Ház, táj blog

Rekordszinten a teafogyasztás a koronavírus miatt

Agrofórum Online

A 2020-as évben, amikor a koronavírus megjelent és számos lezárás volt Európa, illetve világszerte a németek több teát ittak, mint valaha.

A német Tea Report 2021 szerint az egy főre jutó fekete-, zöld-, gyógy- és gyümölcstea-fogyasztás Németországban mintegy 70 literre emelkedett. Ez mintegy két literrel több, mint a korábbi rekord év 2019-ben.

Míg a fogyasztás a szállodák, éttermek és büfék piacán a zárvatartások miatt összeomlott, az értékesítés a speciális üzletekben, drogériákban és az élelmiszer-kiskereskedőknél látványosan nőtt.

Egy főre jutó 300 liter fekete teával a kelet-frízek ismét világbajnokok a teaivásban, őket követik az írek 222 literrel, a britek pedig 177 literrel. Összesen 60 604 tonna tea kelt el. Ez három százalékos növekedést jelent. A gyógynövény- és gyümölcsteák 41 081 tonnát, a fekete és zöld teák pedig 19 523 tonnát tettek ki. 2019-ben az arány 40 000-19 200 tonna volt.

Különösen a gyógyteák és a gyümölcsteák örvendnek egyre nagyobb népszerűségnek, és négy százalékos értékesítési növekedést értek el.

A biotermékek iránti kereslet növekedésével összhangban a teán belüli arányuk is nőtt. A tájékoztatás szerint tavaly a fekete- és zöld teák 12,9 százaléka volt bio minőségű (2019-ben ez még csupán 12,0 százalékot tett ki), a gyógynövény- és gyümölcsteáké 13,5 százalék (2019-ben alig 11 százalék volt).

Összesen 40 985 tonna teát importáltak Németországba tavaly 71 országból, elsősorban Indiából, Kínából és Srí Lankáról – számolt be a német proplanta híroldal. Ezzel szemben 21 818 tonna teát exportáltak 108 országba. A német teakülönlegességek világszerte népszerűek, és kiváló minőségük miatt értékelik őket. A jelentés szerint a német teák fő vásárlója ismét Franciaország volt.

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Kamélia Akadémia – A teanövény termesztése Magyarországon

2020. január 22. 06:47

Most a teatermesztés eddigi magyar tapasztalatait bemutatva tart egész napos képzést Varga Marianna február 20-án.

Lehet hazánkban teát termeszteni?

2025. május 20. 05:40

Vajon lehetséges-e hazánkban eredményesen teát termeszteni? Varga Marianna, magyar teanagykövetet kérdeztük.

Hideg vízben áztassuk a csipkebogyót!

2024. október 20. 08:10

Ha lecsúsztunk a betakarításukkal, érdemes otthagyni a bogyókat, hogy télen a madarak lecsipegethessék őket.

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.