Ház, táj
Ház, táj

Hazánk kincsei VI. rész – Az Alcsúti Arborétum

Hazánk kincsei VI. rész – Az Alcsúti Arborétum

Agrofórum Online

Újabb élménnyel gazdagodtam idén tavasszal, amikor ellátogattunk József nádor egykori birtokára, ahol gyönyörű klasszicista kastélyának parkjába ma 540 fa- és cserjefaj él. Az angolpark jelenlegi formájában Alcsúti Arborétumként várja a látogatóit.

Hazánk legértékesebb élőfagyűjteményeinek egyikeként számon tartott Alcsútdobozi (vagy röviden Alcsúti) Arborétum a fővárostól csupán 40 kilométerre, Székesfehérvár és Tata között terül el. A mesés Csaplári-erdőben elhelyezkedő, több mint 40 hektáros angolparkban folynak össze az Acsai- és a Váli-vizek, így a park területére telepített növények élőhelyét számos patak és tó szeldeli.

Egy kis történelem

Az Alcsúti Arborétum egyedi, szépséges gyöngyszeme a hazai arborétumoknak. Alapítása József nádor, fejlesztése és későbbi telepítése József főherceg nevéhez fűződik.

József nádorról azt kell tudni, hogy ő volt az első Habsburg származású, aki Magyarországon letelepedve birtokot szerzett. Az ő leszármazottjait nevezzük a Habsburgok magyar ágának.

1819 és 1827 között épült fel a nádor kastélya – Pollack Mihály tervei alapján klasszicista stílusban -, az alcsúti kastély. A ma látogatható arborétum gyakorlatilag ennek a kastélynak a parkja, amelynek építése 1825-ben kezdődött a schönnbrunni kertépítő mester, Tost Károly irányításával. József nádor a kertépítő mester segítségével több mint 300 olyan növényfajt telepített a parkba, amely addig Magyarországon nem került ültetésre.

A tavaszi éledő természet sok csodát rejt az arborétumban
A tavaszi éledő természet sok csodát rejt az arborétumban

A főherceg kastélyának folyamatosan és féltőn gondozott tájkertje ritka növényekben való gazdagsága miatt már a korában az elsők közé tartozott az egész birodalomban.

Az arborétum mai kincsei

A kastély parkja ma egy, növényritkaságok egész sorával büszkélkedő arborétumnak ad helyet, és a természet után vágyakozóknak minden évszakban kellemes kikapcsolódást nyújt valamely programjával.

Az arborétum növényzete a XIX. századi növénytelepítés eredményeként mára már egy 540 fajból álló fás növénygyűjtemény. A legszebb és legidősebb fás szárú lakói között platánok, török mogyorók, vasfák, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők és japánakácok találhatók, de értékes a hárs-, juhar-, tölgy- és gesztenyefajok gyűjteménye is.

Egyedülálló értéket képvisel a 24 törzset nevelő óriástuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű török mogyoró, a közeli Csaplári erdőben Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa és az etyeki utat szegélyező, vele egyidős platánsor.

A hóvirágos sétány egész évben varázslatos
A hóvirágos sétány egész évben varázslatos

A tavasszal virágba boruló mezőkön többek között tulipánok, nárciszok, odvas keltike, pettyegetett tüdőfű, hunyor, májvirág, bogláros szellőrózsa, és az egyedülálló Hóvirágünnepnek teret adó hóvirágmező gyönyörködteti a kora tavaszi kirándulókat.

Sajnos József nádor pompás klasszicista kastélyára ma már csak a timpanonos főhomlokzata emlékeztet, amihez az arborétum útvonalát követve egy gyönyörű rét mellett, lankás ösvényen jutunk el. Az épület egykori szárnyához épített istállóból kialakított kápolna ma is áll, ezt 1880-ban Storno Ferenc tervei alapján neoromán stílusban alakították ki.

A park pálmaháza Ybl Miklós tervei alapján került megépítésre, melynek már csak maradványai láthatók. Szerencsére számos kisebb épület épségben megmaradt a régi angolpark építményei közül, köztük a Babaház, a Gloriette és a Medveház is.

Ha tavasszal látogatunk el, akkor sok helyen gyönyörű nárcisztengerrel találkozhatunk
Ha tavasszal látogatunk el, akkor sok helyen gyönyörű nárcisztengerrel találkozhatunk

Sokoldalú programok

Az arborétum minden évszakban más-más arculatát mutatja, és ennek megfelelően változatos programokon vehetünk részt az angolpark területén.

