Ház, táj
Ház, táj

A megfelelő szobanövényt a megfelelő helyiségbe! I. rész

A megfelelő szobanövényt a megfelelő helyiségbe! I. rész

Agrofórum Online

A négy fal között nevelt növényeink házon belüli elhelyezésére éppen akkora hangsúlyt kell fektetnünk, mint a dísznövény- vagy haszonkertünk növényeinek esetében. Mely tulajdonságai határozzák meg egy helyiségnek, hogy milyen növény nevelésére ad lehetőséget?

A természetes anyagok és zöld szín teljes nélkülözésével még egy lakberendezési irányzat sem kísérletezett – nem véletlen, hiszen a növények ugyanúgy elengedhetetlen szereplői egy elegáns luxuslakásnak, mint egy egy-kétszemélyes, kényelmes kuckónak vagy egy hatalmas családi háznak.

Nem mindegy azonban, milyen helyet választunk az általunk vásárolt, szaporított, vagy éppenséggel ajándékba kapott szobanövényeknek – igencsak aktuális ez a kérdés most, hiszen az ünnepekkor, a sokakat érintő névnapok vagy a decemberre eső születésnapok alkalmával sok gyönyörű növényt kaphatunk ajándékba. Ahhoz, hogy megfelelő helyet találjunk számukra, ismernünk kell a szoba jellemzőit, a növény igényeit és várható növekedési ütemét, illetve a szaporodásának módját is. Ez utóbbiaknak a hosszabb távú tervezés miatt érdemes utánajárni: számos növényt nem amiatt kell évente átültetnünk, illetve nagyobb helyet keresni számára, mert rohamosan nő, hanem mert gyorsan és eredményesen neveli az utódait (pl. orvosi aloé vagy a szobafutóka).

Egy otthonos nappali elképzelhetetlen növények nélkül

Mielőtt a részletekbe belemerülnénk, felhívom a Kedves Olvasó figyelmét, hogy az ebben és a következő cikkben felsorolt növények elhelyezése csupán egy a sok lehetőség közül. A növény igényeitől és egy szoba által biztosított környezeti tényezőktől eltekintve minden ízlés kérdése, ami már két ember esetében is rendkívül különböző lehet. Tekintsük az itt vázolt lehetőséget egy jó megoldásnak a sok közül!

A megfelelő helyiség

Igen egyszerűen meg lehetne oldani ezt a kérdést annyival, hogy „oda teszem az új növényt a lakásba, ahova még be tudom szuszakolni”. Ez sajnos egy nagyon rossz taktika, ugyanis számos szobanövény-fajnak és -fajtának határozott elképzelései vannak az igényeiről és arról, milyen helyiségben nem fogja jól érezni magát a körülmények miatt. Jó hír, hogy ha az adott lakás nem csak egy fénytelen, levegőtlen raktárhelyiség tele limlommal, úgy meg tudjuk találni új barátunknak a legmegfelelőbb életteret.

A helyiség rendeltetése

Egy szoba berendezése és egy növény elhelyezése egyaránt nagyban függ a helyiség funkciójától: használhatunk egy helyiséget pihenésre, munkára vagy közösségi tér helyszíneként. Egy olyan szobába, ahol vendégeink és a család tagjai a legtöbb közös időt töltik (pl.: nappali, étkező, nagyszoba), általában a legmutatósabb és legstrapabíróbb növényeket választjuk (pl.: pálmafélék, zebralevél-fajták, flamingóvirág). Ennek lehet az is az oka, hogy az ilyen nyüzsgő helyiségekben a növény az állandóság alapjaként szolgál, és hosszú évekig bírja a sok mozgolódást, de öröm ránézni egészségtől kicsattanó leveleire vagy szép virágára.

