mondta Kathrin Jäckel, a BNN ügyvezető igazgatója. Feltűnő, hogy a vásárlások száma tíz százalékkal csökkent 2020-ban, ugyanakkor a vásárlásonkénti átlagos vételár körülbelül 25 százalékkal nőtt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Rekordszinten a teafogyasztás a koronavírus miatt

2021. október 29. 05:47

Különösen a gyógyteák és a gyümölcsteák örvendnek egyre nagyobb népszerűségnek, és négy százalékos értékesítési növekedést értek el.

80 milliárd eurós üzlet a biogazdálkodás

2018. március 20. 19:27

A fogyasztói igény növekedése mellett a gazdák kedve is egyre nagyobb a bioélelmiszer előllításhoz.

A bioágazat fejlődése Hollandiában

2023. február 23. 09:34

A holland vállalat évente több mint 50 millió kilogramm bio-gyümölcsöt és -zöldséget termeszt, dolgoz fel és értékesít.

Több ezer magyar gazda folytat biotermelést

2018. április 23. 07:38

A fogyasztók fokozódó tudatosságának (egészség, wellness) és a mindehhez rendelkezésre álló, vásárlási döntést megalapozó információs háttérnek köszönhetően a bioélelmiszerek piacának növekedése az elkövetkező években várhatóan töretlen lesz.

Lendületben vannak a bioélelmiszerek

2020. május 20. 14:07

A kereslet rohamos növekedése azonban kínálati problémákat vet fel. Az ellátási láncok zavara az ágazatban is érzékelhető.