Ház, táj
Ház, táj

Jön a tavasz – ehető virágokkal színesebb a konyha

Jön a tavasz – ehető virágokkal színesebb a konyha

Agrofórum Online

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.

Sőt megdönthetetlen bizonyítékok támasztják alá, hogy az ókori Kína, Róma és a görög városállamok konyháiban is használtak virágokat az ételekhez. Indiában és Olaszországban a mai napig nem feledkeztek meg róluk.

Tökéletes táldíszítők

Miután az elmúlt cikkekben csak gyönyörű, ám mérgező dísznövényeket sorakoztattam fel, úgy gondoltam, ez a legalkalmasabb idő arra, hogy az ehető virágok is teret kapjanak.

Kamillatea

Honnan szerezzük be a virágokat?

Az elfogyasztani kívánt virág legyen számunkra egészséges, a szemünknek szép és kedves, a szájízünknek tetsző. Ezt a legtisztábban úgy tudjuk biztosítani, ha olyan virágokat használunk a konyhánkban, amiket mi magunk termesztettünk és ismerünk. A megvásárolt vagy ajándékba kapott növények esetében tisztában kell lennünk azzal, hogy mikor permetezték, honnan szedték vagy szállították be… – elég macerás mindezt kideríteni.

Körömvirág tea

Amennyiben nincs lehetőségünk otthon virágokat nevelni, és a természettől közvetlenül kívánjuk „beszerezni” azt, ügyeljük arra, hogy akár nagyobb mennyiségű bodzáról vagy csak pár szál pitypangról van szó, sose szedjünk a települések parkjaiban, utak mentén, szántóföldeken található virágokból. Legyünk körültekintőek, hiszen ebben az esetben sem tudhatjuk, a parkban vagy szántókon milyen peszticiddel kezelték a területet, illetve utak mentén mennyi ember által kibocsátott káros anyag kerülhetett a növények szervezetébe.

Bodzalé

Következő kulcsfontosságú körülmény: ismerjük-e a növényeket és tisztában vagyunk-e azzal, hogy allergiásak vagyunk-e valamelyikre. Mindig nézzünk utána az adott növényfajnak, ha szükséges, konzultáljunk szakemberrel és az orvosunkkal, így megelőzhetőek a balesetek.

Díszítés ibolyával

Hogyan használhatjuk fel őket?

A virágok segítségével színt vihetünk az ételek ízvilágába – hidegtálakba, főtt ételekbe és desszertekbe egyaránt. Amíg nem szokunk hozzá rendszeres használatukhoz és látványukhoz, először csak a szirmokkal díszítsünk vagy „fűszerezzünk”, aztán később használhatjuk az erre alkalmas növényfajok fogyasztható egész virágait.

Díszítés ehető virágokkal

Bármilyen célra is használjuk fel őket, tisztítsuk meg a szirmokat! Szedés után addig, amíg nem használjuk fel őket, tároljuk nedves konyharuhán, így a virágok megőrzik szép formájukat. Hosszabb tárolásra – szárítás után – megfelelő egy légmentesen lezárható üveg.

Ehető virágok szárítva

A „barátkozás” időszakában érdemes utánanézni, mely növényekből készülnek feldolgozott finomságok. Kellő nyitottság és kíváncsiság birtokában bátran kóstoljunk is a kiállításokon – én évről évre látogatom a családommal a Fehérvárcsurgón megrendezett Európai Dísznövény-kiállításon a standokat!

Krizantém

Válogathatunk a rózsából, levendulából és bodzából készült szörpökből, lekvárokból, levendulával ízesített sütikből, árvácskával és ibolyával készített gyümölcsös virágzselékből. Készíthetünk házilag kakukkfű szirupot, ánizslikőrt, kandírozott ibolyát, de még körömvirágos palacsintát is.

Az ehető virágok színesebbé teszik a desszerteket is

Mely növények virágait használhatjuk fel?

A következő táblázatban találhatók azok a növények, amelyek virágát (vagy kifejezetten csak a szirmait) élvezettel fogyaszthatjuk.

