Ház, táj
Ház, táj

Szobanövények védelme növényápoló szerekkel

Szobanövények védelme növényápoló szerekkel

Agrofórum Online

Szobanövényeink védelme érdekében alkalmazott készítményekkel ugyanúgy körültekintően kell eljárnunk, mint a növényvédő szerek kiskerti alkalmazásánál, hogy növényünk, otthonunk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ebben a rövid összefoglalóban a legfontosabb tudnivalók kerültek leírásra.

A nyári kánikulában kénytelenek vagyunk otthonunkban többször szellőztetni saját túlélésünk érdekében, ezzel óhatatlanul is jobban kitesszük szobanövényeinket a levegőben terjedő betegségek és kártevők támadásainak. Szerencsére az egészségesen fejlődő, optimális tápanyag-utánpótlással és öntözéssel ellátott szobai zöld barátaink nap mint nap sok támadást képesek visszaverni, de nem árt felkészülnünk a tapasztaltabb és kitartóbb károsítókra, melyek nyáron robbanásszerűen képesek elterjedni az ablakpárkányon vagy közvetlenül a nyitott ablak mellett tartott növényeinken.

Tavaly ősszel már volt szó szobanövényeink átültetésének szabályairól, most lássuk a védelmüket szolgáló növényápoló készítmények alkalmazásának szabályait.

A kaktuszok és pozsgások hosszú ideig kitartanak velünk

A megfelelő növényápoló készítmény kiválasztása

Szobanövényeink hatékony védelme érdekében is fontos a folyamatos megfigyelés, és a növényen megjelenő elváltozások lehető legpontosabb beazonosítása. Előfordulhat, hogy egyenlőtlen víz- vagy tápanyag-ellátásból adódó levél-elváltozásokról van szó, de baktérium- és gombabetegségek egyaránt előfordulhatnak szobanövényeinken. Milyen készítményeket alkalmazhatunk a károsítók ellen?

Növényápoló szerek

Mivel nem mászkálhatunk háti permetezővel a lakásban, és a kertünkben vagy hétvégi telkünkön alkalmazott növényvédő szerek is bikaerősek a kisebb életterű, érzékenyebb szobanövényeinknek, érdemes bekészülnünk otthon olyan növényápoló szerekkel, mellyel támogathatjuk növényünk egészséges növekedését, és egy esetleges kisebb károsító-támadást is vissza tudunk verni a segítségükkel.

A kártevő elleni készítmények közül választhatunk kifejezetten levéltetvek elleni növényápoló szert, vagy több kártevőfajba sorolható károsító esetén olyan készítményt, amit atkák, pajzstetvek és levéltetvek ellen is alkalmazhatunk. Enyhe fertőzés esetén eredményesen védekezhetünk ellenük szobanövényeinken, de elsősorban a megelőzésben segítenek ezek a készítmények.

A sárkányfa – dracaena – levelei közt sok kártevő menedékre lelhet

A gomba- és baktériumos betegségeknek is inkább a hatékony megelőzésére alkalmasak a lakásban is alkalmazható növényápoló szerek. Rendszeres alkalmazásukkal gyorsabban gyógyulnak be a növények sérülései. Növényhigiéniai szempontból további előnye, hogy szobai dísznövényeink levelét szennyeződésmentesen tarthatjuk, így tovább csökkentjük a kórokozók és kártevők esélyét a megtelepedésre.

Annak érdekében, hogy ne egy laboratóriumot tartsunk fenn az otthonunkban, telipakolva mindenféle készítménnyel, vásárlás előtt tájékozódjunk szobanövényeink károsítóiról: ha döntő többségben a kórokozók (baktérium, gomba) okoznak problémát növényeinken, válasszunk mindenekelőtt gombabetegségekre ajánlott szert. Tavasszal, nyár elején érdemes bekészülni kártevők elleni készítménnyel is a bevezetőben említett nagyobb fertőzési kockázatra felkészülve.

Számos közös tulajdonsága van a növényápoló készítményeknek, ezek közül a legfontosabbak:

– a legtöbb esetben felhasználásra kész folyadékként, spray formulációban kaphatók;
– általában alkalmazhatók kertben, üvegházban is a lakáson kívül (a méhkímélő technológia és további előírások figyelembe vételével!);
– általában alkalmazhatók dísz-, gyümölcs-, fűszer- és zöldségnövények károsítóinak és szennyeződéseinek eltávolítására, gyérítésére;
– tartalmaznak tapadásfokozó növényápoló összetevőt (pl.: káliszappan);
– gyermekek és háziállatok elől elzárva tartandók!;
– eredeti csomagolásában, száraz, hűvös helyen kell tartani.

