Ház, táj blog

A füge metszése

Agrofórum Online

Egyre több kertnek lakója a füge, és nem véletlenül kedvelik sokan ezt az impozáns növényt: nemcsak finom és egészséges terméséért, de díszítő értékéért is szívesen ültetik a kertbe. Viszont a teleltetésén kívül a metszésére is időt kell szánni.

A fügéről dióhéjban

A hazánkban nevelhető közönséges füge (Ficus carica), amelyet fügefának is nevezünk, eredeti hazája a mediterrán éghajlatú térség országai, ahol kisméretű fát nevelnek belőle a termesztése során, de metszés nélkül akár 10-12 méter magasra is megnőhet. Ízletes gyümölcse miatt már az ókorban is tudatosan telepítették, a Szahara térségében 10 000 éve ismerik.

A füge termése gazdag kalciumban, foszforban, káliumban, A-vitaminban, és tartalmaz vasat, nátriumot és C-vitamint is. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A fügének nem ismert mérgező hatása, de fogyasztásakor figyelemmel kell lenni hashajtó tulajdonságára.

A fügék megtermékenyítés nélkül érlelik be a terméseiket. Ez azt jelenti, hogy egy növényegyed önmagában képes terméseket nevelni, amelyekben nem lesz mag. A növény a nyár és az ősz folyamán többször érleli be a termését, ami azért előnyös, mert így több lehetőségünk van friss gyümölcsöt fogyasztani. A füge termésérése egészen a hideg hónapokig, akár még késő ősszel és télen is zajlik. Az ilyenkor fejlődő kisebb termések még áttelelni is képesek.

A szeszélyes füge

A füge bizonyos értelemben igen szeszélyes növény, hiszen néha kiszámíthatatlan hónapokban hozza a gyümölcseit, sőt előfordulhat, hogy be sem érik, a következő termésérési időszakban pedig roskadásig van terméssel.

A füge termése gazdag kalciumban, foszforban, káliumban és A-vitaminban
A füge termése gazdag kalciumban, foszforban, káliumban és A-vitaminban

A megfelelő minőségű és mennyiségű terméshez a fügének számos környezeti igényét kell kielégíteni, de legalább ilyen fontos, hogy szakszerűen megmetsszük a fügefát.

Ha elmarad a metszés

A metszetlen füge óriásira nő. A földből kitörő tavalyi hajtások égbetörő oldalhajtásokat nevelnek. Ezekből az azt követő évre erős tartóágak lesznek, amelyek újabb hajtásokat hoznak, így minden évben egy-egy emelettel magasabb lesz a füge. A túl hosszúra növő és oldalra hajló ágak előbb-utóbb letörnek. A felfelé növők megmaradnak ugyan, de a rajtuk növő gyümölcsöt nem érjük el, legfeljebb létrával, úgyhogy a gyümölcs egy része rajtuk marad.

Végül pedig jön a tél, amikor az óriási növényt már nem tudjuk mivel betakarni, rendesen téliesíteni, ezért elfagy az egész, és indulhatunk megint a nulláról. Ezek ismeretében tehát kijelenthetjük, hogy a metszés létfontosságú a fügefa egészsége érdekében.

Miért kell gyakran metszeni a fügefát?

Gyakran a fiatal fügefák inkább szélességükbe nőnek, és nem felfelé. Ezt egy pontos és szakszerű metszéssel és visszavágással lehet megakadályozni, vagyis a növényt ritkítani kell. Ha a metszést elmulasztjuk, akkor az időjárásra és a fa kénye-kedvére bízzuk a termést.

A füge tavaszi metszésének előnye, hogy a télen elfagyott ágakat és hajtásokat le lehet vágni
A füge tavaszi metszésének előnye, hogy a télen elfagyott ágakat és hajtásokat le lehet vágni

A metszés nélküli fügefák az évek múlásával egy kusza ágrendszerű bozóttá változnak, így a metszést érdemes évente vagy kétévente megismételni.

Mikor metsszük?

Általánosságban véve olyankor jó metszeni, amikor nincs a növényen levél, hiszen így pontosan látjuk az ágak szerkezetét és a bokor formáját. Ez lehet késő ősz, például november, vagy február vége, március eleje.

Az őszi metszés előnye, hogy a füge betakarása előtt kisebb lesz a megmetszett bokor, ezért könnyebb gondosan téliesíteni. A tavaszi metszés előnye, hogy a télen elfagyott ágakat és hajtásokat le lehet vágni, így pontosabban tudunk gazdálkodni azzal, ami megmaradt.

