Gazdahely
Gazdahely

Vetésváltási előírások – nem növényvédelmi szempontból

Vetésváltási előírások – nem növényvédelmi szempontból

Agrofórum Online

A minap feltettem a kérdést a követőim között facebookon, hogy milyen vetésváltási előírásokat ismernek és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a várt kommentdömping elmaradt. Vajon tényleg nincsenek tisztában a jogszabályi követelményekkel?

Itt az ideje pedig, hogy a jövő évi vetéstervünket elővegyük, az őszi gabonák és repce után a kapás kultúrákat, egyebeket is beletervezzük a tábláinkba. Sokan nagyon helyesen tudják a vetésforgó alapelveit növényvédelmi szempontból, de vannak, akik például az egységes kérelem beadásakor szembesülnek vele, hogy bizony arra a parcellára már nem jelenthet be kukoricát, különben bukja a támogatást. Szóval vegyük sorra, milyen előírásoknak kell megfelelni (nem növényvédelmi szempontból).

A 2007. évi XVII. törvény leírja a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárásokat, köztük a kölcsönös megfeleltetés (KM) ellenőrzését.

De mi az a KM?

A Kölcsönös Megfeleltetés az EU egységes szakmai követelményrendszere, amely alapvető előírásokat fogalmaz meg a KAP (Közös Agrárpolitika) keretén belül a környezetre, az éghajlatváltozásra, a földterület jó mezőgazdasági és környezeti állapotára, a közegészségügyre, az állategészségügyre, a növényegészségügyre és az állatjólétre vonatkozóan.

Kit érint a KM?

Gyakorlatilag mindenkit! (Aki az EU-tól támogatást vesz fel, földalapút igényel, egységes kérelmet ad be.)

Ennyi jogszabályi bevezető után nézzük akkor, hogy mit ír elő a KM a vetésváltásról!

A KM előírásai azt mondják ki, hogy adott kultúrnövény maximum hány egymást követő évben kerülhet ugyanabba a táblába. Több kategória van, ezek a következők:

Nem termeszthető önmaga után ugyanazon a területen: burgonya, napraforgó, káposztarepce, szójabab, cukorrépa, olajtök, dinnye.
Önmaga után két éven keresztül termeszthető: kalászosok, cirokfélék és a tökre oltott (!) dinnye.
3 évig maradhat ugyanazon a parcellán: a kukorica és a dohány.
4 évig vethető ugyanarra a területre egyedül a vetőmagtermesztés céljából vetett hibridkukorica.
Az itt fel nem sorolt növények esetén nincs vetésváltási korlátozás!

Fontos tudni, hogy a vetésváltási szabályok az adott földterületre vonatkoznak, nem a támogatás igénylőjére, tehát az előveteménnyel akkor is tisztában kell lennünk, ha frissen vásároltuk a földet!

Van viszont itt is „kiskapu”, ugyanis, ha másodvetést alkalmazunk és szabályosan lejelentjük az e-kérelemben, akkor eleget teszünk a vetésváltásnak. (Ha tehát Ön adott területen 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is kukoricát termesztett és jövőre is azt szeretne, ezt úgy tudja megtenni, ha ugyanazon a tábláján a kukorica után másodvetést alkalmaz, amit szabályosan be is jelent; ekkor 2019-ben újra indul a kukoricára vonatkozó 3 év.)

A hatóság a KM előírásainak betartását pedig üzemi szinten ellenőrizheti helyszíni bejárással, illetve a gazdálkodási napló áttekintésével, ami után, ha szabályszegést tapasztalnak, támogatásmegvonásba kerülhet a földhasználónak.

Időszerű MÁKos teendők – avagy ideje ránézni az ügyfélkapunkra

2019. szeptember 3. 13:11

A nyár vége felé célszerű ismét gyakrabban ránézni az ügyfélkapujára minden gazdálkodónak. Kezdenek landolni a MÁK-os értesítések tárhelyünkön, például azzal a felszólítással, hogy 10 napon belül igazoljuk a jogszerű földhasználatot.

A 10. Keceli Meggyfesztivál margójára - avagy az összefogásért kiállt minden oldal

2019. június 12. 04:36

Múlt hét végén került megrendezésre a jubileumát ünneplő Keceli Meggyfesztivál, melynek első napján egy igazán színvonalas szakmai konferencián lehettem első előadó és mint ebből adódik, egy kicsit a napi „kitárgyalnivaló” fő téma bedobója.

Van még perspektíva a dísznövénytermesztésben?

2018. november 1. 14:39

Szuvandzsiev Péter a családi tradíciót viszi tovább és 2500 négyzetméteren termeszt dísznövényeket Gyömrőn.

Ne várjuk meg, amíg a gazdát kirángatják a traktorból!

2018. szeptember 7. 08:39

Jó reggelt!  Kávé mellé hoztam pár gondolatot, amit muszáj kiírnom magamból...

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

2019. február 16. 04:36

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?

Ha péntek, akkor halas recept: Halchips

2019. április 12. 13:08

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Ezt a földet választottam - kiegészítés

2019. szeptember 25. 04:36

Hogyan segíthetjük a megfelelő ültetőközeg kiválasztásán túl a növényeket a számukra legideálisabb környezeti feltételek megteremtésével? Mire jó a fenyőkéreg, az agyaggranulátum, a kertészeti perlit és a natúr tőzeg?

A fokhagyma jótékony hatásai a kerttől az asztalig

2018. október 16. 03:48

Nem ismerünk olyan „társítási szituációt”, amikor a fokhagyma gátolná a másik növényt a növekedésben, vagy odavonzaná valamely kártevőjét. Sőt, inkább elkerülik a kártevők erőteljes szaga miatt.