Ház, táj
Ház, táj

Ismerjük meg az ’Év fáját’ – íme a lisztes berkenye!

Ismerjük meg az ’Év fáját’ – íme a lisztes berkenye!

Agrofórum Online

2020 novemberében is lehetőségünk nyílt szavazni a következő év fafajára. Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már nyolcadik alkalommal került sor az online nyílt szavazásra. A 2021-es év fája az erdész szakemberek és az érdeklődők szavazata alapján a lisztes berkenye lett.

A győztes

A különböző kategóriákban meghirdetett szavazóversenyek minden évben lehetőséget kínálnak arra, hogy egy-egy növény- és állatfajt közelebbről megismerhessünk. Bartha Dénes kezdeményezésére a szakma 1996 óta megválasztja az év fáját az Év Fája Mozgalom keretein belül. 2013 óta az Egyesület által működtetett ’Év fája’ tematikus honlapon már mi is leadhatjuk szavazatunkat a következő esztendő fafajára.

Tavaly november 22-ig adhattuk le egyszeri voksunkat a szakma által kiválasztott 3 fafaj egyikére. A 2188 érvényes szavazat kiértékelését követően kihirdették, hogy a lisztes berkenye (Sorbus aria) 1004 szavazattal elnyerte a 2021-es ’Év fája’ megtisztelő címet, megelőzve a 657 szavazatot kapott kecskefűz (Salix caprea) fajt, és az 527 szavazattal záró fehér nyár (Populus alba) fafajt.

Krémfehér, illatos virágai a galagonyáéra hasonlítanak

A lisztes berkenye jellemzői

A lisztes berkenye, más néven süvölvény berkenye a csipkerózsához és a galagonyához hasonlóan a rózsafélék (Rosaceae) növénycsaládjának tagja. Európában mindenütt honos, 6-12 m magasra növő lombhullató faj. Hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft. Középhegységeinkben, elsősorban a mészkövön kialakult sziklaerdők (pl.: bükkösök), szurdokerdők és mészkedvelő tölgyesek lakója, így találkozhatunk vele az Északi- és Dunántúli-középhegységben, a Kőszegi-hegységben és a Soproni-hegységben.

A lisztes berkenye dús, szabálytalan koronaformát nevel Forrás: OEE Korda Márton

A lisztes berkenye lombkoronája tömött, szabálytalan alakú, sima kérge ezüstös szürke színű. Törzse egyenes, gyakran már a gyökfőnél elágazó. Fényes, vörösesbarna vesszői paraszemölcsösek. Leveleinek széle szabálytalanul, kétszeresen fűrészes, alakjuk kerekded vagy elliptikus, a fonáki oldalon molyhosak. Kihajtás után a levelek a színi (felső) oldalukon selymesen (lisztesen) szőrösek, ám idővel lekopaszodik. Krémfehér, 1,5 cm-es, illatos, a galagonyáéhoz hasonlító virágai május-júniusban nyílnak, és 6-8 cm átmérőjű sátoros virágzatot alkotnak. A virágokat rovarok porozzák be. Kesernyés ízű, éretten világos piros színű, paraszemölcsös alma áltermése szeptembertől érik. A termés paraszorbinsav-tartalma miatt enyhén mérgező!

Termését előszeretettel fogyasztják a madarak

A lisztes berkenye jelentősége

Ökológiai jelentősége miatt hazánk erdős területein fontos, bár ritka faj. Gyakran kereszteződik más berkenye-fajokkal, így rendkívüli változatosságot mutat természetes élőhelyein. Virágait számos rovar látogatja, termése a madarak számára vitaminban gazdag eleség. A növényt jellemzően akkor kezdik látogatni az állatok a terméséért, ha az első fagy már megcsípte a sötétpirossá színeződő, megpuhult álterméseket.

Őszi vörösessárga vagy sárgászöld lombszíne, narancsvörös termése és nyári virágözöne miatt díszfaként is ültetik, bár a szennyezett városi levegőt nem tűri. Kertünkben nevelve mészben és humuszban gazdag talajon, napos helyen szépen fejlődik. Alapvetően igénytelen, szárazságtűrő növény, a félárnyékot és a szárazabb talajokat is elviseli, de az ültetést követő gyökeresedési időszakban, illetve aszályos hetekben érdemes öntözni.

A kertészetekben a leggyakrabban a Sorbus aria ’Lutescens’ fajtával találkozunk, de a ’Favorit’ fajta ellenállóbb a tűzelhalással szemben, amely gyakori betegség a lisztes berkenyénél. Mindenképpen ellenálló fajtát válasszunk, ha a kertünkben más almatermésű növény is lakik, amely a tűzelhalást okozó baktériumnak szintén gazdanövénye lehet.

Kapcsolódó cikkek:

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

Elindult a 2021-es év fafaját kiválasztó online szavazás!

2020. november 7. 09:26

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, így idén már nyolcadik alkalommal teszi lehetővé, hogy az egyesület által működtetett weboldalon, az Év fája tematikus honlapon (www.azevfaja.hu) keresztül szavazzanak a következő év fafajára az erdész szakemberek és minden érdeklődő, akit érdekel az erdők és a fák világa.

Már szavazhatunk a 2020-as esztendő fájára

2019. október 31. 10:57

Szavazni az alábbi fafajokra lehet: tatár juhar (Acer tataricum), kecskefűz (Salix caprea), rezgő nyár (Populus tremula).

Megválasztották a 2020-as év fáját - a tatár juhar kapta a legtöbb szavazatot

2019. december 1. 04:36

Az október végén kezdődött és a múlt hét végén zárult szavazást mindvégig komoly érdeklődés övezte. A győztes a tatárjuhar (Acer tataricum) lett.