Ház, táj
Ház, táj

Hogyan segíthetjük a kertünkben élő hasznos rovarokat? I. rész – építsünk rovarhotelt!

Hogyan segíthetjük a kertünkben élő hasznos rovarokat? I. rész – építsünk rovarhotelt!

Agrofórum Online

A rovarok jelenléte létfontosságú a kertünkben, hiszen a növényeink számára nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak. Mit tehetünk, hogy tartósan segítsék a kert egészségének fenntartását? Milyen célt szolgál a rovarhotel? Hogyan építsük meg?

Egy gyümölcsültetvény melletti rovarhotel

A levéltetveket fogyasztó katica, a csigákkal, kártevő rovarokkal (is) táplálkozó futrinkafélék, a növényeket beporzó lepke- és méhfajok, illetve a kertünk „takarító személyzetét” alkotó, elpusztult élőlényekkel táplálkozó ízeltlábúak is számítanak a segítségünkre a téli hónapokban, csakúgy, mint a madarak. Egy bejáratott, jól működő rovarszálló aztán nemcsak télen, hanem egész évben támogatja kertünk apró segédcsapatát. De pontosan mire is jó egy rovarhotel? Hogyan segítjük vele a hasznos rovarokat?

Kialakuló „szállodaláncok”

A hazai tájvédelmi körzetekben, erdőkben, gyümölcsültetvények mellett, településeken, integrált növényvédelmet alkalmazó tangazdaságokban, házikertekben, de még Erdélyben, a Marosvásárhelyi Állatkertben is lencsevégre kaphattam egy fantasztikus rovarhotel-megoldást. Számtalan helyen találkozhatunk már vele, hiszen pár éve bombaként robbantak hazánkba is a különböző rovarhotel, rovarszálloda vagy darázsgarázs elnevezéseket kapó, a hasznos ízeltlábúakat támogató építmények.

A Marosvásárhelyi Állatkertben találkoztam ezzel a megoldással

A Marosvásárhelyi Állatkertben megépített Rovar Hotel vonzza a katicabogarakat, poszméheket, a magányos darazsakat, a futrinkákat és a lepkéket. Építsenek Önök is Rovar Szállót! Kíváncsiak vagyunk az Önök ötleteire.” – áll az állatkert tájékoztató tábláján, buzdítva a lelkes látogatókat is saját hotel építésére. A marosvásárhelyi rovarszálló remek példa a fajokban gazdag „hasznos rovartársadalom” támogatására, hiszen ahogy a leírásban is szerepelt, a lepkeféléktől kezdve a darazsakon át a katicabogárig minden rovar megtalálhatja a számára ideális „szobát”.

Rovarhotelt mi magunk is készíthetünk otthoni alapanyagokból, de ha a cikket elolvasva úgy ítéljük, hogy nem állnak rendelkezésünkre az összetevők vagy más okból nem szeretnénk elkészíteni, már készen is vásárolhatók rovarszállók. Akárhogy is, lássuk a következőkben a legfontosabb tudnivalókat.

A szálloda funkciói

Egy rovarszállót többféle célból igénybe vehetnek a hasznos ízeltlábúak:

  • utódnevelés szempontjából ideális egyes fajok számára, amelyek földdel, agyaggal, homokkal vagy mohával kényelmes tojásrakó helyet teremtenek benne
  • ideiglenes búvóhely nappal az éjjel aktív rovarok számára, éjszaka pedig a nappal aktív ízeltlábúaknak
  • a telet számos rovarfaj átmeneti nyugalmi időszakkal vészeli át – ezekre a hónapokra behúzódhatnak ezek a fajok a hotelbe

Végül, de nem utolsó sorban számunkra is van két fontos funkciója: egyrészt az állatbarát, kíváncsi családtagok testközelből figyelhetik meg a különböző ízeltlábúak viselkedését, másrészt, ha egy kicsit odafigyelünk a tervezésnél és az építésnél, egy esztétikus, mutatós kerti tekintetvonzó építménnyé is válhat a hotelünk.

