Hertelendy Péter

Hertelendy Péter

Agrofórum Online

Veszélyben a kajszibarack!

2024. február 22. 14:40

Az idei tavasz meglehetősen hektikus, több melegrekordot is hozó és alapvetően csapadékban gazdag időjárása néhány növény esetében akut növénykórtani vészhelyzetet teremtett. Ebbe a csapdába szaladt bele a kajszibarack is.

Ennyit változott a repce növényvédelme három évtized alatt

2024. február 22. 12:40

Az őszi káposztarepce a napraforgóhoz hasonlóan meglehetősen nagymértékben igényli a hatékony növényvédelmet. Eltérően a többi szántóföldi növénykultúrától, a repce esetében nem a gyomirtás, hanem döntően az állati károsítók elleni védelem a felelős a kezelések számának és a növényvédelmi költségek döntő hányadáért.

Aktuális teendők a repcében

2024. február 20. 11:40

Az őszi vetésű szántóföldi kultúrák közül az őszi káposztarepce számára idén már elkezdődött a vegetációs szezon. Megindult a repce növények növekedése és lassacskán időszerű lesz a szárba indulás kezdete is.

A biológiai védekezés működik!

2024. február 19. 05:40

Sok gazdálkodó ismeri ugyan a T-fák kihelyezésével támogatott, biológiai védekezési módot, ugyanakkor úgy gondolja, hogy ez a védekezési lehetőség a biogazdálkodók privilégiuma és konvencionális termelést folytató gazdálkodóként nincs erre szüksége.

Veszélyben a korán vetett őszi árpák

2024. február 13. 05:40

Az őszi kalászosok korai vetése több, súlyos növényélettani és növényvédelmi kockázattal is jár, de ez napjainkban, a szinte áprilist idéző februári felmelegedés időszakában eléggé látványosan meg is nyilvánult.

Még egyszer, de nem utoljára a mezei pocokról

2024. február 12. 05:40

Nem árt már végre némi tiszta vizet is önteni a pohárba és kicsit elmagyarázni, hogy miként alakult ki ez a jelenlegi pocokhelyzet, pontosan milyen is a jelenlegi helyzet, és mi várható.

Ormányosbogarak a repcében: most lehet védekezni

2024. február 8. 05:40

A repcében a tavasz folyamán elsőként általában a nagy repceormányos jelenik meg. Hőmérsékleti igénye picivel alacsonyabb, mint a valamivel kisebb testű repce szárormányosé.

Lemosó permetezések időszaka

2024. február 7. 05:40

A tavaszi lemosó permetezés hasznos fegyver lehet a hozzáértő kertészek kezében egy sor kórokozó és kártevő ellen, de egyáltalán nem mindentudó csodaszer.

Kalászosok élettani problémái

2024. február 5. 05:40

A nagyon sok helyszínen teljesen vizes, átázott, levegőtlen talajok nem kedvezőek az őszi vetésű kalászosok számára.

Drónos permetezés - legálisan

2024. február 4. 05:40

A drónok növényvédelmi célú használatának jogi szabályozása kb. napjainkra vált teljessé. Az bárki által könnyedén belátható, hogy a drónok minden engedély, felügyelet nélküli reptetése akármerre a nagy és szabad légtérben előbb-utóbb súlyos veszélyforrás lehet.