Növény Ajánlott fogyasztásra Megjegyzés
Orvosi angyalgyökér egész virága más néven angelika
Ánizs egész virága fűszernövényként levele is fogyasztható
Bazsalikom egész virága fűszernövényként levele is fogyasztható
Koriander egész virága frissen salátákba, gyógyhatású
Zsálya egész virága íze a levelek ízénél enyhébb, de hasonló
Oregánó egész virága fűszernövényként levele is fogyasztható
Citromfű egész virága íze citromra hasonlít, teához, desszertekhez is
Rozmaring egész virága íze a levelek ízénél enyhébb, de hasonló
Kakukkfű egész virága óvatosan használjuk, díszítéshez is
Kapor egész virága leveléhez hasonló ízű, cukorbetegek is fogyaszthatják
Menta egész virága íze hasonlít a levéléhez, de enyhébb
Édeskömény egész virága gyógyhatású
Rukkola egész virága levele is fogyasztható
Vöröshagyma egész virága virága kifejezetten ízletes
Sütőtök egész virága íze nem jellegzetes, de különleges díszítő
Vörös indiáncsalán egész virága menta ízére hasonlít
Gyermekláncfű egész virága teljes növény sokoldalúan használható
Bodza egész virága sokoldalú feldolgozás
Borágó egész virága uborka ízére hasonlít
Kamilla egész virága sokoldalúan felhasználható
Fukszia egész virága inkább díszítésre
Háromszínű árvácska egész virága menta ízére hasonlít, díszítéshez is ideális
Levendula egész virága íze fűszeres, édes
Torma egész virága íze erős, csípősebb
Fehér akác egész virága magja mérgező
Orgona egész virága gyönyörű díszítő
Büdöske egész virága íze kesernyés, szép díszítő
Napraforgó szirmai különleges, nem harsány ízű
Rózsa szirmai a sötétebb színűek íze intenzívebb – sokoldalú felhasználás
Tulipán szirmai óvatosan bánjunk vele, szép díszítő
Jázmin szirmai íze édes, desszertekhez ideális
Hibiszkusz szirmai íze erőteljesen savanyú
Margaréta szirmai inkább díszítésre, mint fogyasztásra
Krizantém szirmai fajtától függően íze lehet csípős, keserű
Szegfű szirmai íze édes
Körömvirág szirmai íze enyhén csípős
Búzavirág szirmai a virág többi része kesernyés

Mindent a primuláról

Ennél a pompázó évelőnél még azon is elgondolkodtam, hogy melyik nevével említsem a cikk címében. Hogyan ismeri a legtöbb ember? Primula vagy kankalin? Lássuk, mi mindent rejtenek ezek a szép nevek!

Mindent a hunyorról

Akármikor eszembe jut, látom valahol vagy olvasok róla, mindig úgy érzem, körüllengi valami titokzatosság, valami varázslat ezt a növényt. Pár éve jött divatba, tudatosan keressük a kertészetekben, virágüzletekben. De mennyit tudunk róla pontosan? Íme a páratlan hunyor!

Mindent a hóvirágról

Én még ahhoz a szerencsés generációhoz tartozom, akiket gyerekkorunkban a szüleink jól felöltözve bepakoltak a kocsiba, elfurikáztunk az erdőszélre, és egy hatalmas kirándulás alkalmával szép kis csokor hóvirágot vihettünk haza emlékbe. Kisiskolás korom óta a hóvirágot tartom az egyik legbájosabb és legkülönlegesebb növénynek, róla szól ez az összefoglaló.

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?

„Szívvel, lélekkel dolgozni, és akkor elérem céljaimat!”- Erdei Roland a ChillER Manufaktúra alapítója

Mit is mondhatnék. Tudom, tudom, hogy már megint egy interjú, de lehet valami annál inspirálóbb, mikor egy fiatal tehetség enged be egy kicsit a kulisszák mögé? Mostanában szerintem vonzom azokat a termelőket, akik a Szent István Egyetemen végeztek Gödöllőn, nem is értem miért...

2018. november 27. 15:34

Dióhéjban a Vidékfejlesztési Program pályázatainak finanszírozásáról

Finanszírozási szempontból elmondható, hogy a mezőgazdaság az egyik legjobban teljesítő ágazat, emellett jelentős növekedési potenciállal is rendelkezik.

2018. szeptember 28. 14:30

Búzavirág, búzavirág - kéklő búzavirág

Nagyot lódult előre az időjárás. Amikor – 2008-ban – papírra vetettem a fenti címen gondolataimat, még „normális” menetben rótták a napok rendelt útjukat.

2018. június 25. 11:35

A bohókás dísztökök titkai

Ki ne vidulna fel idén ősszel is ebben a meglepetéseket tartogató és hatalmas melegekkel tomboló színpompás évszakban az ezerarcú dísztökökön? Nem hiányozhatnak egyik feldíszített, őszi színekben pompázó teraszról vagy balkonról sem, és egyre többet találkozunk velük boltokban, piacokon is.

2018. október 15. 06:31