Például a kora tavasszal nyíló, több ezer hóvirág által alkotott, összefüggő hóvirágmező ad otthont a hóvirágsétáknak az első fagyok elmúltával. Ez a hatalmas „hóvirágos” egyedülálló az országban, ezért ekkor mindenképpen érdemes ellátogatni az arborétumba. Lehetőségünk lesz megismerkedni 7 hóvirágfaj összesen 24 fajtájával. Azt viszont tartsuk szem előtt, hogy nyilván az arborétum egész területén tilos a növények, növényi részek gyűjtése, de a hóvirág természetvédelmi státuszát tekintve is védett, ezért fokozottan ügyeljünk a séta alkalmával a növényekre!

Szentivánéj környékén, június hónapban egyedi látványosság a Szentjánosbogártánc. Különleges esti sétában lehet részük az ide látogatóknak, miközben ezernyi fénylő zöld lámpásként repkedve nyújtanak látványosságot bevilágítva az arborétumot.

Az arborétumi sétákról hónapokra lebontva a hivatalos internetes oldalról tudunk bővebben tájékozódni.

Az arborétumban összefutó vizekből gyönyörű tavak lesznek, amelyek partján kicsit megpihenhetünk
Az arborétumban összefutó vizekből gyönyörű tavak lesznek, amelyek partján kicsit megpihenhetünk

Nyitvatartás

Március 1. és szeptember 30. között minden nap 10:00-18:00-ig van nyitva a kert, október 1. és február 28. között pedig 10:00-16:00-ig csütörtöktől vasárnapig.

Megközelítés

Az arborétum a fővárostól az M1-es autópályán, Bicske mellett letérve az 1-es főútra könnyedén megközelíthető a 811-es útról letérve. Székesfehérvár felől (az Öreghegyen át) szintén a 811-es úton kell mennünk egészen Alcsútig.

Fontos tudnivalók

Viharos időben az arborétum zárva van! Minden nyitvatartási napon a zárás előtt 1 órán belül már nem vásárolhatunk jegyet, illetve kiránduló négylábú pajtásainkat is otthon kell hagynunk, mert semmilyen állatot nem szabad bevinni a park területére.

Amennyiben esküvői (vagy más alkalmi) fotózásra, 10 fő feletti csoportos látogatásra, szakvezetésre érkeznénk, ahhoz előzetes bejelentkezés szükséges!

Kalandvágyóknak érdemes tudni, hogy az arborétum szomszédságában terül el az Alcsútdobozi Kalandpark is.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - V. rész

2024. május 21. 05:40

Vannak olyan egyszerű anyagok is a növényvédelem szolgálatában, amelyeket nem használunk vagy fogyasztunk mindennap, sőt az is lehet, hogy most fogunk róluk először hallani: csalétkek, növényi elicitorok, erős fertőtlenítő hatású szerek is készíthetők belőlük.

Vegyünk részt a Fülemülék éjszakáján!

2024. május 19. 05:40

A május az énekesmadarak hónapja. A rigók, a vörösbegyek, a cinegék, a poszáták, a fülemülék véget nem érő koncertjét hallgathatjuk. Az est sztárjai viszont ilyenkor vitathatatlanul a fülemülék, akiknek a főszereplésével a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programokat hirdetett.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - IV. rész

2024. május 14. 05:40

Milyen kártevők ellen vethető be a kertben a sör? Mire használhatjuk a mésztejet? Mennyi mindenre alkalmazhatjuk a mezei zsurló főzetét?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - III. rész

2024. május 12. 05:40

Hogyan tudjuk a kertben növényvédelmi célra felhasználni a gyümölcscukrot és a répacukrot? Mire jó a hagymakivonat és a hagymaolaj?

Hazánk kincsei V. rész – Az Agostyáni Arborétum

2023. június 27. 10:36

A mindössze 565 fős Agostyán 1985-ig önálló településként létezett Tata és Tarján között, ám abban az évben Tata városához csatolták. Közvetlen ugyan nem határos a két település, mégis Tata központjából közúton mindössze 5 km-t kell autóznunk a festői szépségű, erdős dombokkal körülvett Agostyánig.

A Szarvasi Arborétum

2019. augusztus 29. 04:37

Több arborétumunk egyben történeti kert is, azaz olyan kertépítészeti alkotás, zöldfelület vagy park, amely jelentős történeti vagy művészeti értékkel bír és önállóan vagy más műemléki értékhez kapcsolódóan, illetve a történeti településszerkezet részeként jelenik meg.

Hazánk kincsei IV. rész - A Bábolnai Arborétum

2023. május 31. 05:36

Bábolna egy rendkívül takaros település, amiben megtalálható minden, amire szüksége van egy embernek. Hála elődeinknek, akik úgy gondolták, hogy még egy szépen kialakított zöld övezet hiányzik a képből... És megszületett a bábolnai arborétum.

Színes programok, változatos élmények az Őrségi Nemzeti Parkban

2021. augusztus 22. 09:36

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a többi nemzeti park igazgatósághoz hasonlóan arra törekszik, hogy minél komplexebb, négy évszakos programkínálattal várja vendégeit.