Hertelendy Péter

Hertelendy Péter

Agrofórum Online

A szárrozsda hazai felbukkanásáról

2019. július 2. 07:59

A szárrozsda meglehetősen későn jelent meg, így a tápnövényeinek számító kenyérbúzafajták túlnyomó többsége már túlságosan érett volt ahhoz, hogy a kórokozó megtámadja. Viszont a nagyon hosszú tenyészidejű fajták, hibridbúzák, illetve egyes szintén hosszú tenyészidejű pelyvás gabonák (tönke, tönköly) még eléggé zöldek most is ahhoz, hogy a szárrozsda rajtuk megtelepedjen.

A raktározás kártevői

2019. január 2. 06:28

A raktári kártevők ellen a védekezés legolcsóbb és legkönnyebb módja a bejutás megelőzése. A raktári károsítók három nagy csoportba oszthatók – bogarak, lepkék és atkák közé –, melyek aktív vagy passzív úton települhetnek be.

Az állati kártevők átteleléséről

2018. november 1. 07:36

A téli, ínséges és hideg időszakok kivédésére az állatvilágban a túlélési stratégiák nagyon széles és bonyolult rendszere fejlődött ki. A Szerző a termesztett növényeink állati kártevőnek áttelelési módjait, a kedvezőtlen körülmények átvészelésére alkalmazott módszereit veszi nagyító alá.

Gabonatarlók – növényvédelem

2018. október 8. 07:47

A betegségek kórokozóinak fennmaradását, továbbszaporodását és terjedését egyaránt elősegíthetik a tarlók. Ezt kétféle úton valósíthatják meg: ez egyik út a visszamaradt fertőzött tarlómaradványok jelenléte, a másik lehetőség az árvakelések megjelenése. A szerzők a tarlók állapotának a növénybetegségekre és az állati kártevőkre gyakorolt néhány hatására hívják fel a figyelmet.

Kellemetlen őszi meglepetés: a csócsárló

2018. október 7. 12:44

A gabonafutrinka (Zabrus tenebrioides) régóta ismert Magyarországon, mint a kalászos gabonák fiatalkori károsítója, előfordulásával szinte minden évben számolni kell. A kártevő számára döntő jelentőségű, hogy a peterakás idején milyen az időjárás, talál-e megfelelő, kellően nedves talajt.

A búza első gombaölő szeres kezelése

2018. január 24. 20:49

A tél végi, tavasz eleji időszak egyik fontos feladata a soron következő vegetációs időszakban reánk váró feladatokra való minél hatékonyabb felkészülés.

Így indul a repce a télbe

2017. december 1. 12:34

A repcék következő évi vegetációs időszakát leginkább a fómás levélfoltosság veszélyezteti enyhe tél esetén. Ha ez bekövetkezne, akkor a „szokásos”, a szárat támadó ormányosok ellen célzott inszekticides kezelés helyett fungicides védelemmel kell kezdeni a jövő évi szezont.

Visszatekintés a kalászosok ez évi növénykórtani viszonyaira

2017. szeptember 1. 20:58

Az „évértékelésben” a szerző bemutatja, hogy a kalászosoknak milyen biotikus stresszhelyzetekkel kellett megküzdeni az elmúlt termesztési szezonban, továbbá a jövőre vonatkozó kilátásokat elemzi.

A terménygázosítás problémái

2017. június 1. 14:55

A kereskedők, a termelők és a kártevőirtó szakma résztvevői „egy csónakban eveznek”. A terményértékesítéssel kapcsolatban, valamint a kártevőmentesség és határérték alatti hatóanyag-tartalom biztosítása érdekében megfogalmazott célokat, illetve a jelenleg fennálló gondok leküzdését csak együtt érhetik el.

A repce kártevői – aktualitások

2017. február 15. 13:31

Hertelendy Péter a repce téli károsítóit mutatja be. A felsorolt állatok között olyan is felbukkan, amellyel leginkább a Balatonon szoktunk találkozni.