Ház, táj
Ház, táj

Szobanövények védelme növényápoló szerekkel

Szobanövények védelme növényápoló szerekkel

Agrofórum Online

Szobanövényeink védelme érdekében alkalmazott készítményekkel ugyanúgy körültekintően kell eljárnunk, mint a növényvédő szerek kiskerti alkalmazásánál, hogy növényünk, otthonunk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ebben a rövid összefoglalóban a legfontosabb tudnivalók kerültek leírásra.

A nyári kánikulában kénytelenek vagyunk otthonunkban többször szellőztetni saját túlélésünk érdekében, ezzel óhatatlanul is jobban kitesszük szobanövényeinket a levegőben terjedő betegségek és kártevők támadásainak. Szerencsére az egészségesen fejlődő, optimális tápanyag-utánpótlással és öntözéssel ellátott szobai zöld barátaink nap mint nap sok támadást képesek visszaverni, de nem árt felkészülnünk a tapasztaltabb és kitartóbb károsítókra, melyek nyáron robbanásszerűen képesek elterjedni az ablakpárkányon vagy közvetlenül a nyitott ablak mellett tartott növényeinken.

Tavaly ősszel már volt szó szobanövényeink átültetésének szabályairól, most lássuk a védelmüket szolgáló növényápoló készítmények alkalmazásának szabályait.

A kaktuszok és pozsgások hosszú ideig kitartanak velünk

A megfelelő növényápoló készítmény kiválasztása

Szobanövényeink hatékony védelme érdekében is fontos a folyamatos megfigyelés, és a növényen megjelenő elváltozások lehető legpontosabb beazonosítása. Előfordulhat, hogy egyenlőtlen víz- vagy tápanyag-ellátásból adódó levél-elváltozásokról van szó, de baktérium- és gombabetegségek egyaránt előfordulhatnak szobanövényeinken. Milyen készítményeket alkalmazhatunk a károsítók ellen?

Növényápoló szerek

Mivel nem mászkálhatunk háti permetezővel a lakásban, és a kertünkben vagy hétvégi telkünkön alkalmazott növényvédő szerek is bikaerősek a kisebb életterű, érzékenyebb szobanövényeinknek, érdemes bekészülnünk otthon olyan növényápoló szerekkel, mellyel támogathatjuk növényünk egészséges növekedését, és egy esetleges kisebb károsító-támadást is vissza tudunk verni a segítségükkel.

A kártevő elleni készítmények közül választhatunk kifejezetten levéltetvek elleni növényápoló szert, vagy több kártevőfajba sorolható károsító esetén olyan készítményt, amit atkák, pajzstetvek és levéltetvek ellen is alkalmazhatunk. Enyhe fertőzés esetén eredményesen védekezhetünk ellenük szobanövényeinken, de elsősorban a megelőzésben segítenek ezek a készítmények.

A sárkányfa – dracaena – levelei közt sok kártevő menedékre lelhet

A gomba- és baktériumos betegségeknek is inkább a hatékony megelőzésére alkalmasak a lakásban is alkalmazható növényápoló szerek. Rendszeres alkalmazásukkal gyorsabban gyógyulnak be a növények sérülései. Növényhigiéniai szempontból további előnye, hogy szobai dísznövényeink levelét szennyeződésmentesen tarthatjuk, így tovább csökkentjük a kórokozók és kártevők esélyét a megtelepedésre.

Annak érdekében, hogy ne egy laboratóriumot tartsunk fenn az otthonunkban, telipakolva mindenféle készítménnyel, vásárlás előtt tájékozódjunk szobanövényeink károsítóiról: ha döntő többségben a kórokozók (baktérium, gomba) okoznak problémát növényeinken, válasszunk mindenekelőtt gombabetegségekre ajánlott szert. Tavasszal, nyár elején érdemes bekészülni kártevők elleni készítménnyel is a bevezetőben említett nagyobb fertőzési kockázatra felkészülve.

Számos közös tulajdonsága van a növényápoló készítményeknek, ezek közül a legfontosabbak:

– a legtöbb esetben felhasználásra kész folyadékként, spray formulációban kaphatók;
– általában alkalmazhatók kertben, üvegházban is a lakáson kívül (a méhkímélő technológia és további előírások figyelembe vételével!);
– általában alkalmazhatók dísz-, gyümölcs-, fűszer- és zöldségnövények károsítóinak és szennyeződéseinek eltávolítására, gyérítésére;
– tartalmaznak tapadásfokozó növényápoló összetevőt (pl.: káliszappan);
– gyermekek és háziállatok elől elzárva tartandók!;
– eredeti csomagolásában, száraz, hűvös helyen kell tartani.

Ez a felsorolás és a következőkben ismertetett használati tanácsok nem pótolják a készítmény csomagolásán feltüntetett gyártói utasításokat, amiket minden esetben figyelmesen végig kell olvasni!

A vitorlavirág sok gondozást igényel

Mire figyeljünk az alkalmazásukkor?

