Ház, táj
Ház, táj

Emlékeztető – mit NE tegyünk a téli etetés során a madáretetőbe?

Emlékeztető – mit NE tegyünk a téli etetés során a madáretetőbe?

Agrofórum Online

Sajnos megeshet, hogy felkészületlen jószándékból olyan termékek is kerülnek a madáretetőbe, amelyeket a háztájunkat látogató madarak nem tudnak elfogyasztani. Ezek az élelmiszerek számos okból kifolyólag okozhatnak problémát a vendégeinknek, ezért kerüljük a kihelyezésüket!

Már megint elfogyott…

Saját otthoni példánk is tanúsítja, hogy pár év után jelentősen megnőhet az etetőnket látogató madársereg létszáma, és akár egy hét alatt elfogyaszthatják azt az eleség-mennyiséget, amit hosszabb időre spájzoltunk volna be. Sose felejtem, mennyire örültünk az előző években is, amikor édesapám egyre sűrűbben jött be a következő kísérőszöveggel a madáretető-szemléből: „Már megint megették az egészet…”. Persze mosolyogva vettük tudomásul, hogy egy újabb zsák eledel vagy csomag cinkegolyó tűnt el a madarak gyomrában, de ezután mindig lázas sietséggel indultunk újabb adag magért, mert a gyümölcsfákon és díszbokrokon hagyott ehető terméseken nem minden madárfaj képes napokig tengődni. És különben sem felejtjük a téli madáretetés főszabályát: ha egyszer elkezdtük, nem hagyjuk abba!

Mindezt azért mesélem el, mert el tudom képzelni, hogy akár ilyen helyzetek is előidézhetik azt, hogy nagy sietős jóakarattal olyan „elemek” is kerülnek ideiglenesen az etetőbe, amik eredetileg nem madarak etetésére szolgálnak. Mindezt azért, hogy legalább amíg nem tudjuk beszerezni az újabb adag eleséget, addig is találjanak valamit a vendégeink az etetőben. Ezt ne tegyük, nem jó taktika! Ne rakjunk ki csak azért konyhai maradékot, kutya- vagy macskaeledelt a madaraknak, hogy valamin eltengődjenek, mert többet ártunk vele, mint használunk!

A gazdag etetőhelyre évről évre több látogató érkezik

Miért ne tegyük ki a madaraknak?

A következőkben a teljesség igénye nélkül vegyük sorra, mit és miért ne tegyünk ki a madaraknak az etetőbe:

Csapadékos, nyirkos időben kenyeret, kalácsot, de még ezek morzsáját se tegyük ki, főleg tető nélküli etetőbe, mert ezek a nedves időben gyorsan megromlanak, és a rajtuk megtelepedő kórokozók bélhurutot vagy légzőszervi megbetegedést is okozhatnak a madaraknak, ha megeszik ezeket. Hasonló okok miatt ne helyezzünk ki az etetőbe nyers rizst vagy tésztát!

A kisebb termetű madarak – akikből jellemzően több van az etető körül – nem tudnak megbirkózni a napraforgómagnál nagyobb magvakkal és a hüvelyesekkel (pl.: borsó, bab, lencse stb.), így ezeknek a kihelyezését is kerüljük!

Ahogy azt a tavalyi összefoglaló cikkben is olvashatjuk, egyes fajok állati eredetű zsiradékot is örömmel látnak az etetőnél (pl.: a cinegefajok és a seregély), amely faggyú, háj vagy zsírszalonna formájában kerülhet ki az asztalukra. Viszont kerüljük a sózott, állati eredetű élelmiszert (pl.: sózott szalonna, sós tepertő, kolbász, stb.), mert ezek fogyasztása megterheli a madarak emésztőrendszerét, sőt a hidegebb téli hónapokban még pluszban azért sem szerencsés, mert a madarak a sós eleségtől még szomjasabbak lesznek, és a fagyok beálltával kevesebb helyen találnak számukra elérhető vizet. Éppen emiatt kerüljük további sós termékek (pl.: burgonyaszirom, pattogatott kukorica, sós mogyoró, stb.) kihelyezését is.

