Ház, táj blog

Gombagyűjtési szabályok I.

Agrofórum Online

Milyen alapvető szabályokat kell betartanunk, ha gombászni indulunk? Mikor és hol gyűjtsünk gombát? Mely területeken kerüljük a gombagyűjtést? A cikksorozat első részében ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.

Általános, írott és íratlan szabályok

Amennyiben árusítás vagy kereskedelmi forgalomba hozatal a célja a gombagyűjtésnek, illetve magántulajdonú erdőben szeretnénk gombát gyűjteni, minden esetben engedélyt kell kérni az illetékes erdőgazdálkodótól. Ilyen körülmények között számíthatunk arra, hogy a természetvédelmi őrszolgálat munkatársa átvizsgálja a kosarunkat, és kéri az engedélyünket is.

Magyarország védett természeti területein a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a gombaszedéshez (is)! Nem védett állami erdőkben egy személy 2 kg gombát szedhet egy nap alatt, külön engedély nélkül.

Hazánkban jelenleg 58 gombafaj (Magyar Mikológiai Társaság nyilvántartása alapján 2022 áprilisában) jogszabályi védelmet élvez, természetvédelmi értékük egyedenként 5.000 – 10.000 Ft is lehet! Szigorú büntetésre számíthat, aki védett gombafajt szed!

Fontos, hogy ne csak étkezési szempontból tekintsünk a gombákra, hiszen létfontosságú szerepük van az erdei életközösség működésében és működtetésében: lebontják a holt faanyagot, táplálékul szolgálnak az erdei állatoknak, gyökérkapcsolatban állnak az erdő fáival, és mindezzel nagymértékben hozzájárulnak a növények egészségéhez és az erdei tápláléklánc egyensúlyi működéséhez.

Mikor induljunk útnak?

Ha figyelünk az időjárásra és nyitott szemmel járunk az erdei ösvényeken vagy autózunk az erdőt átszelő utakon, akkor az év több szakaszában is eredményes gombagyűjtést szervezhetünk. Ilyenkor tavasszal akadhatunk rá az ízletes kucsmagombára, de találhatunk őzlábgombát vagy pöfeteget is.

A gombagyűjtés során is tartsuk be a természetjárás alapvető szabályait

A gombagyűjtés főszezonja a nyár végi időszak és az ősz első fele, de kellő csapadék és a spórák terjedésének, valamint a termőtestek fejlődésének megfelelő időjárás esetén az év bármely szakaszában találhatunk ehető gombafajokat.

Hol keressünk gombát?

Gombával sokféle élőhelyen találkozhatunk: fenyőerdőben, lombhullató erdőben, vegyes erdőkben, mezőn, legelőn, talajon, korhadt fán, fatuskón, kertekben és parkokban is. Amennyiben kosarunkat jó minőségű étkezési gombával szeretnénk megtölteni, akkor jó gombatermő helyeket kell keresnünk.

A fenyőerdőkben ilyenkor tavasszal viszonylag kevés gomba terem, ezért inkább nyár végén vagy ősszel érdemes felkeresni ezeket az erdőket. Keressünk fenyőtinórut, rizikét vagy fenyő-pereszkét!

Mindig alaposan nézzünk körül a holtfák környékén

Lombhullató erdőkben sok ehető gombát lelhetünk fel a savanyú talajú erdőrészeken. Ezekre a területekre jellemző, hogy kevesebb a lágy szárú aljnövényzet, és nagyobb arányban vannak jelen a különböző mohafajok. Tölgy- és bükkfák alatt mindig érdemes keresgélni. Megfelelő időben rókagombát és vargányát is találhatunk.

Legelőkön is érdemes keresgélni, ugyanis a trágyázott, tápanyagban bővelkedő talaj többféle ehető gombának biztosít életteret. Innen csiperkét és szegfűgombát vihetünk haza.

Akárhol járunk is, mindig alaposabban vizsgáljunk meg egy-egy kidőlt fát és korhadó fatuskót is. Számos ehető gombafaj terem meg rajtuk, például a laskagomba, vagy az én személyes kedvencem, a tuskógomba.

A lombhullató erdők gyakori lakója a tuskógomba

Hol NEM gyűjthetünk vagy NE gyűjtsünk gombát?

Ne menjünk gombászni mezőgazdasági és ipari területeken, és azok környezetében sem! Ezeken a területeken sokféle vegyszert alkalmaznak, ebből kifolyólag a környezetszennyezés mértéke is magas lehet.

Kerüljük az autópályák és forgalmas utak környékét, mert számos faj nagy mennyiségű nehézfémet képes megkötni a talajból és a levegőből is! Éppen ezért a városokban és környezetükben se menjünk gombászni a nagyobb mértékű légszennyezettség miatt!

Ne szedjünk gombát temetőben, elhagyott laktanya területén, szeméttelep közelében és ezekhez hasonló környezetben, mert a gombák képesek felszívni és elraktározni az élőhelyről származó káros anyagokat.

Mindezeken kívül fokozottan védett (természetvédelmi) területeken sem gombászhatunk, mert szigorúan tilos bármiféle erdei „termék” gyűjtése!

Mindezeken túl soha ne felejtsük el, hogy a természetben mi vendégek vagyunk – a mezőn, az erdőben és a hegyvidéki területeken is! A gombagyűjtési túrák során ne tapossuk szét a gombákat (még a férgeseket és beteg termőtesteket sem), és ne dúljuk fel az élőhelyüket! Tartsuk be a természetjárás alapvető szabályait is: ne szemeteljünk, ne hangoskodjunk, ne bántsuk a növényeket!

Mit kell tudni a komposztteáról?

2025. január 22. 05:40

Miből lehet elkészíteni a komposztteát? Miért jó megoldás a kertben a növények tápanyag-utánpótlására?

Mitől nőnek kalaposgombák az udvar gyepén?

2025. január 19. 05:40

A kertünk gyepén megjelenő, egyedülálló vagy csoportosan növő kalaposgombákról érdemes tudni, hogy jót vagy rosszat jeleznek, mit kezdhetünk velük, és ha el kell őket távolítanunk, azt hogyan tegyük.

Minden fontos tudnivaló a télen elvégzett metszésről

2025. január 8. 05:40

Ha betartjuk a téli metszés szabályait, és a megfelelő növényeket a megfelelő módon metsszük meg, akkor gyümölcstermő növényeink bőtermők, dísznövényeink pompásak és egészségesek lesznek.

Kertészek karácsonya – legjobb ötletek kis kertészeknek

2024. december 20. 05:40

Nézzünk szét a játékboltok, gazdaboltok kínálatában, mert garantáltan találunk a kis kertészek számára is gyönyörű ajándékokat a fa alá!

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

Növényvédőszer-gyorstalpaló (I. rész)

2018. május 5. 06:00

Életbevágóan fontos feladatunk, hogy körültekintően válasszuk ki az adott problémára legjobban megfelelő növényvédő szert.

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.

Pad thai - házilag

2019. augusztus 8. 04:33

Régóta izgatta a fantáziámat ez a tradicionális thai étel, melynek számos elkészítési módja van a legkülönfélébb hozzávalókkal.