Hogyan metsszük?

A metszés során először vágjuk vissza a túl hosszúra nyúlt hajtásokat és a keresztbenövő ágakat. A metszés során mindig egy rügyig vagy az ágak elágazódásáig vágjuk vissza.

A fiatal növényeket csak kisebb mértékbe vágjuk vissza, míg az idős növényeket már drasztikusabban is lehet metszeni. Viszont arra mindenképpen figyeljünk, hogy a fügefa mindig a kétéves ágakon, vagyis az előző évi hajtásokon hozza a termést, így ha túlzottan visszavágjuk a növényt, akkor nem fog abban az évben teremni!

A füge metszését érdemes évente vagy kétévente megismételni
A füge metszését érdemes évente vagy kétévente megismételni

Annyira metsszük vissza a fügefa ágait, hogy a növény kezelhető méretű maradjon! Ehhez tartsuk szem előtt, hogy a következő évben plusz két métert nőni fog a növény! Fontos, hogy elérjük a terméseit és november végén be tudjuk takarni a megőrzendő ágait. Metszéskor ezért érdemes legfeljebb másfél méteres magasságot meghagyni.

A füge csak a napos részein terem bőséggel, ezért a bokrot olyan formára kell nevelnünk, hogy minél nagyobb részét süsse a nap. A befelé és keresztbe növő ágak árnyékban lesznek, azokat vágjuk ki, ne vegyék el a füge erejét! A legjobb, ha váza formájú “koronát” alakítunk ki.

Nagyon fontos – sebkezelés

A füge metszési sebei általában visszaszáradnak és elfertőződnek. A visszaszáradás ellen legalább 5 cm-es csonkot hagyjunk a vastag, több évre tervezett ágak elvágásakor. Az elfertőződés ellen pedig sebkezelés ajánlott fasebkátránnyal, amelyből 1 csomag körülbelül tíz évig elegendő mennyiséget jelent egy házikertben. Rögtön metszés után kenjük be a sebeket!

Okos metszés – több termés egész évben

Ha tehetjük, húzzuk szét a szezont, hogy néhány egyéves hajtást meghagyva már tavasszal elkezdődjön a gyümölcsök fejlődése. A füge a fiatal hajtásokon hozza a termését, ezért el kell érnünk, hogy ezekből egynéhány átteleljen és nyár közepén teremni kezdjen. Ha mindent a tavasszal induló hajtásokra bízunk, akkor csak ősszel lesz termésünk – ezért a metszéskor hagyjunk fiatal és idősebb hajtást is a bokron.

Kapcsolódó cikkek:

Elődeink tudása – ízelítő a népi gyógyászatból I.

2025. január 29. 05:40

Általában nem könnyű kikeveredni mostanság a vírusos megbetegedésekből, emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.

Mit kell tudni a komposztteáról?

2025. január 22. 05:40

Miből lehet elkészíteni a komposztteát? Miért jó megoldás a kertben a növények tápanyag-utánpótlására?

Mitől nőnek kalaposgombák az udvar gyepén?

2025. január 19. 05:40

A kertünk gyepén megjelenő, egyedülálló vagy csoportosan növő kalaposgombákról érdemes tudni, hogy jót vagy rosszat jeleznek, mit kezdhetünk velük, és ha el kell őket távolítanunk, azt hogyan tegyük.

Minden fontos tudnivaló a télen elvégzett metszésről

2025. január 8. 05:40

Ha betartjuk a téli metszés szabályait, és a megfelelő növényeket a megfelelő módon metsszük meg, akkor gyümölcstermő növényeink bőtermők, dísznövényeink pompásak és egészségesek lesznek.

Mitől halnak el a málna vesszői?

2023. július 19. 04:38

Mitől halnak el a málna vesszői? Hogyan lehet ezt megelőzni?

Mit kell tenni a gyümölcsfák moníliával fertőzött hajtásaival?

2023. május 7. 04:36

Kérem segítségüket kérdésem megválaszolásában: Mit kell tenni a gyümölcsfák moníliával fertőzött hajtásaival?

Az őszibarack metszése szakszerűen - Ezzel a módszerrel lehet sok termés a nyáron

2019. március 19. 08:57

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az őszibarack fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével.

Gyümölcs Videó

Melyik hortenziákat metszhetjük most?

2023. május 3. 05:36

Április-május a hortenziák metszési ideje, de nem minden hortenziát metszünk ugyanúgy és ugyanakkor. Nézzük sorra, mit érdemes tudni róluk!