Ház, táj
Ház, táj

Mire figyeljünk szobanövényeink átültetésénél?

Mire figyeljünk szobanövényeink átültetésénél?

Agrofórum Online

Szobanövényeink átültetését különböző okok indokolhatják. A növények gondozása során érdemes azokra a jelekre figyelni, amelyek figyelmeztetnek minket: itt az ideje kislapátot ragadni! Vegyük sorra, mi indokolja az átültetést, hogyan kezdjünk hozzá, és hogyan csináljuk szakszerűen.

A legtöbb szobanövény heti rendszerességgel igényli a törődést, legyen szó öntözésről vagy tápoldatozásról, ezenkívül számos szobai dísznövény támasztékra vezetéséről és átültetéséről is gondoskodnunk kell. Ez utóbbi munkálat gyakoriságát elsősorban a növényfajta növekedési üteme határozza meg. Ezen kívül növényeink talaj- és vízigénye szabja meg, milyen földbe vagy földkeverékbe, milyen virágtartóba szükséges átültetnünk. Ebből a rövid felsorolásból is látható, hogy az átültetés gondos előkészületeket igényel.

Honnan tudom, hogy közeleg az idő?

A következőkben felsorolt tényezők minden növényfajta esetében felhívják a figyelmet a „cserépcserére”. Az egyszerűsítés kedvéért a szobanövény termesztőközegét földnek vagy talajnak, a cserepet, műanyag ládát, kaspót, faedényt stb. pedig tartónak írom.

– A szobanövény földje a tartójában összetömörödött, láthatóan elválik a tartó falától.
– A föld felszínén fehéres színű mészkiválás látható, ami az öntözővíz mésztartalmától jelentkezhet. Ez kedvezőtlen irányba befolyásolhatja a föld pH-értékét.
– Az elhasználódott, régi föld nem tud már megfelelő tápláló közeget nyújtani a növénynek, ezért az is jelzés lehet számunkra, ha a növényünk növekedésében vagy életfolyamataiban változást tapasztalunk (elmarad a virágzás, növekedésében lelassul vagy megáll).
– A növény növekvő szár- és levéltömegéből adódóan nehezebb lesz, így támaszték hiányában a tartójával együtt eldőlhet. Ez jelzi legérthetőbben (és leghangosabban) számunkra, hogy növényünk kinőtte a tartóját.
– A gyökerek megvizsgálásával még egy bizonyságot nyerhetünk erre vonatkozóan: ha a gyökerek sűrűn átszőtték a tartóban a földlabdát, esetleg kibújtak a tartó alsó nyílásain, vagy a föld felszínére kinőttek, az azt jelzi, hogy nincs elég hely számukra. Ennek észlelésekor fürgén munkához kell látnunk.

Amennyiben ezekre a jelekre odafigyelünk, időben el tudjuk végezni az átültetést úgy, hogy a növényt minél kevesebb stresszhatás érje.

Az átültetés időpontjára univerzális szabály nincs. Nagy általánosságban véve tél végén-tavasz elején ültetünk át, de a legtöbb szobanövény esetében tavasztól őszig el lehet végezni a munkát. Érdemes tavasszal azokat a növényfajokat átültetni, amelyeknek télen van a nyugalmi idejük, és ősszel azokat, amelyeknek nyáron van. Én őszintén megvallva akkor ültetek át, amikor a növények és a föld a fent felsorolt körülményekkel jelzik az átültetés szükségességét, így kicsit függetlenítem az időpontot az évszakoktól. Eddig még nem tapasztaltam ebből eredeztethető növénykárosodást vagy teljes pusztulást.

Mire lesz szükségem az átültetésnél?

A szükséges kellékek beszerzéséhez legegyszerűbb egy kertészetbe ellátogatnunk, ahol tanácsot is kérhetünk a megfelelő földkeverékről és cserépméretről. De mielőtt ezt megtesszük, mérjük fel a terepet: lehet, hogy otthonunkban egyszerre több növénynek is szüksége van átültetésre.

Érdemes kategorizálnunk őket a következő szempontok szerint:

– mekkora és hány darab új virágtartóra van szükség,
– az átültetendő növények milyen földkeveréket igényelnek.

Ezeket figyelembe véve vásároljuk meg a becsült földmennyiséget és az új virágtartókat, és ne tévesszük szem elől a következőket:

– az új virágtartó 1-2 cm-rel legyen nagyobb/tágasabb a réginél,
– hibátlan állapotú virágtartót vásároljunk,
– gondoljunk a dekoratív virágtartók kiválasztásakor a vízelvezetés lehetőségére is (Válasszunk alul lyukas tartót, amit igény szerint belehelyezhetünk egy nagyobb és mutatósabb tartóba!),
– a földkeverék kiválasztásakor érdemes elolvasni a csomagolásán feltüntetett információkat (milyen növények számára készült, milyen tápanyagokat tartalmaz stb.),
– csak sérülésmentes (pl.: szakadás) csomagolású földkeveréket szállítsunk haza,
– többféle földkeverék-márka és kiszerelés közül válasszuk a mi adott helyzetünkhöz leginkább testhezállót (az árat, származási országot és minőséget tekintve jelentősek lehetnek az eltérések – ennek eldöntéséhez tapasztalatokra vagy ajánlásokra is szükségünk lehet).