Házi kedvenceink eleségével feldúsítani a madarak kosztját nemcsak felesleges, mert a madarak nem tudják megenni, hanem hatalmas öngólt is jelent: alapból is nehéz úgy elhelyezni egy madáretetőt, hogy a cirmos vadászok ne bánthassák a madarakat, hát még akkor milyen nehéz nem felhívni a macskák figyelmét az etetőre, ha érzik a madáretetőben a saját eledelüket. Így joggal gondolhatják még az elkóborolt macskák is, hogy nekik lett megterítve a madáretetőnkben.

A felsorolás természetesen nem teljes, de ezek a legfontosabb indokai annak, hogy a fenti termékeket és az ezekhez hasonló élelmiszereket ne tegyük ki a madaraknak.

Mogyorót is csak só nélkül!

Lássuk a listát!

A fentieket is figyelembe véve az alábbi összefoglaló listán szereplő termékeket ne tegyünk a madáretetőbe:

  • kenyeret
  • kalácsot
  • kiflit
  • zsemlét
  • morzsát
  • főtt ételmaradékot
  • sós mogyorót
  • sózott szalonnát
  • sós tepertőt
  • kolbászt
  • nyers rizst
  • nyers tésztát
  • száraz kutya- vagy macskaeledelt
  • pattogatott kukoricát
  • chips-et
  • burgonyaszirmot
  • pirított napraforgómagot
  • napraforgómagnál nagyobb magvakat
  • (sárga)borsót
  • babot
  • lencsét

Minden kedves madáretető honfitársnak megfigyelési élményekben gazdag téli időszakot kívánok!

Kapcsolódó cikkek:

Felhasznált és ajánlott irodalom:

Detlef Singer (2016): Madarak az etető körül – Megfigyelés, meghatározás, etetés

Dr. Vertse Albert (1941): A kert madárvilága

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Mindent az indiai futókacsáról

2024. július 3. 05:40

Amióta a spanyol csupaszcsiga szó szerint lerohanta a hazai kerteket, azóta kétségbeesetten keressük a megoldást a falánk csigák ellen. Na, de hogy jön a képbe ez a vicces kinézetű kacsa?

Vegyük komolyan a tűzgyújtási tilalmat!

2024. július 1. 05:40

Az elmúlt hét napjaira kiadott hőségriasztások mellett jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata is, ezért 2024. június 20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

Ne vásároljunk nyaralás alkalmával növényeket külföldön!

2024. június 30. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden évben felhívja a külföldre utazók figyelmét a növényegészségügyi szabályokra, amelyeket szigorúan be kell tartanunk. A hazai élővilág védelme érdekében ne hozzunk haza külföldről növényeket, mert kórokozót vagy kártevőt is behurcolhatunk az országba!

Hogyan segíthetjük a kertünkbe látogató madarakat? I. rész

2020. október 29. 06:37

Hosszú évszázadok óta tapasztalhatjuk, hogy a madarak egyes fajai milyen hatékonyan képesek alkalmazkodni az emberi környezethez. A falvakban, városokban is képesek felkutatni a számukra megfelelő élelmet, képesek fészket rakni (pl.: verebek, cinegék) vagy odút vájni (pl.: fakopáncs), nevelni az utódokat, mindezzel segítve a környezetük természeti egyensúlyának fenntartását. Nem mellesleg páratlan élmény nekünk is segíteni és megfigyelni őket.

Madáretetés a ház körül – melyik madárfajnak milyen eleséggel készüljünk?

2019. december 18. 05:37

Kis tollas vendégeink télen nagymértékben rá vannak szorulva a részükre kihelyezett eleségre. Az érdekükben tett fáradozásaink számunkra is többszörösen megtérülnek: hónapokon át közelebbről is megfigyelhetjük ezeket a csodálatos állatokat.

A téli madáretetés aranyszabályai

2019. január 15. 08:37

A téli időszakban nemcsak őshonos madarainknak jelent pótolhatatlan táplálékforrást a számukra kihelyezett eleség, hanem a tőlünk északra fekvő országokból hozzánk érkező és hazánkban telelő madárfajoknak is. Mikor és mivel etessük az egyes fajokat? Hogyan oldjuk meg az itatót? Ezekre a kérdésekre válaszol a cikk.

Hogyan etessük a madarakat télen, ha valóban jót szeretnénk tenni?

2023. december 26. 10:43

Hogy ne tegyünk kárt a hazai madárvilágban, lássuk, hogyan is etessünk madarakat télen a saját kertünkben!