Miután kezünkben van a megfelelő növényápoló készítmény, figyelmesen végigolvassuk a gyártói utasításokat, majd annak alapján biztosítjuk a terepet. A kezelés (általában rövid) ideje alatt ne engedjünk családtagot vagy állatot közel a növényhez, és tájékoztassunk mindenkit a kezelésről, ne tapogassa össze senki a kezelt szobanövényt.

A növény tulajdonságainak függvényében igyekezzünk a lehető legtávolabb helyezni szobabútoroktól és falfelülettől (ez egy nagyobb szobapálma esetében azért problémás). Szobafutókáinkat is vegyük le kezelés előtt a falról / szekrényről / polcról, inkább a földre téve vizsgáljuk meg és kezeljük le. Érdemes a kisebb növények alá nedvszívó anyagot (elhasznált konyharuhát, törölközőt, több rétegben újságpapírt) helyezni, így ha lefolyik a növényápoló a levelekről / szárról, nem a padlót / szőnyeget kapja el.

A legtöbb esetben a készítmény kijuttatandó mennyiségét „cseppenésig” határozzák meg: vagyis amíg a kijuttatott készítmény nem csöppen le a növényről. Elég nehéz eltalálni a mennyiséget is, de azt is, hogy a növény teljes felületére (szárra, levél fonákára) jusson. A virágzó szobanövényeknél óvatosan permetezzünk: a virág lehetőleg ne kapjon! Ha azon is található kártevő vagy kórokozó, inkább metszéssel távolítsuk el, mintsem onnan megfertőzze a károsító az egész növényt.

Vigyázzunk a virágokra! – flamingóvirág

Az alkalmazási gyakoriság eltérhet, általában meghatározzák, hogy egy növényt hányszor lehet kezelni, valamint mennyi időnek kell eltelnie két kezelés között. Ezenkívül fontos az utolsó kezelés időpontja is (általában egy adott fenológiai fázis, pl. termésérés kezdete), főként olyan növényeknél, melynek valamely részét fogyasztjuk.

Térjünk rá röviden saját védelmünkre: érdemes védőkesztyűvel és védőszemüveggel felkészülnünk, illetve legyen a közelben mosakodási lehetőség – szembe kerülés esetén azonnal bő vízzel lemosni, ruhára kerülése esetén azonnal le kell vetni a lábbelit vagy ruhákat! Ne bagatellizáljuk el ezeket a védőintézkedéseket, bármikor megtörténhet a baj!

A spray formulációban kapható készítmények nagy előnye a zárhatóság (kupakkal vagy elfordítható zárórésszel). Minden esetben zárjuk vissza, még akkor is, ha csak pár percre fejezzük be a szobanövények kezelését!

Eredményes, örömteli időtöltést kívánok kedves szobanövény-tulajdonos társaimnak!

A biológiai növényvédelem jelenlegi helyzete, a szőlő biológiai növényvédelmének lehetőségei

2019. november 12. 10:38

A Növényvédelmi Klub 399. ülésén Péter Zoltán, a Biocont Magyarország Kft. munkatársa tartott előadást november 4-én a vendégeknek a világ és hazánk biológiai növényvédelmének vonatkozásairól és a szőlő biológiai növényvédelmének lehetőségeiről.

Hagymás, gumós, hagymagumós és gyöktörzses dísznövények

2019. november 10. 05:36

Hajlamosak vagyunk egy kalap alatt emlegetni azokat a dísznövényeket, amelyek különböző módosult föld alatti szárral rendelkeznek. A dísznövények esetében a leggyakoribb módosult formák a hagyma, a hagymagumó, a gumó és a gyöktörzs.

Mely növények hagymáit, gumóit szükséges felszednünk ősszel?

2019. november 1. 11:17

Melyek azok a dísznövény fajok, amelyek gumója, hagymája, gyöktörzse nem vészeli át kertünkben a telet? Milyen teendőink vannak a felszedés során? Hogyan tároljuk ezeket a növényi szerveket?

Hagymás dísznövények vásárlása és ültetése

2019. október 29. 04:36

Hol és mikor érdemes beszereznünk a hagymás dísznövények hagymáit? Mire figyeljünk a hagymák vásárlásakor? Milyen mélyre helyezzük a földbe az egyes fajok esetében a hagymákat?

Érdemesebb piacon vásárolt hazai szamócát enni

2018. június 4. 11:07

A fogyasztóvédők a laboratóriumi vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földi eperben.

AKI: Emelkedett a műtrágyák és a növényvédő szerek ára

2018. október 26. 07:30

Jellemzően 6-12 százalékkal emelkedett a különböző műtrágyák ára, pedig a felvásárolt volumen a tavalyi évhez képest 25 százalékkal visszaesett. 

Szakmázzunk a Bayer-rel! - A repce keléséhez kedvező időjárás a kártevőknek is kedvez

2019. november 4. 10:23

A kelő és a fiatal repceállományoknál kiemelt figyelmet kell fordítani a kártevők elleni védelemre.