Természetesen a föld és virágtartók mellett kézi szerszámokra, igény szerint kertészkesztyűre, illetve otthon elegendő helyre lesz még szükség a kényelmes és élvezhető munkavégzéshez. Akár a földön, akár az asztalnál dolgozunk, érdemes újságpapírt vagy nem sajnált ruhaanyagot terítenünk a munkaterületre, így az utólagos takarítással sem kell annyit bajlódnunk.

Az átültetés csínja-bínja

A munkaterület biztosítása után – ez kicsit úgy hangzik, mint egy helyszínelés megkezdhetjük az átültetést. Legyen kéznél minden segédeszköz, a föld és a tartók is.

1. lépés: A növényt óvatosan emeljük ki a régi edényéből – ha szükséges, kérjünk segítséget, főleg nagyméretű, vagy több tőből eredő növény át- vagy szétültetésénél.
2. lépés: A kiemeléssel láthatóvá válnak a gyökérrendszer egyes részei. Vizsgáljuk meg, van-e a gyökéren sérülés vagy elváltozás (kórokozó vagy kártevő jelenlétére utaló tünet).
3. lépés: Amennyiben van, távolítsuk el ezeket a gyökérrészeket. Éles eszközzel dolgozzunk, és kicsit csípjünk le a már egészségesnek ítélt gyökérrészből is.
4. lépés: A kiemelt földlabda felső rétegét óvatosan, a gyökerek megsértése nélkül kaparjuk le.
5. lépés: Távolítsuk el a gyökerek közti összetömörödött talajrögöket.
6. lépés: Helyezzük bele az új virágtartóba a növényt, és óvatosan töltsük fel az új földkeverékkel. Ne tömködjük be a talajt betonkeménységűre, de ne is lötyögjön a növény az új tartóban.
7. lépés: Ttisztítsuk meg a növényt és az új tartót az esetleges szennyeződésektől, és egy kicsit meg is locsolhatjuk (ez kimaradhat nem vízigényes növények esetében, pl.: kaktusz).

Kiegészítések:

– A 4. lépésnél, amennyiben láthatóan jól gyökeresedő sarjakat találunk, ekkor érdemes leválasztani őket a növényről.
– A régi, még jó állapotú cserepektől csak végszükség esetén váljunk meg! Alapos kimosásuk és fertőtlenítésük után még használatba vehetjük őket – ki tudja, talán a következő átültetésnél. 
– A megmaradt földkeveréket helyezzük biztonságosan olyan helyre, ahol csekély esélye van a kiömlésre.
– Tapasztaltabb növénygondozók már maguk is előállíthatják a megfelelő földkeveréket, de pályakezdőknek érdemes a kész bolti keverékekkel kezdeni.


Eredményes és örömteli időtöltést kívánok!

Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye

2019. október 11. 04:39

Nem is gondolnánk, mennyire vonzza a szemünket kinn a természetben a fekete szín. Ősszel számtalanszor találkozhatunk a kirándulásaink alkalmával ébenfekete termést nevelő növényekkel. Mit kell tudnunk a nadragulya, a közönséges fagyal és a fekete bodza terméséről?

Őszi terméshatározó III. rész – tapadó vadszőlő, kökény, közönséges boróka

2019. október 9. 04:37

A természetben a ritkábban előforduló kék árnyalatok igazán egyedivé, különlegessé teszik egy növény megjelenését. Az ősszel érő, kékes színű termésüket leszámítva a tapadó vadszőlő, a kökény és a közönséges boróka igen különböznek egymástól, de érdemes kicsit közelebbről megismerkedni velük.

Őszi terméshatározó II. rész – tiszafa, csíkos kecskerágó, tűztövis és madárbirs

2019. október 6. 10:38

Városi sétáink és erdei kirándulásaink során is találkozhatunk azokkal a növényekkel, melyek termésének harsány piros vagy narancsos színe nem jótékony hatását hivatott mutatni – épp ellenkezőleg: a feltűnő színárnyalatok mérgező terméseket takarnak.

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

2019. október 2. 04:38

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

2019. február 26. 04:36

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.

Létrejött az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet

2018. szeptember 24. 08:00

A 21. század egyik meghatározó kérdése, hogyan lehet egyre kevesebb egy főre jutó vízmennyiségből, egyre kisebb területen, egyre több ember számára megtermelni az élelmiszert.

Miből legyen sövény? II. rész – lombhullató sövénynövények

2019. június 26. 04:37

Milyen lombhullató, gyorsan növő vagy éppen dekoratív növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez? Melyik sövénynövény-fajnak mik az igényei, mire érdemes fokozottan ügyelni a kiválasztásnál?

Öntözni, öntözni, öntözni!

2018. augusztus 20. 08:44

Komoly vita zajlik hazánkban az öntözés jogosságáról, szükségszerűségéről az öntözni kívánók és az ivóvízért aggódók között. Az ivóvíz nagy kincs, megőrzése fontos, de öntözés nélkül nem lehet ma már eredményesen gazdálkodni.