Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Mihez kezdjünk a tökökkel Halloween után?

Mihez kezdjünk a tökökkel Halloween után?

Agrofórum Online

Halloween után már nálunk is halomban állnak a szeméttelepeken a rothadó tökök, amelyek nem kevés metángázzal járulnak hozzá a környezetszennyezéshez, pedig van jobb módja annak, hogy szegény töklámpásoknak egy új, második életet adjunk.

Az Egyesült Államokban évente több mint egymilliárd kiló tököt termesztenek, és miután az emberek felhasználják őket a halloweeni dekorációkhoz, pitékhez és lámpásokhoz, a tökök túlnyomó többsége – legyenek akár kicsik, akár nagyok, minik, narancssárgák, fehérek vagy feketék – a szeméttelepen végzik. 

A szeméttelepeken a rothadó tökök a lebomlásuk során metángázt bocsátanak a levegőbe – mondta Kay McKeen, a SCARCE, egy illinois-i környezetvédő szervezet ügyvezető igazgatója. – A metán üvegházhatású gáz, amely főként a szerves anyagok rothadási folyamataiból eredhet. A szén-dioxiddal összehasonlítva rövidebb idő alatt melegíti fel a légkört, ami azt jelenti, hogy különösen erős hatással van az éghajlatváltozásra.

Az USA éves metánkibocsátásának 14 százalékáért a hulladéklerakók felelősek. Ezért indította el McKeen és SCARCE 2014-ben a „Pumpkin Smash” elnevezésű gyűjtési akciót, amelynek keretében a helyi lakosok 69 különböző helyszínre vihetik el minden évben a rothadó tökjeiket, hogy az erre a célra kialakított komposztálókba küldjék őket.

A cég adatai szerint eddig a kezdeményezés eddig 538 tonna tököt gyűjtött ily módon össze, amelyek egyébként a szeméttelepre kerültek volna. A komposztált tökökkel tápanyagokat juttatunk vissza a talajba, vizet takarítunk meg, és nem keletkezik metángáz. Mindenki nyer az ügyön – mutatott rá McKeen.

Sajnos nem minden államban és országban van kidolgozott projekt arra, hogy a rothadó tököket az ünnepek után feldolgozzák, ám számtalan módon végezhetjük mi is a Halloween-t követően ránk maradt tökhulladék-gazdálkodást. Lássuk, melyek ezek!

1. Komposztálás.  A tök remek tápanyagokkal látja el a termőtalajt, ezért kitűnően alkalmas arra, hogy komposzt-alapanyagként használjuk. A tök 90 százalékban vízből áll, így természetes módon nedvességet ad a komposztkupachoz, amelynek nedvesnek kell lennie ahhoz, hogy az élelmiszerhulladék hatékonyan lebomoljon.

A lebomló tök nitrogént, foszfort és káliumot ad a komposzthoz, ami később, a kertben szétterítve elősegíti az új növények növekedését. A bomlást célszerű felgyorsítani azzal, hogy mielőtt a komposztálóba dobnánk a tököt, szétzúzzuk (vagyis kis darabokra törjük). 

2. Sütés és főzés
Amennyiben sütőtököt faragtunk, úgy a hátramaradt dekoráció húsát felhasználhatjuk különféle ételek készítésére. A pürésített sütőtök kitűnően alkalmas arra, hogy finom pékárukat, így például muffinokat, kenyereket és pitéket készítsünk belőle.

A tök ráadásul jól fagyasztható zöldség, így ha sütőben megsütjük, turmixgépben pürésítjük, kisebb-nagyobb zacskókban és dobozokban a mélyhűtőnkben sokáig eláll.

Kevesen tudják, de a sütőtök húsa erjeszthető is, fenséges fűszeres bor készíthető belőle. A tökmagokat szintén eltehetjük: csak ki kell kaparni őket, majd meg kell mosni, megsózni és sütőben megpirítani – ezután jól záródó üvegedényekben sokáig elállnak. Később magában is fogyasztható, afféle sós csemegeként, de nagyon finom a pirított tökmag leves-dekorációként, müzlikbe keverve, vagy pékárura szórva.

A sütőtök tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, így roppant egészséges táplálékforrásnak számít. A kutyatápba kevert sütőtökpüré segíthet a kutyák gyomorpanaszainak csillapításában.

3. Csemege a vadon élő állatoknak
Összetört sütőtököt tehetünk ki a szabadba is, hogy az őzek, a vaddisznók vagy szarvasok megehessék. A szakértők szerint a tökmag természetes féregtelenítő hatással rendelkezik, így mind a háziállatok, mind a vadon élő állatok számára hasznos lehet. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Több száz gyümölcs- és dísznövényoltványt kellett megsemmisíteni

2024. április 19. 12:10

Az ónodi piacon végzett ellenőrzés során a leggyakoribb problémák a szaporítóanyagok minőségével voltak, de a címkék kapcsán is számos hiányosságot találtak az ellenőrök.

A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása halálos betegséget is okozhat

2024. április 19. 08:10

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz.

A megszokottnál korábban indult az idei spárgaszezon

2024. április 15. 11:40

A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben.

Így segítenek a növényeknek megbirkózni a szárazsággal és a sóterheléssel

2024. április 14. 12:10

Az Intrahorti mint higiéniai és tápoldatokat gyártó cég megfelelő szakértelemmel rendelkezik a piacot jelenleg érintő kihívások kezeléséhez. Ilyen például a Spanyolországban és Olaszországban tapasztalható szárazság.

Sütőtök vagy Halloween tök? Melyik melyik?

2022. október 31. 07:36

A valódi Halloween töknek való tök nem ehető. Keményebb is, ízetlenebb is, mint akár egy méretében hasonló Nagydobosi sütőtök.

Tökfarmot vett a Microsoft, meglepő célja van vele

2024. január 10. 11:40

Mintha megnyerte volna a lottóötöst a Creuziger család, amelynek Mount Pleasant településhez tartozó birtokán a techóriás egymilliárd dolláros beruházás részeként több épületből álló adatközpontot tervez építeni.

Mik a sütőtök érettségének jelei?

2023. szeptember 24. 04:37

Szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet tudni, hogy érett már a sütőtök?

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...