Gazdahely
Gazdahely

Vetésváltási előírások – nem növényvédelmi szempontból

Vetésváltási előírások – nem növényvédelmi szempontból

Agrofórum Online

A minap feltettem a kérdést a követőim között facebookon, hogy milyen vetésváltási előírásokat ismernek és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a várt kommentdömping elmaradt. Vajon tényleg nincsenek tisztában a jogszabályi követelményekkel?

Itt az ideje pedig, hogy a jövő évi vetéstervünket elővegyük, az őszi gabonák és repce után a kapás kultúrákat, egyebeket is beletervezzük a tábláinkba. Sokan nagyon helyesen tudják a vetésforgó alapelveit növényvédelmi szempontból, de vannak, akik például az egységes kérelem beadásakor szembesülnek vele, hogy bizony arra a parcellára már nem jelenthet be kukoricát, különben bukja a támogatást. Szóval vegyük sorra, milyen előírásoknak kell megfelelni (nem növényvédelmi szempontból).

A 2007. évi XVII. törvény leírja a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárásokat, köztük a kölcsönös megfeleltetés (KM) ellenőrzését.

De mi az a KM?

A Kölcsönös Megfeleltetés az EU egységes szakmai követelményrendszere, amely alapvető előírásokat fogalmaz meg a KAP (Közös Agrárpolitika) keretén belül a környezetre, az éghajlatváltozásra, a földterület jó mezőgazdasági és környezeti állapotára, a közegészségügyre, az állategészségügyre, a növényegészségügyre és az állatjólétre vonatkozóan.

Kit érint a KM?

Gyakorlatilag mindenkit! (Aki az EU-tól támogatást vesz fel, földalapút igényel, egységes kérelmet ad be.)

Ennyi jogszabályi bevezető után nézzük akkor, hogy mit ír elő a KM a vetésváltásról!

A KM előírásai azt mondják ki, hogy adott kultúrnövény maximum hány egymást követő évben kerülhet ugyanabba a táblába. Több kategória van, ezek a következők:

Nem termeszthető önmaga után ugyanazon a területen: burgonya, napraforgó, káposztarepce, szójabab, cukorrépa, olajtök, dinnye.
Önmaga után két éven keresztül termeszthető: kalászosok, cirokfélék és a tökre oltott (!) dinnye.
3 évig maradhat ugyanazon a parcellán: a kukorica és a dohány.
4 évig vethető ugyanarra a területre egyedül a vetőmagtermesztés céljából vetett hibridkukorica.
Az itt fel nem sorolt növények esetén nincs vetésváltási korlátozás!

Fontos tudni, hogy a vetésváltási szabályok az adott földterületre vonatkoznak, nem a támogatás igénylőjére, tehát az előveteménnyel akkor is tisztában kell lennünk, ha frissen vásároltuk a földet!

Van viszont itt is „kiskapu”, ugyanis, ha másodvetést alkalmazunk és szabályosan lejelentjük az e-kérelemben, akkor eleget teszünk a vetésváltásnak. (Ha tehát Ön adott területen 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is kukoricát termesztett és jövőre is azt szeretne, ezt úgy tudja megtenni, ha ugyanazon a tábláján a kukorica után másodvetést alkalmaz, amit szabályosan be is jelent; ekkor 2019-ben újra indul a kukoricára vonatkozó 3 év.)

A hatóság a KM előírásainak betartását pedig üzemi szinten ellenőrizheti helyszíni bejárással, illetve a gazdálkodási napló áttekintésével, ami után, ha szabályszegést tapasztalnak, támogatásmegvonásba kerülhet a földhasználónak.

Kistermelői ajándékok karácsonyra

2019. november 19. 05:36

Hamarosan elérkezik a kereskedelem legpörgősebb időszaka és egyben (amennyiben a saját oldalunkat is nézzük) a lehetősége annak, hogy a pénzünkkel „szavazzunk”. Arra szavazunk, hogy a multik szeptember óta csillivilli módon csalogató termékeivel lepjük meg szeretteinket, vagy idén adunk valami újat nem csak az ajándékozottaknak, hanem hazai kistermelőknek, akik szívből készítik termékeiket?

E-vény szolgáltatás az Agromediumban

2019. október 27. 08:48

Tavaly már bemutattam az Agromediumot, amely (túlzás nélkül állítom) a legesleghasznosabb applikáció a gazdálkodók számára, hiszen segítségével gyorsan, könnyen és offline kereshető a megfelelő növényvédő szer.

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

Időszerű MÁKos teendők – avagy ideje ránézni az ügyfélkapunkra

2019. szeptember 3. 13:11

A nyár vége felé célszerű ismét gyakrabban ránézni az ügyfélkapujára minden gazdálkodónak. Kezdenek landolni a MÁK-os értesítések tárhelyünkön, például azzal a felszólítással, hogy 10 napon belül igazoljuk a jogszerű földhasználatot.

Milyen tapasztalataitok vannak az egységes kérelem beadásával kapcsolatosan?

2018. május 9. 08:32

Hogy álltok az egységes kérelem leadásával? Minden évben azon kapom magam, hogy május elseje és még sehol sem állok.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra III. rész

2018. május 31. 05:30

A tavasz végi és nyári hónapokban fokozottan kell ügyelnünk az örökzöld növényeinket fertőző kórokozókra.

Cukkinis-padlizsános lecsó házi kolbásszal

2019. július 25. 04:33

Számomra nincs is nagyobb öröm, mint mikor a saját termesztésű zöldségeimből alkothatok valami igazán színes ételt!

Mi a különbség az egynyári és kétnyári dísznövények ültetésében és gondozásában?

2019. január 22. 09:55

Az egynyári és kétnyári dísznövények esetében az optimális ültetési körülmények és gondozási munkálatok különböznek. A cikkben áttekintjük az alapokat: mi a különbség az egyes csoportokba tartozó dísznövények között, mire érdemes figyelni az ültetésükkor és gondozásuk során, valamint milyen növényfajok és -fajták tartoznak ide.