COVID-Agrár
COVID-Agrár

Albán mezőgazdasági idénymunkások érkezhetnek Görögországba

Albán mezőgazdasági idénymunkások érkezhetnek Görögországba

Agrofórum Online

Albánia és Görögország a koronavírus terjedése miatt már korábban lezárta közös határát, de most megállapodtak, felkészülnek arra, hogy az albán vendégmunkások Görögországban tudjanak munkát vállalni.

Az albán miniszterelnök, Edi Rama konzultált görög kollégájával, Kiriákosz Micotákisszal a vírus elleni küzdelemről, a gazdaság élénkítéséről és „különösen a szezonális foglalkoztatás biztosításának kölcsönös előnyeiről” – számolt be a Thomson Reuters hírügynökség.

A görög termelőknek májusban 50 ezer gyümölcs- és zöldségszedőre van szükségük, hogy leszüreteljék a beérett termést. Ezek a munkások általában a szomszédos Albániából és az Európai Unió többi tagországából, Bulgáriából és Romániából érkeznek. Addigra Tirana azt tervezi, hogy jelentősen enyhíti a koronavírus miatt bevezetett utazási és egyéb korlátozásait.

A John Hopkins Egyetem online adatbázisa szerint Albániában 712, Görögországban 2506 fertőzöttet regisztráltak vasárnapig. A mortalitási ráta egyik országban sem haladja meg a hat százalékot. Albániában 27-en, Görögországban pedig 130-an hunytak el az új típusú koronavírussal összefüggésben.

„Megállapodtunk abban, hogy együtt alaposan megvizsgáljuk az idénymunkások Albániából Görögországba történő utazásának kérdését, összhangban azzal a kölcsönös szükséglettel, hogy május közepe körül megnyitjuk a határt a szezonális munkába való részvételhez” – közölte, az albán kormányfő, Edi Rama a közösségi médiában.

Rama hozzátette, megköszönte Micotákisznak, hogy nem lépnek fel hátrányosan Görögországban a határ bezárása miatt a határ túloldalán rekedt albán idénymunkások ellen. Kiemelte, hogy a konzultáció rendkívül hasznos és értékes volt, mivel több mint fél millió albán él és dolgozik a szomszédos országban.

A két balkáni szomszéd között annak ellenére is stabil a diplomáciai kapcsolat, hogy sok a megoldatlan kérdésekkel kapcsolatos feszültség – ezek közé tartozik többek között a tengeri határok meghatározása is.

Görög sajtóközlemények szerint a görög mezőgazdasági minisztérium attól tartott, hogy a határ lezárása elvághatja az Albániából érkező, legképzettebb munkaerő útját, ezzel veszélybe sodorva gazdálkodóik termését, nagy veszteségeket okozva ezáltal az egész görög gazdaságnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

A lassú betakarítás és a rossz termésviszonyok miatt drágult a búza

2023. július 6. 09:46

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent a következő határidőre.

Több hetes mélyponton maradtak a gabonaárak

2019. november 21. 08:56

A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások okozta bizonytalansággal okolható részben a nagyobb lejtmenet a terményárakban.

Ukrajna gabonakivitele tíz százalékkal növekedett eddig

2021. augusztus 23. 06:41

A minisztérium közlése szerint a gazdák majdnem befejezték a 2021-es búzatermés aratását, 32 millió tonnát takarítottak be a vetésterület 97,6%-áról.

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

2022. július 3. 16:26

A száraz meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított.