Hogyan ültessük a mandulákat, hogy a beporzás biztosított legyen?

Hogyan ültessük a mandulákat, hogy a beporzás biztosított legyen?

Agrofórum Online

Úgy tudom, a mandulafajták önmeddők, tehát legalább kettő kell belőlük, hogy termékenyüljenek. A Tétényi Bőtermő és a Tétényi Rekord megfelelő kombináció? Ha igen, milyen messzire lehet őket ültetni? Illetve mekkora térállás indokolt a számukra?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Valóban, a hazai nemesítésű mandulafajtákat párban kell telepíteni, ha termést is szeretnénk betakarítani. A mandulafajtákhoz idegen beporzó fákat is biztosítani kell. Általában kettő különböző fajtát javasolnak, de hatásosabb, ha három egymást kölcsönösen beporzó fajtát telepítünk egymás szomszédságába.

A kérdezett Tétényi rekord és a Tétényi bőtermő fajta jó párosítás, mindkettő fajta egymást kölcsönösen megtermékenyíti. Hasonlóan mindkettőt megtermékenyíti a Tétényi kedvenc is, azt is ültethet porzónak. E három fajta együttesen biztos beporzást, bő termést ígér.

Mandulavirágzás

A Tétényi bőtermő szeptember elején, közepén érik, korainak tekinthető, nevéhez méltóan valóban bőven, sokat terem, termése fél-papírhéjú. Gyenge növekedésű, és gyakran besűrűsödik a koronája, ezért ritkító metszést igényel.

Tétényi rekord megerősödése után nagy koronát fejleszt, erős növekedésű, érése szeptember végétől indul. Szüretelése egyszerű, jól rázható az érett termése.

Tétényi kedvenc szeptember elején érő, fél-papírhéjú, megbízhatóan termő, igénytelen fajta.

A mandula termése

A fák méretét, növekedésének erősségét a fajta adottságain kívül az alany növekedési erélye, a termőtalaj minősége, tápanyagtartalma, vízzel való ellátottsága és a fa metszése befolyásolja. A mandulafák napfény- és melegigényesek, ilyen területet, kertrészt biztosítsunk számukra telepítéskor. Általában 4-6 méter közötti tő- és sortávolság javasolt ültetésüknél.

Olyan helyen, ahol nem áll rendelkezésre elegendő terület több különböző fajta ültetésére, a beporzó fajtát átoltással is lehet biztosítani. Ez esetben a fa koronájába oltják a porzó fajta vesszőjét, ez lehet több fajta is.

Megemlítem, hogy léteznek öntermékeny mandulafajták, belőlük 1 fa is biztonsággal termeszthető. Hazánkban is forgalomban vannak európai országokból származó önbeporzó mandulafajták, ilyenek a Supernova és Tuono, mindkettő bőtermő és korai érésű.

Mit tehetek a fagyban kinn maradt citromfával?

2023. április 5. 04:36

Kinn maradt a fagyban a citromfám az elmúlt napokban. Mit tegyek vele? Levágjam az elhalt leveleket, visszametsszem a koronáját?

Miért érdemes összegyűjteni a lehullott lombot a kertben?

2019. október 16. 04:36

R. Éva kérdése: Kertemben többféle gyümölcsfa található, érdemes-e a lombot összegyűjtenem és megsemmisítenem? Kisebb lesz így a következő évi megbetegedés?

Kerti kalendárium – novemberi teendők a házikertben

2020. november 19. 10:03

Még egy utolsó, nagy lendületre van szükségünk a házikerti munkák elvégzéséhez: nemcsak a kerti bútorokat kell letisztítva bevinni, a kerti csapokat vízteleníteni, a madáretetőt és –itatót kihelyezni, hanem most alapozzuk meg a sikeres tavaszi növénytermesztést is! Nézzük, milyen munkálatok várnak ránk a novemberi kertben!

Veszélyben a kajszibarack

2022. április 3. 06:04

A március utolsó napjaiig kitartó, az évszaknál jóval melegebb időjárás hatására sok növény, így a csonthéjas termésű gyümölcsfák fejlődése is felgyorsult. Ezt még az országos szinten is igen erőteljes vízhiány sem tudta fékezni. A március utolsó napján kezdődő időjárásváltozás, a régóta várt csapadékos időjárás érkezése azonban néhány növényfaj, így a kajszibarack számára is súlyos mértékű növénykórtani veszélyhelyzetet eredményez.