Ház, táj
Ház, táj

A nagy névkeveredés

A nagy névkeveredés

Agrofórum Online

A magnólia most akkor a tulipánfa vagy a liliomfa? Az aranyeső fa vagy cserje? És a tőzikére hasonlító hóvirág valójában hóvirágra hasonlító tőzike? Öntsünk tiszta vizet a pohárba, lássuk, ki kicsoda!

A köznyelvben előfordul, hogy valamilyen tévedés elterjed a növények nevével kapcsolatban, természetesen nem alaptalanul: gyakorlatilag minden esetben a virágok – az egyes számú azonosító tényezők – csalnak lépre minket, vagy a formájukkal, vagy a hasonló színükkel, vagy mind a kettővel. Lássuk, hol tévedtünk el!

A magnólia, ami NEM a tulipánfa

A magnóliát tulipánfának is hívják, tévesen. Ez a név egy másik, szintén a magnóliafélék családjába tartozó növényt illet. A magnólia más néven LILIOMFA, aminek magassága miatt ugyan faként tekintünk rá, de valójában cserje, mert törzse a föld felett nem sokkal elágazik (megkavarhat minket, ha fás formára nevelik). Mentségére legyen mondva a tévedőknek, hogy kora tavaszi virágzása, és tulipánformájú virága hasonlatossá teszi a lágyszárú szépséghez.

A liliomfa, vagyis magnólia kora tavasszal hozza tulipánra emlékeztető ezernyi virágát
A liliomfa, vagyis magnólia kora tavasszal hozza tulipánra emlékeztető ezernyi virágát

A magnóliafajták (Magnolia) virágszínükben, a virágzás idejében és méretükben is eltérhetnek egymástól. A legtöbbjük lombhullató, de akad közöttük örökzöld is – ez utóbbit Magnolia grandiflora tudományos néven is kereshetjük. A legtöbb magnólia virágzása április-májusra esik. A virágok színe a fajtától függően lehet fehér, világos és sötét rózsaszín, bíborszínű, valamint ezek keveréke. Egyes fajták a tavaszi virágzás után nyári másodvirágzással is megörvendeztetnek. Léteznek azonban olyan magnóliák is, amik tavasz helyett egész nyáron át hozzák hófehér vagy krémszínű virágaikat. Ilyen például az örökzöld magnólia is.

A liliomfához hasonlóan a tulipánfa (Liriodendron tulipifera) is Észak-Amerikából származik, ahol akár 50 méter magasra is megnőhet, és nem csak dísznövényként termesztik – első osztályú faanyagát a bútoripar hasznosítja. Hazánkban 10-20 méter között megáll, kúpos lombkoronát fejleszt. Nem lehet eltéveszteni széles, tulipán alakú leveleit, amelyek évközben élénkzöldek, ősszel gyönyörű, aranysárgás-narancssárga színben pompáznak. Virágai a fa felső ágain nőnek, színük fehér, világossárga, zöldes árnyalatokkal.

A tulipánfának széles, tulipán alakú levelei és a lombkorona felső ágán ülő virágai vannak
A tulipánfának széles, tulipán alakú levelei és a lombkorona felső ágán ülő virágai vannak

A liliomfák és a tulipánfák is a kissé savanyú, tápanyagban gazdag talajban érzik jól magukat. Vízigényesek, azaz a száraz időszakokban és a forró nyári napokon bőségesen meg kell öntözni őket.

Aranyeső, aranyfa, aranyvessző, aranycserje?

Az aranyeső (Laburnum anagyroides) a köznyelvben elterjedt növénnyel ellentétben sokkal később virágzik, és teljesen más formájú virágot fejleszt. Az aranyeső egy felálló ágú cserje, ami elérheti a 4-8 méteres magasságot. Aranysárga színű, édes illatú pillangós virágai már lecsüngő, 10-20 cm hosszú fürtökben nyílnak, és késő tavasszal, április-májusban csodálhatjuk őket. A növény bokros növekedésű, eleinte felálló ágrendszert fejleszt, majd ágai később kissé lefelé hajlanak, így virágzatával borított lombja alatt állva tényleg „aranyeső” benyomását kelti. Hazánkban teljesen fagytűrő, lombhullató cserje. Kedveli a napos helyet, és a kissé meszes, szárazabb vízháztartású, tápanyagban gazdag talajt.