Ez a felsorolás és a következőkben ismertetett használati tanácsok nem pótolják a készítmény csomagolásán feltüntetett gyártói utasításokat, amiket minden esetben figyelmesen végig kell olvasni!

A vitorlavirág sok gondozást igényel

Mire figyeljünk az alkalmazásukkor?

Miután kezünkben van a megfelelő növényápoló készítmény, figyelmesen végigolvassuk a gyártói utasításokat, majd annak alapján biztosítjuk a terepet. A kezelés (általában rövid) ideje alatt ne engedjünk családtagot vagy állatot közel a növényhez, és tájékoztassunk mindenkit a kezelésről, ne tapogassa össze senki a kezelt szobanövényt.

A növény tulajdonságainak függvényében igyekezzünk a lehető legtávolabb helyezni szobabútoroktól és falfelülettől (ez egy nagyobb szobapálma esetében azért problémás). Szobafutókáinkat is vegyük le kezelés előtt a falról / szekrényről / polcról, inkább a földre téve vizsgáljuk meg és kezeljük le. Érdemes a kisebb növények alá nedvszívó anyagot (elhasznált konyharuhát, törölközőt, több rétegben újságpapírt) helyezni, így ha lefolyik a növényápoló a levelekről / szárról, nem a padlót / szőnyeget kapja el.

A legtöbb esetben a készítmény kijuttatandó mennyiségét „cseppenésig” határozzák meg: vagyis amíg a kijuttatott készítmény nem csöppen le a növényről. Elég nehéz eltalálni a mennyiséget is, de azt is, hogy a növény teljes felületére (szárra, levél fonákára) jusson. A virágzó szobanövényeknél óvatosan permetezzünk: a virág lehetőleg ne kapjon! Ha azon is található kártevő vagy kórokozó, inkább metszéssel távolítsuk el, mintsem onnan megfertőzze a károsító az egész növényt.

Vigyázzunk a virágokra! – flamingóvirág

Az alkalmazási gyakoriság eltérhet, általában meghatározzák, hogy egy növényt hányszor lehet kezelni, valamint mennyi időnek kell eltelnie két kezelés között. Ezenkívül fontos az utolsó kezelés időpontja is (általában egy adott fenológiai fázis, pl. termésérés kezdete), főként olyan növényeknél, melynek valamely részét fogyasztjuk.

Térjünk rá röviden saját védelmünkre: érdemes védőkesztyűvel és védőszemüveggel felkészülnünk, illetve legyen a közelben mosakodási lehetőség – szembe kerülés esetén azonnal bő vízzel lemosni, ruhára kerülése esetén azonnal le kell vetni a lábbelit vagy ruhákat! Ne bagatellizáljuk el ezeket a védőintézkedéseket, bármikor megtörténhet a baj!

A spray formulációban kapható készítmények nagy előnye a zárhatóság (kupakkal vagy elfordítható zárórésszel). Minden esetben zárjuk vissza, még akkor is, ha csak pár percre fejezzük be a szobanövények kezelését!

Eredményes, örömteli időtöltést kívánok kedves szobanövény-tulajdonos társaimnak!

Ezt a földet választottam III. rész

2019. szeptember 19. 04:36

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?

Ezt a földet választottam II. rész

2019. szeptember 18. 04:36

A cikk rövid áttekintést kíván nyújtani arról, hogy milyen termesztőközegek – azon belül is földtípusok - állnak ma már rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény tulajdonságai (pl.: örökzöld növényföld), termesztési helye (szobanövény-föld, balkonnövény-föld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében.

Ezt a földet választottam I. rész

2019. szeptember 15. 07:38

Milyen a jó minőségű virágföld? Miért szükséges ültetés után már pár héttel gondoskodni a növény tápanyag-utánpótlásáról? Milyen tulajdonságot takar a virágföldek ’A’, ’B’ és ’C’ jelölése?

Beszámoló a Növényvédelmi Klub „Fás részeket károsító kártevők előrejelzése csapdázással” témájú előadásáról

2019. szeptember 12. 04:36

A Magyar Növényvédelmi Társaság Növényvédelmi Klubja által szervezett 397. előadáson vettünk részt szeptember 2-án, a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának Budaörsi úti telephelyén.

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

2019. február 18. 09:17

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

Növényvédő szerek: kisebb forgalom, emelkedő árak

2018. március 2. 14:48

Emelkedtek a növényvédő szerek értékesítési árai januárban, pedig folyamatosan csökken a kereslet.

AKG: Módosult a 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája

2018. április 8. 20:49

Módosult az akg-kifizetés során 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája.

Pár napig lehet még véleményezni a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervet

2019. június 15. 09:34

A dokumentumban konkrét célokat, intézkedéseket és ütemterveket állapítanak meg a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak és kifejtett hatásainak csökkentésére.