COVID-Agrár
COVID-Agrár

Kevés a szén-dioxid – bajban a sörgyártók

Kevés a szén-dioxid – bajban a sörgyártók

Agrofórum Online

Az italgyártók a széndioxid ellátás miatt aggódnak. Az etanol üzemek elhalványuló széndioxidkészletei sodorhatják bajba a sör- és üditőitalgyártó vállalatokat.

Az Egyesült Államokban a szén-dioxid kínálatért felelős 45 etanol üzem közül 34-ben részlegesen már csökkentették a termelést. Egy felmérés szerint a széndioxid-termelés a járvány kitörése óta akár 50 százalékkal is visszaeshetett. A beszállítók a szűk kínálatot áremeléssel próbálják orvosolni, amit első körben a sörgyártók érezhettek meg egy 25 százalékos áremelés következtében – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt.

Az etanolüzemek azért zártak be, mert az Egybesült Államokban drámai mértékben terjedő koronavírus miatt rendkívül keveset autóznak az emberek. Ez természetesen magával hozta az üzemanyagkereslet csökkenését, így a jóval kisebb benzinértékesítés miatt sokkal kevesebb etanolra van szükség. Ugyanis a környezetvédelmi előírások miatt az Egyesült Államokban is meghatározott mértékű etanolt kell keverni a benzinhez.

Az ország kukoricatermelésének nagyjából harmadát az etanol előállításához használják fel. Részben ezzel is magyarázható, hogy a múlt héten 3,3, az elmúlt hónapban 6,7, de idén eddig összesen 17,3 százalékkal zuhant a kukorica ára az árutőzsdén.

Az italgyártóknak összességében egyébként idén nem megy túl jól a tengerentúlon. Bár az éttermi és egyéb vendéglátóhelyeken keletkező forgalmat némileg egyensúlyozzák az élelmiszerboltokban, szupermarketekben keletkező plusz eladások, de ezeknek a profittartalma alacsonyabb.

A Dow Jones italgyártók tőzsdei teljesítményét mutató, Dow Jones Beverages mutató 13,2 százalékkal csökkent idén. A Coca-Cola üdítőitalgyártónak 7,1 százalékkal, a világ legnagyobb sörgyártó vállalatának, az Anheuser Busch Inbev-nek pedig 44 százalékkal zuhant eddig 2020-ban az árfolyama a New York-i Értéktőzsdén. A komoly keresletoldali problémák mellett újabb nyomás helyez a kurzusra az alapanyagok, így a szén-dioxid drágulása.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Csökkent az ukrán kukorica exportára

2022. április 11. 06:37

A kukorica keresleti ára április-május kiszállítással 240-250 dollár/tonna volt a lengyel határon, ami tonnánként 15 dollárral alacsonyabb, mint egy héttel korábban.

A Pro Farmer terménytúra adataira várnak a befektetők

2023. augusztus 23. 10:10

Amerikában vegyes hangulat uralkodott, míg Európában inkább eladói fölényt lehetett látni a keddi terménypiaci kereskedésben.

A szójabab négy hete drágul a kínai keresleti remények miatt

2023. november 4. 09:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárta a hetet.

Nagyot „hajrázott” a kukorica Magyarországon

2023. november 16. 13:40

Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, a munkálatok végét jelentősen megnehezítette az elmúlt hetek csapadékos időjárása.