Ház, táj
Ház, táj

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

Agrofórum Online

A metszés sikere az időzítésen múlik: ha a megfelelő időben végezzük, gyümölcstermő növényeink bőtermők, dísznövényeink pompásak és egészségesek lesznek. De mitől függ, melyik növényt mikor metsszük? Mely növények metszésének van itt az ideje télen?

A metszés helyes időzítése a növények növekedési ciklusának ismeretén alapszik. Amennyiben rosszkor végezzük el a műveletet, a növény összes virágrügyét levághatjuk. Ha jókor metszünk ugyan, de nem figyelünk a körülményekre, akár kórokozókat is átvihetünk egyik növényről a másikra, illetve ha nem nézünk utána az elkövetkezendő napok időjárásának – különösen télen –, a növényünk ki is fagyhat.

Ahhoz, hogy ezeket a hibákat elkerüljük, a körülmények ismeretén kívül tehát a növények növekedési ciklusa adja az alapot: télen vagy tavasszal nyíló fás szárú növényeink (fák, gyümölcstermő bokrok) virágaikat az idősebb ágakból eredő hajtásokon nevelik. A lágyszárú évelők és a nyáron virágzó cserjék hajtásain egyetlen növekedési periódusban fejlődnek virágok. A virágzás idejének ismeretén túl fontos eldöntenünk, mi a célunk a növénnyel, ugyanis ugyanannak a növénynek más évszakban végzett metszése más eredményt hoz.

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

A virágzás ideje és a célunk ismerete után lássuk, milyen szerszámokra lesz szükségünk a különböző műveletekhez.

Megfelelő eszközök nélkül egy tapodtat sem!

Egy jó minőségű metszőolló megfelelő tárolás és használat mellett éveken keresztül megbízható segédeszköz lehet, ezért egy növényektől népes kert esetében szükséges beruházást jelent. Vastagabb ágak eltávolításához beszerezhetünk egy ágvágó fűrészt vagy ágvágó ollót – édesapám műhelyében mindkettő kéznél van, nem is lehet máshogy karbantartani a gyümölcsöskertet és a fűzfánkat. Sövények karbantartásához a legpraktikusabb megoldás egy sövénynyíró olló. Kertészeti árudákban, gazdaboltokban, áruházak kertészeti részlegein ma már nagy választék vár minket a metszési műveletek eszközeiből.

Szükséges a jó minőségű metszőolló

Megvannak az eszközök, utánanéztünk a növény növekedési periódusainak (különös tekintettel a virágzásra), és tudjuk, mi a célunk ebben az évben a növényünkkel. Most tételesen végigvesszük, melyik növények metszésének van itt az ideje télen.

Itt az idő!

Decembertől februárig az alacsony hőmérséklet és kevesebb fény miatt a legtöbb kertben nevelt növény nyugalmi állapotban van. Az első és legfontosabb szabálya a télen végzett metszésnek, hogy semmilyen növényt ne metsszünk, ha a következő három napban az előrejelzés fagyra hívja fel a figyelmet. Még fasebkezelő alkalmazásával is kockázatos, ha nincs ideje a növény visszavágott ágrészének lezáródni.

Amit télen metszünk (a fent említett körülményekre fokozottan ügyelve):
fiatal, lombhullató díszfáinkat és cserjéket: eltávolítjuk a túl vékony ágakat, az erősebbeket a hosszuk feléig visszametszhetjük, de nem kötelező (pl.: cserszömörce, borbolya, magnólia),
nyáron virágzó cserjéinket (pl.: nyári orgona, bugás hortenzia, bokorrózsa) közvetlenül a tavaszi növekedés kezdete előtt,
gyümölcstermő bokrainkat (pl.: fekete ribiszke, kék áfonya), az őszi málna vesszőit erősen visszavágjuk, a talaj szintje felett max. 5 cm-es vesszőmaradványt hagyva,
nyírfát, diófát,
szőlő oldalirányú hajtásait,
almafát, körtefát,
a füge rosszul fejlődő ágait távolítjuk el, ami a formázást szolgálja.

Gyümölcstermő fáinkat a bő termés érdekében évente meg kell metszenünk. Különösen ügyeljünk azokra az ágakra, melyek elhaltak, vagy betegséget, esetleg telelő kártevőt észlelünk rajtuk. Az egymást keresztező vagy egymáshoz érő ágakat is távolítsuk el azokkal együtt, melyek a fa közepe fele kezdtek el nőni. Rövidítsük meg a tavalyi hajtásokat, az idősebb fákon ritkítsuk meg a vesszőket.

NE metsszük!

Azoknak a növényeknek nincs szüksége téli metszésre, amelyeket a meglévő külső hajtásrészeik megvédik a legnagyobb téli hidegektől is, így bármilyen beavatkozással többet ártunk, mint használunk. Ilyen növények:
a nem télálló cserjék: selyemmályva, levendula, zanót, macskahere, teamirtusz, kefevirág,
örökzöld cserjék: rododendron, veronikacserje, babérhanga, kőtörőcserje.

A cseresznyét, szilvát a nyugalmi időszakban terjedő gombabetegségek miatt nem szerencsés ilyenkor metszeni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyes időjárási jelenségek

2024. július 23. 05:40

A hirtelen kialakuló vagy nagy kárt okozó időjárási jelenségek közül a legfontosabbak az árvíz és a jégeső, de érdemes olyan különleges jelenségekről is beszélni, mint a tornádó és a gömbvillám.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Közösségi kertek – innovatív kezdeményezés a fenntartható és környezettudatos életmód szolgálatában

2018. július 20. 13:01

Közösségi kerteket ma már országszerte fellelhetünk, a fővárosban éppúgy, mint egy erdőszéli településen. De mit rejtenek ezek a kacagástól és kapasuhogástól hangos „különvilágok”? Mi vezetett a nagy népszerűségig és hol találhatjuk meg őket pontosan?

Külföldi nyaralás és növényegészségügy III. – a részletek

2023. július 25. 05:40

Ebben a részben a legfontosabb gyakorlati kérdések lesznek kiemelve, kezdve a növényegészségügyi bizonyítvánnyal, a növényi termékekre vonatkozó mennyiségi előírásokkal és a tiltott károsítókkal kapcsolatosan.

Behurcolt növényfajból özönnövény II.

2023. március 1. 05:36

Milyen ipari felhasználásra szánták a selyemkórót? Hol okoz nagy gondot a Kínában őshonos sárga selyemmályva, és hogyan veszélyezteti a biológiai sokféleséget az ártéri japánkeserűfű? Ismét az özönnövények nyomában vagyunk.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Május

2023. május 20. 10:06

Íme egy rövid segítség azoknak a kertbarátoknak és tudatos táplálkozóknak, akik szeretnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk alkalmával szem előtt tartani a szezonalitást, vagyis azt, hogy éppen melyik növény fogyasztható részének mikor van idénye.