A legfontosabb szabályok

A rovarhotel elkészítése alapvetően egyszerű, de bármekkorát építsünk is, a szállóvendégek védelme érdekében a következőkre mindenképpen ügyelnünk kell:

  • Minden esetben legyen a hotelnek teteje, amin a csapadék oldalirányba le tud futni! Így elkerülhető, hogy a szállóvendégek kéretlen zuhanyt kapjanak.
  • Érdemes a hotelt úgy megépíteni, hogy ne érintkezzen közvetlenül a talajjal, mert egy nagyobb mennyiségű csapadék leesése már az alsó részek átázását eredményezheti. Ennek kiküszöbölésére elegendő egy beton- vagy stabil kőtalapzat, esetleg fából készült lábak. A kisebb „vendéglőket” fel is akaszthatjuk egy védett helyre. A lábazaton álló hotel hátránya, hogy a röpképtelen hasznos rovarok (pl.: futóbogarak) nagy eséllyel nem fogják tudni megközelíteni.
  • A hotelt minden esetben alaposan rögzítsük (akasztva és lábakon állva is), nehogy egy viharos széllökéstől vagy egy nem szándékos ütközéstől felboruljon vagy leessen.
  • Ha megoldható, keressünk a kertben egy széltől védett, nem fagyzugos sarkot a hotelnek, így sok látogatóra számíthatunk!

Egy kertben megépített rovarvendéglő

Az alapanyagok

Az alapanyagok összegyűjtésében segítségünkre lehetnek épület-felújításból származó elemek, illetve bármilyen természetes anyag, ami a rovarok búvóhelyéül szolgálhat. Minél többféle anyagot felhasználunk, annál többféle vendég érkezik majd. A következő alapanyagokat bátran használjuk fel:

  • összegyűjtött ágak
  • fa kéregdarabjai
  • szalma
  • nád
  • bambusz
  • hasábfa fúrt lyukakkal
  • toboz
  • dióhéj
  • hullámkarton
  • virágcserép
  • tetőcserép
  • tégla (pl.: ikersejt tégla vagy belső válaszfal tégla, a lényeg, hogy lyukas legyen)
  • kövek
  • apró kavicsok

A nád- és bambuszszálakon, illetve a téglákon lévő lyukak kiemelten fontosak: nem csak a búvóhelyek számát növelik, hanem főként a magányos darazsak számára jelentenek ideális megoldást.

Egy méhlegelő mellett álló fogadó

A hotel fő- és válaszfalait elkészíthetjük lécekből, de használhatunk kész faládákat vagy raklapot is erre a célra. Praktikai okokból kerüljük a fémből vagy papírból készült falakat! A papír, bár jól szigetel, nagyon rövid idő alatt cserére szorul, a fém pedig forró nyarakon rendkívül felmelegszik.

Előrelátó építészek beszerezhetnek a hotelhez dróthálót is, amivel a kisebb alapanyagokból álló szobákat megvédhetik a gyors széteséstől.

Eredményes munkát és jó kedélyű segéderőkben gazdag tevékenykedést kívánok!

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

A fahamu helyes használata a házikertben

2024. március 18. 05:40

A fahamu igazi kincs a házikertben, ha helyesen használjuk fel. Tisztában kell lennünk vele, hogy mikor, mennyit juttathatunk ki belőle, és mely növények fejlődését segítjük elő vele.

Bővülő lehetőségek a rovarok felhasználhatóságában

2018. február 26. 14:29

Napjainkban egyre nő az igény a gazdasági állatok takarmányozásában az alternatív fehérjeforrások felhasználása iránt a hagyományos fehérjeforrások kiváltására.

Rovarok a talajban

2022. március 14. 04:36

A talajlakó kártevők, (drótférgek, cserebogár-pajorok) szántóföldi és kertészeti kultúrákat egyaránt veszélyeztetnek.

A rovarpiac jövőjéről

2023. április 28. 15:32

A takarmány célú rovarpiac az évtized végére eléri az évi 2 milliárd eurós összforgalmat, éves szinten 1 millió tonna rovarlisztet termelve, de mindez nem azt jelenti, hogy nekünk, embereknek vasárnapi ebédként rovarokat kell majd fogyasztanunk.

Melyik rovar szabálytalan alakú képlete látható a karácsonyfán?

2022. december 31. 04:36

Karácsonyfa hajtásán egy furcsa, kb. 2 cm-es, kemény, szabálytalan alakú képletet találtam, ami a levelekhez van rögzítve. Milyen rovar alakja lehet? Mit tegyek vele, gondolom a meleg lakás nem jó neki?