Az aranyeső - Laburnum - pillangósvirágai lecsüngő fürtökben nyílnak, és késő tavasszal, április-májusban csodálhatjuk őket
Az aranyeső – Laburnum – pillangós virágai lecsüngő fürtökben nyílnak, és késő tavasszal, április-májusban csodálhatjuk őket

Ezzel szemben az aranycserje (Forsythia), (vagy másik nevén, csak hogy teljesen megkavarodjunk, aranyfa) a kora tavaszi hetek legélénkebb, sárga virágú növénye, amely még lombfakadás előtt hozza a négy sziromból álló aranysárga virágait, melyek a vessző teljes hosszában ülnek. Ez az aranyesőtől jól megkülönböztető jellegzetessége, aminek, emlékezzünk, fürtökben lógnak a pillangós virágai. Másik fontos különbség, hogy az aranycserje alacsonyabb az aranyesőnél, csupán 2,5-3 méter magasra nő meg. Az aranycserje a kert számos pontját díszítheti, állhat szoliterként, de sövénynek is kiváló választás. Kedveli a napos helyet, ezenkívül viszonylag igénytelen növény: jól tűri a szárazabb talajokat, tápanyagigénye közepes. Mindkét növény hazánkban teljesen fagytűrő, lombját ősszel lehullatja.

Nagyon fontos tudni, hogy az aranycserje virága ehető, de kerti hibrid fajainak a termése mérgező, ezzel szemben az aranyeső minden része mérgező, különösen a magja.

Az aranycserje - Forsythia - csoportosan vagy magányosan álló, négyszirmú sárga virágokat hoz
Az aranycserje – Forsythia – csoportosan vagy magányosan álló, négyszirmú sárga virágokat hoz

Egy kis ráadásként ismerkedjünk meg az aranyvesszővel is (Solidago), amely az előbbi két „névrokonával” ellenétben lágyszárú, virágait pedig az év második felében, nyár végén, kora ősszel hozza. Gyakran 2-3 méter magasra is megnőhetnek, karcsú, kórószerű megjelenésűek. A hazánkban őshonos közönséges aranyvesszőt (Solidago virgaurea) aranyos ruta vagy aranyos istápfű néven is ismerik. A szántóföldi növénytermesztésben a kanadai aranyvesszőt (Solidago canadensis) inváziós gyomnövényként tartják számon, a táblákon és a táblaszéleken is tömegesen jelenik meg. Ez a növény nem mérgező, sőt, igen sokoldalúan felhasználható, kellemes ízű teát adó gyógynövény, amelyet húgyúti problémákra, vesebántalmakra, epekő vagy májbetegségek esetén ihatunk. A méhészek portékái között is szerepelhet aranyvesszőméz, ugyanis kiváló mézelő növény.

A tőzike, ami nem a hóvirág

A tőzike és a hóvirág dilemmája szintén a virágzatuk hasonlóságában keresendő, amit még az is nehezít, hogy a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) és a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) korán virágzik (a hóvirág január végén, februárban, míg a tavaszi tőzike egy hónappal később). Legfontosabb különbség, hogy a tavaszi tőzikének szélesebb a bókoló virága, a lepellevelek csúcsán pedig zöld vagy sárgás foltok találhatók. Ez utóbbi a legszembetűnőbb alaktani különbség a két faj között. A kikeleti hóvirág külső lepellevelei fehérek, a kicsípett csúcsú, szintén fehér alapszínű belsők pedig zöld rajzolatot viselnek.

