Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.
Sőt megdönthetetlen bizonyítékok támasztják alá, hogy az ókori Kína, Róma és a görög városállamok konyháiban is használtak virágokat az ételekhez. Indiában és Olaszországban a mai napig nem feledkeztek meg róluk.
Miután az elmúlt cikkekben csak gyönyörű, ám mérgező dísznövényeket sorakoztattam fel, úgy gondoltam, ez a legalkalmasabb idő arra, hogy az ehető virágok is teret kapjanak.
Honnan szerezzük be a virágokat?
Az elfogyasztani kívánt virág legyen számunkra egészséges, a szemünknek szép és kedves, a szájízünknek tetsző. Ezt a legtisztábban úgy tudjuk biztosítani, ha olyan virágokat használunk a konyhánkban, amiket mi magunk termesztettünk és ismerünk. A megvásárolt vagy ajándékba kapott növények esetében tisztában kell lennünk azzal, hogy mikor permetezték, honnan szedték vagy szállították be… – elég macerás mindezt kideríteni.
Amennyiben nincs lehetőségünk otthon virágokat nevelni, és a természettől közvetlenül kívánjuk „beszerezni” azt, ügyeljük arra, hogy akár nagyobb mennyiségű bodzáról vagy csak pár szál pitypangról van szó, sose szedjünk a települések parkjaiban, utak mentén, szántóföldeken található virágokból. Legyünk körültekintőek, hiszen ebben az esetben sem tudhatjuk, a parkban vagy szántókon milyen peszticiddel kezelték a területet, illetve utak mentén mennyi ember által kibocsátott káros anyag kerülhetett a növények szervezetébe.
Következő kulcsfontosságú körülmény: ismerjük-e a növényeket és tisztában vagyunk-e azzal, hogy allergiásak vagyunk-e valamelyikre. Mindig nézzünk utána az adott növényfajnak, ha szükséges, konzultáljunk szakemberrel és az orvosunkkal, így megelőzhetőek a balesetek.
Hogyan használhatjuk fel őket?
A virágok segítségével színt vihetünk az ételek ízvilágába – hidegtálakba, főtt ételekbe és desszertekbe egyaránt. Amíg nem szokunk hozzá rendszeres használatukhoz és látványukhoz, először csak a szirmokkal díszítsünk vagy „fűszerezzünk”, aztán később használhatjuk az erre alkalmas növényfajok fogyasztható egész virágait.
Bármilyen célra is használjuk fel őket, tisztítsuk meg a szirmokat! Szedés után addig, amíg nem használjuk fel őket, tároljuk nedves konyharuhán, így a virágok megőrzik szép formájukat. Hosszabb tárolásra – szárítás után – megfelelő egy légmentesen lezárható üveg.
A „barátkozás” időszakában érdemes utánanézni, mely növényekből készülnek feldolgozott finomságok. Kellő nyitottság és kíváncsiság birtokában bátran kóstoljunk is a kiállításokon – én évről évre látogatom a családommal a Fehérvárcsurgón megrendezett Európai Dísznövény-kiállításon a standokat!
Válogathatunk a rózsából, levendulából és bodzából készült szörpökből, lekvárokból, levendulával ízesített sütikből, árvácskával és ibolyával készített gyümölcsös virágzselékből. Készíthetünk házilag kakukkfű szirupot, ánizslikőrt, kandírozott ibolyát, de még körömvirágos palacsintát is.
Mely növények virágait használhatjuk fel?
A következő táblázatban találhatók azok a növények, amelyek virágát (vagy kifejezetten csak a szirmait) élvezettel fogyaszthatjuk.
Növény | Ajánlott fogyasztásra | Megjegyzés |
Orvosi angyalgyökér | egész virága | más néven angelika |
Ánizs | egész virága | fűszernövényként levele is fogyasztható |
Bazsalikom | egész virága | fűszernövényként levele is fogyasztható |
Koriander | egész virága | frissen salátákba, gyógyhatású |
Zsálya | egész virága | íze a levelek ízénél enyhébb, de hasonló |
Oregánó | egész virága | fűszernövényként levele is fogyasztható |
Citromfű | egész virága | íze citromra hasonlít, teához, desszertekhez is |
Rozmaring | egész virága | íze a levelek ízénél enyhébb, de hasonló |
Kakukkfű | egész virága | óvatosan használjuk, díszítéshez is |
Kapor | egész virága | leveléhez hasonló ízű, cukorbetegek is fogyaszthatják |
Menta | egész virága | íze hasonlít a levéléhez, de enyhébb |
Édeskömény | egész virága | gyógyhatású |
Rukkola | egész virága | levele is fogyasztható |
Vöröshagyma | egész virága | virága kifejezetten ízletes |
Sütőtök | egész virága | íze nem jellegzetes, de különleges díszítő |
Vörös indiáncsalán | egész virága | menta ízére hasonlít |
Gyermekláncfű | egész virága | teljes növény sokoldalúan használható |
Bodza | egész virága | sokoldalú feldolgozás |
Borágó | egész virága | uborka ízére hasonlít |
Kamilla | egész virága | sokoldalúan felhasználható |
Fukszia | egész virága | inkább díszítésre |
Háromszínű árvácska | egész virága | menta ízére hasonlít, díszítéshez is ideális |
Levendula | egész virága | íze fűszeres, édes |
Torma | egész virága | íze erős, csípősebb |
Fehér akác | egész virága | magja mérgező |
Orgona | egész virága | gyönyörű díszítő |
Büdöske | egész virága | íze kesernyés, szép díszítő |
Napraforgó | szirmai | különleges, nem harsány ízű |
Rózsa | szirmai | a sötétebb színűek íze intenzívebb – sokoldalú felhasználás |
Tulipán | szirmai | óvatosan bánjunk vele, szép díszítő |
Jázmin | szirmai | íze édes, desszertekhez ideális |
Hibiszkusz | szirmai | íze erőteljesen savanyú |
Margaréta | szirmai | inkább díszítésre, mint fogyasztásra |
Krizantém | szirmai | fajtától függően íze lehet csípős, keserű |
Szegfű | szirmai | íze édes |
Körömvirág | szirmai | íze enyhén csípős |
Búzavirág | szirmai | a virág többi része kesernyés |