A pihenésre szánt helyiségekbe (pl.: hálószoba, fürdőszoba) helyezhetők olyan növények, amelyek kényesek ahhoz, hogy az állandó futkosás színterén állják a sarat, és kicsivel több gondozást igényelnek, hiszen a velük való törődés pihenés az ember lelkének (pl.: orchideák, korallvirág, kislevelű fikusz). Emellett ide kerülhetnek a szívünkhöz legközelebb álló, ajándékba kapott gyönyörűségek is (pl.: kaktuszfélék, pozsgások, fokföldi ibolya). Egy olyan helyiségbe pedig, amelyet munkánk helyszínéül választunk (pl.: közös dolgozószoba, külön kis irodahelyiség), olyan növényeket érdemes választanunk, amelyek igénytelenebbek, nem nőnek gyorsan és kevésbé mutatósak, így nem vonják el ötpercenként a munkáról a figyelmünket (pl.: sárkányfa, zöldike).

A fürdőszobában hasznos és jól mutat az anyósnyelv

A helyiség további tulajdonságai

A helyiség rendeltetése mellett a következő tulajdonságok határozzák meg a megfelelő növény-megfelelő helyiség kapcsolatot:

  • a szoba nagysága,
  • a szoba fényviszonyai,
  • a szoba levegőjének páratartalma és hőmérséklete,
  • a szobában található hőmérsékletszabályozó berendezések jelenléte (kandalló, cserépkályha, klímaberendezés stb.).

A legtöbb feltételhez adja magát a megoldás: a helyigényesebb (gyorsan növő vagy gyorsan szaporodó) növényeket a legnagyobb terekkel rendelkező helyiségbe érdemes tenni: a nappaliba, vagy egy nagyobb konyha-étkezőbe.

A fényigényesebb növényeket a legtöbb ablakkal rendelkező helyiségbe, illetve közvetlenül az ablakpárkányra vagy ablak elé érdemes helyezni (a nyári tűző nappal is kalkulálva), az árnyékkedvelőket egy sötétebb sarokba tenni. A nagyobb páratartalmat igénylő növények helyet kaphatnak egy fürdőszobában.

Lepkeorchidea

A klímaberendezés és a cserépkályha jelenlétével is szükséges számolnunk: nem szerencsés egyik hőmérsékletszabályozó közvetlen közelében sem tartani a növényeket. Télen a kandallóban fűtve a mellette lévő növény állandó készenlétben van a konstans meleg miatt, nem „vonul téli nyugalomba”, és többet kell öntözni, nehogy teljesen kiszáradjon. A klímaberendezéshez közel lévő növények (pl.: egy nappaliban tartott pálma) levelei megsínylik a közvetlenül a növény felületére érkező hideg fuvallatot. Ezt is mindenképpen vegyük számításba a lakásba elhelyezett növények érdekében!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

A fahamu helyes használata a házikertben

2024. március 18. 05:40

A fahamu igazi kincs a házikertben, ha helyesen használjuk fel. Tisztában kell lennünk vele, hogy mikor, mennyit juttathatunk ki belőle, és mely növények fejlődését segítjük elő vele.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Augusztus

2023. augusztus 20. 06:40

Ebben a hónapban is roskadoznak a polcok és a növények a sok idényzöldségtől és -gyümölcstől. Ha a fűszerkertbe visz az utunk, onnan is csipegethetünk kedvünkre. Lássuk, milyen növények szezonálisak augusztusban!

Cukkinis-padlizsános lecsó házi kolbásszal

2019. július 25. 04:33

Számomra nincs is nagyobb öröm, mint mikor a saját termesztésű zöldségeimből alkothatok valami igazán színes ételt!

Tennivalók a ház körül az év első két hónapjában

2019. január 16. 05:36

Nincs is szebb és megnyugtatóbb annál, mint amikor az évszakok a rájuk jellemző pompájukban tündökölnek. Télen – bár sokan több kivetnivalót találnak ebben az évszakban, mint szépséget – nincs gyönyörűbb látvány a fehér dunna alatt alvó tájnál és kertnél. Mégsem dőlhetünk hátra teljesen, hiszen akad munka télen is bőven.

Miből legyen sövény? II. rész – lombhullató sövénynövények

2019. június 26. 04:37

Milyen lombhullató, gyorsan növő vagy éppen dekoratív növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez? Melyik sövénynövény-fajnak mik az igényei, mire érdemes fokozottan ügyelni a kiválasztásnál?