A kikeleti hóvirág kb. egy hónappal előbb virágzik, külső lepellevelei egyöntetű fehérek
A kikeleti hóvirág kb. egy hónappal előbb virágzik, külső lepellevelei egyöntetű fehérek

A tavaszi tőzike egy hagymás évelő, amely 10-30 cm magasra nő meg. Az egyszikűek osztályába, a spárgavirágúak rendjébe és az amarilliszfélék családjába tartozik. Magyarországon számos helyen találkozhatunk vele: gyertyános-tölgyesekben, ligeterdőkben, bükkösökben, nedves réteken. A kikeleti hóvirág hazánkban a középhegységekben és a Dunántúlon igen gyakori, az Alföldön azonban csak szórványos az előfordulása. Mindkét növény védett hazánkban! A tavaszi tőzike természetvédelmi értéke 5000 Ft, míg a kikeleti hóvirágé 10 000 Ft.

A tavaszi tőzikének szélesebb a bókoló virága, a lepellevelek csúcsán pedig zöld vagy sárgás foltok találhatók
A tavaszi tőzikének szélesebb a bókoló virága, a lepellevelek csúcsán pedig zöld vagy sárgás foltok találhatók

A tavaszi tőzike február végén, márciusban virágzik. A tömeges gyűjtés és kitaposás mellett azért is veszélyeztetett, mert élőhelyei megszűntek, átalakultak. A folyószabályozások korában a folyók menti erdők letermelése okozott nagy károkat az állományban.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vegyük komolyan a tűzgyújtási tilalmat!

2024. július 1. 05:40

Az elmúlt hét napjaira kiadott hőségriasztások mellett jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata is, ezért 2024. június 20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

Ne vásároljunk nyaralás alkalmával növényeket külföldön!

2024. június 30. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden évben felhívja a külföldre utazók figyelmét a növényegészségügyi szabályokra, amelyeket szigorúan be kell tartanunk. A hazai élővilág védelme érdekében ne hozzunk haza külföldről növényeket, mert kórokozót vagy kártevőt is behurcolhatunk az országba!

Igazodjunk ki az időjárás-előrejelzésen!

2024. június 27. 05:40

Mi a különbség a zivatar, a felhőszakadás és a zápor között? Mit ígér a hidegfront, és mit a meleg? Mikor kell bemenekíteni a fél teraszt, és mikor nem kell félteni a kerti berendezést?

Nem várt vendégek a madárodúban – mihez kezdjünk velük?

2024. június 25. 05:40

A kertbe kihelyezett mesterséges madárodúk alkalmanként más bérlőket is vonzanak, így a madarak mellett különböző rovarok és emlősállatok is menedéket találhatnak bennük. Kik lephetnek meg minket, és mit tegyünk ilyen helyzetben?

Több ezer szál hóvirágot értékesítettek idén - Engedéllyel termesztik a tavasz hírnökét

2019. március 1. 14:44

Kunszentmárton határában hazánkban egyedülálló módon engedéllyel termesztik a tavasz hófehér hírnökét. Legfrissebb videónkban bemutatjuk a különleges vállalkozást.

Életmód Videó

Milyen hagymásokat ültethetünk ősszel?

2022. szeptember 11. 05:38

Ha ősz, akkor az ősszel ültethető virághagymák sokasága lepi el a kertészetek polcait és kedvünkre válogathatunk a szebbnél-szebb virágzók közül.

Hóvirág nevelési kisokos

2023. január 1. 09:22

A hóvirágok éteri küllemű, gyakran a hópaplan alól előbukkanó évelő virágok, amelyek nagyon kevés gondozást igényelnek, és amikor meghonosodnak, hófehér virágszőnyegként borítják be a talajt.

Miként lehet már télen saját hóvirágunk?

2024. január 4. 04:36

Lehetséges, hogy már januárban is hóvirágokban gyönyörködhessem? Ha igen, akkor hogyan lehet ezt megvalósítani?