Ház, táj blog

Jelentkezzünk! A Nébih újra meghirdette a háztartási élelmiszerhulladék-felmérését!

Agrofórum Online

Bár sikerült javítani az elmúlt évek szomorú statisztikáin, mégis a legfrissebb felmérések szerint még mindig minden ötödik kg élelmiszer a szemetesben landol. Vajon a mi háztartásunk hogyan járul hozzá ehhez a mennyiséghez?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja idén ötödik alkalommal hirdeti meg háztartási élelmiszerhulladék felmérését. A programot lebonyolító hivatali munkatársak már október 16-ától, az élelmezési világnaptól várják azoknak a háztartást vezető önkénteseknek a jelentkezését, akik vállalják, hogy egy héten át naplózzák, mennyi élelmiszer kerül az otthonukban hulladékként a szemetesbe.

A hivatal minden évben ezen a napon kiemelten foglalkozik az élelmiszer-pazarlás problémájával, és kiemelten szeretné felhívni a jó megoldásokra a figyelmet.

Cselekvésre ösztönző számok

A Nébih közlése és a legfrissebb becslések szerint Magyarországon 883 ezer tonna élelmiszer kerül évente kidobásra, amelynek jelentős része a háztartásokban keletkezik: kb. 60 kg élelmiszerhulladékot termelünk fejenként. Ebből a 60 kg-ból kb. 24 kg megelőzhető lenne megtervezett vásárlásokkal, kreatív receptekkel és az élelmiszerekről szerzett alapvető információk birtokában.

A cél minél kevesebb teli kuka

Emellett az is nagyon fontos, hogy az elpazarolt élelmiszer – a mai magas árak mellett (2023) – megközelítőleg 40 ezer Ft veszteséget jelent egy átlagos állampolgár számára, míg összmennyisége olyan mértékű, hogy abból 430 ezer ember egy éven át naponta háromszor jóllakhatna.

A jelenlegi felmérés is abban igyekszik képet alkotni, vajon hogyan és hol lehetne csökkenteni ezt a hulladékmennyiséget.

Mi a felmérés célja?

Ennek az átfogó kutatásnak a fő célja az adatgyűjtés, de emellett a szemléletformálás és a jó gyakorlatok összegyűjtése és megosztása is szerepet kap az élelmiszerhulladékok csökkentése kapcsán. A felmérésben résztvevő háztartások olyan tapasztalatra tesznek szert, amely segítségével nemcsak a környezetüket, de a pénztárcájukat is kímélhetik. A résztvevők amellett, hogy megismerhetik, hogyan viszonyul a saját háztartásuk helyzete az országos átlaghoz, a hivatal információs anyagokkal és a Maradék nélkül-program ajándékcsomagjával is megköszöni az értékes információkat a kutatáshoz.

Miből áll a felmérés?

A jelentkező háztartásoknak egy héten keresztül mindennap tételesen rögzíteniük kell a háztartásukban keletkező élelmiszerhulladékok tömegét, gramm pontossággal. A naplózást online felületen vagy papír alapon is meg lehet oldani. A mérési időszak november 10-től december 17-ig tart, ezalatt az időszak alatt bármely egybefüggő 7 napon elvégezhető a felmérés.

A felmérést papíralapon és online is dokumentálhatjuk

Regisztráció a felmérésre

A háztartási élelmiszerhulladék-felmérésben való részvételre az alábbi linken vagy a Nébih Maradék nélkül oldalán is lehet jelentkezni. A meghirdetést követő két hétben fogadja és dolgozza fel a rendszer a regisztrációkat. A regisztrált résztvevőket novemberben keresik meg a munkatársak a részletes teendőkkel és az ajándékcsomag átvételével kapcsolatban.

Fontos tudni, hogy a megadott személyes adatokat (név, cím, e-mail cím, telefonos elérhetőség) a Nébih a felmérés során bizalmasan kezeli. További kérdések vagy felmerülő probléma esetén a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail címen keresztül lehet érdeklődni a Nébih munkatársainál.

A Nébih munkatársai minden évben hálásan köszönik a lakosság segítségét ezekben a felmérésekben, hiszen így sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudunk még többet tenni az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért!

Kapcsolódó cikkek:

Hazai védjegyek I.

2025. december 28. 05:40

A védjegy használójának meg kell felelnie a védjegyhez kapcsolódó egyedi követelményrendszernek, amelyet időről időre ellenőriz az erre kijelölt hatóság vagy független szervezet.

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

24. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum - előtérben az új károsítók és a precíziós növényvédelem

2019. október 19. 08:37

Minden évben újabb és újabb károsítók, állati kártevők és korábban nem tapasztalt betegségek jelennek meg, ami nagy kihívás elé állítja a növényvédelmet.

2023 a kölestermelés felfuttatásának éve

2022. december 7. 11:41

Ahogy a globális élelmezési rendszereket egyre nagyobb kihívás elé állítja a növekvő világnépesség élelmezése, úgy értékelődik fel az ellenálló gabonafélék – mint a köles – termesztésének térnyerése, melyek olcsó és tápláló alternatívát jelentenek.

Termelői, feldolgozói szervezetek is az árstop kivezetését javasolják

2023. február 1. 13:01

Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását.

Sütőiparban a németek állnak az élen

2020. február 10. 10:58

A kiskereskedelmi forgalomban értékesített sütőipari termékek mennyisége Németországban tavaly 6,11 millió tonnára emelkedhetett.