Szöőr Bea

Szöőr Bea

Agrofórum Online

Ezért csodaszer a tungolaj

2024. február 16. 09:10

Nagyjából 10 évvel ezelőtt még csak a Nyugat-Európában élő rokonok, barátok elmondásából ismertük a krónikus szakemberhiányt és az ezzel járó gondokat. Immár a mi napjaink meghatározó részévé vált mindez és zömmel kikényszerítette a megoldást is.

Matcha, mézbokor – milyen előnyökkel szolgálnak a különleges teák?

2024. február 11. 12:10

Sokaknak a tea, így a tea ivása is egyet jelent egy filternek a forró vízbe lógatásával, amelybe aztán némi citrom(lé), no meg cukor is kerül. Pedig ennél egy tea jóval többet érdemel, mint ahogy mi is.

Azbeszt is van a magyarországi ivóvizekben

2024. február 9. 16:40

Az azbeszt, ez a természetes formában előforduló ásvány, jó ideje tudjuk, hogy rendkívül veszélyes anyag. Az azbeszttartalmú termékek megsérülésekor apró szálak lélegezhetők be, ami idővel olyan betegségek kialakulásához vezet, mint az azbesztózis, a mezotelióma és a rák más formái.

Meddig tart a tél? Jósol a medve, a mormota és a hód

2024. február 7. 07:10

A medve meteorológusi képességéről, pontosabban a neki tulajdonított ilyen jellegű tevékenységéről, ugye, hallottunk már? És a napfényt jósló denevérekről? Vagy a szélsebesen érkező fagyokról jövendölő hódokról? Bevallom, hogy én egészen a közelmúltig nem.

El nem hinné, mit kerestetnek ezzel a patkánnyal

2024. február 6. 07:10

Az, hogy „fenntartásaim vannak” a rágcsálókkal, különösen a patkányokkal szemben, az erősen visszafogott leírása érzéseimnek. Ráadásul ez az érzés a rágcsáló méretével arányosan növekszik. Legalábbis eddig így volt.

Tudta? Ezért érdemes hüvelyeseket fogyasztani

2024. február 5. 15:10

A hüvelyes terményeknek is van világnapjuk, és gondoljon bárki, bármit erről, igazán megérdemlik.

Sajtválogatás: sertés, jávorszarvas és chauri tejéből

2024. február 4. 11:10

Edward Lee séf, étteremtulajdonos nagyjából mindent elért szakmájában amit lehetett, de valószínű, hogy mégis hiányzott valami az életéből, ugyanis úgy döntött, hogy sajtot készít, disznósajtot. Mármint igazit, vagyis hús és por nélkülit, egyszerűen kocatejből.

Casu Marzu: halálosnak nem halálos, de nyüvesnek nyüves

2024. február 3. 10:10

Azoknak, akik csupán a pálpusztai sajt nevének hallatán megborzonganak, azt javaslom, hogy ne olvassák tovább ezt a cikket, ugyanis ennél sokkal megrázóbb élmények várnak rájuk.

Vannak veszélyes pókok a kertjeinkben? Most kiderült

2024. február 2. 08:10

Pók-Háló névre keresztelte azt a kutatását az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), amellyel az önkénteseket is segítségül hívva felmérte a hazai kertek nyolclábú népességét.

Kumisz: mire jó a kanca- vagy tevetejből erjesztett ital?

2024. január 30. 07:10

Magyar gasztronómiáról, eltűnt ételekről, italokról, ízekről, fűszerekről beszélgettünk egy üzbég vendégemmel, és egyszer csak az erjesztett kancatejhez érkeztünk. Kezdtem körülírni, hogy mire is gondolok, amikor is kicsúszott a számon az általam még sohasem kóstolt alkoholos ital magyar neve: kumisz.