Ház, táj
Ház, táj

Összefoglalás: a tűzifa felhasználása fűtésre

Összefoglalás: a tűzifa felhasználása fűtésre

Agrofórum Online

A tűzifa megfelelő felhasználását több tényező határozza meg a kiválasztott fafaj megvásárlásától kezdve a faanyag száradásán át egészen a megfelelő tárolásig. Ha a tűzifa előkészítésének minden állomására figyelünk, azzal a saját dolgunkat könnyítjük meg magánál a fűtésnél.

A cikksorozat előző részeiből megtudhattuk, milyen érvek szólnak a fatüzelés mellett, milyen fafajok alkalmasak az otthoni, fűtési célú tűzifa-felhasználásra, és vajon miből készül és milyen fűtőértéke van a brikettnek és a pelletnek.

Ezeken kívül arról is szó esett, hogy mire figyeljünk a tűzifa megvásárlásakor, szárításakor és tárolásakor. Most lássuk, mit érdemes még tudni a faanyag fűtésre való felhasználásáról.

Fűtési típushoz válasszunk fát!

A megfelelő tüzelőanyag kiválasztása a legfontosabb lépése a „tiszta” és hatékony tüzelésnek.

A keményebb típusú fafajtákról már volt szó: ezek a fafajok alkalmasak leginkább tűzifának, ide tartozik a bükk, a tölgyfajok, a kőris és a gyertyán. Ezeket a fajokat akkor érdemes választani és nagy mennyiségben vásárolni belőle, ha csak fával szeretnénk fűteni. Ha vegyes tüzelésben gondolkodunk (tehát szén és fa), megfelelő fafaj lehet a nyár, az éger és az akác is.

Milyen a jó tűzifa?

A hosszú távú, takarékos és környezetbarát fűtésre a légszáraz (tehát 20% alatti nedvességtartalmú) keményfa a legalkalmasabb. A teljesen nyers, vizes és a légszáraz fa eltüzelésekor akár 25-30%-os tüzelőanyag-megtakarítás is tapasztalható a száraz fa javára.

A légszáraz állapot elérésében segíthet a megfelelő tárolás: a tűzifát hasított állapotban javasolt szárítani és tárolni, mert minél nagyobb felületen érintkezik a fa felülete a levegővel, annál gyorsabban csökken le ideális mértékűre a nedvességtartalma. A száraz tűzifát hosszútávon jól szellőző és esőtől védett helyen érdemes tárolni. Semmiképpen ne takarjuk le teljesen (az oldalakat hagyjuk szabadon), mert befülled és korhadni kezd, így jelentős mértékben veszít a fűtőértékéből.

A begyújtáshoz kell a legtöbb levegőt biztosítanunk

Miért ne használjunk nedves fát?

Ahogy azt az előző cikkben is említettük, ha túl magas a fa nedvességtartalma, a benne lévő víz elpárolgása elnyeli a termelődő energia jó részét a fa égése közben. Ez az energiaveszteség igen jelentős, ugyanis minden 10% többletnedvesség 9% fűtőérték-csökkenést okoz. Tehát minél nedvesebb a fa, annál jobban csökken a fűtőértéke.

Nem csak ez az egy hátránya van a nedves fa égetésének: a vizes fa nagymértékben károsíthatja tüzelőberendezésünket és a kéményünket. Ennek az az oka, hogy a nedves fának alacsonyabb az égési hőmérséklete, és ezen a hőmérsékleten a káros anyagok nem tudnak maradéktalanul elégni. A nedves fával való tüzelés során kátrány csapódik ki, ami csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem távolítható el. Mindezzel nemcsak a saját otthonunkat, hanem a környezetünket is nagymértékben szennyezzük.

Megfelelő használat – a begyújtás menete

A tűztér aljába tegyünk két nagyobb fahasábot kb. 10-15 cm távolságra egymástól. A fahasábokat egymással párhuzamosan helyezzük el! A tetejükre keresztbe fektessük rá a gyújtóst. A gyújtósra helyezzünk kicsit vastagabb fadarabokat, a következő szintekre pedig újra nagyobb hasábokat. A gyújtós alá készítsünk papírt, amit előtte kissé összegyűrünk, majd ezt gyújtsuk meg! Ha elég száraz a tűzifa, akkor elsőre sikerül a begyújtás. Ha valamilyen okból mégsem kapna lángra tüzelőnk, könnyedén pótolhatjuk a papírt mindaddig, amíg meg nem gyullad a fa.

Ahhoz, hogy az otthoni fával fűtés takarékos és környezetbarát legyen, szükség van a megfelelő mennyiségű oxigén biztosítására az égéshez, ezen belül is a begyújtáshoz kell a legtöbb levegőt biztosítanunk. Mikor már intenzíven ég a tűz – kb. fél órával a begyújtás után -, akkor már lehet csökkenteni a bejutó levegő mennyiségét a tűztérbe (ennek szabályozásában általában a tűztér alatti nyílás kallantyúja segít). Amikor már leégett, és nem szeretnénk több fát elégetni, akkor el lehet zárni a levegő-utánpótlást.

Ha nincs elég levegő és oxigén

Az égés során mindenképpen elegendő levegőt kell biztosítanunk, hogy a tökéletes égés feltételeit megteremtsük, aminek során a káros gázok el tudnak égni. Ha ezt nem tesszük, jelentősen szennyezzük vele a környezetet és szükségtelenül sok korom rakódik le a kéményben. Ezáltal a kéményben nem alakul ki kellő huzat, és a visszafüstölés miatt súlyos esetben mérgezés is lehet a vége.

Egyszerre csak pár órára elegendő tűzifát készítsünk be

Figyeljünk a biztonságra!

A tűzifa elégéséhez oxigén szükséges, amit a tűz a környezetéből von el. Fontos tudni, hogy ennek eredményeképpen óránként akár több köbméter levegő is távozhat a kéményünkön keresztül. Ezt a mennyiséget mindenképpen pótolnunk kell az otthonunk szellőztetésével az egészségünk megóvása és a balesetek elkerülése érdekében.

Ezenkívül sajnos minden télen előfordul, hogy tűzifás fűtéssel kapcsolatos tűzesetekhez hívják a tűzoltókat. Sokszor csak a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhető, hogy nem történik nagyobb baj. A legnagyobb balesetek olyan helyzetekből adódnak, amikor a tulajdonos nem észleli időben a keletkezett tüzet, így az átterjed az épület többi részére, komoly anyagi károkat és súlyos esetben személyi sérüléseket okozva.

Ennek elkerülése érdekében szigorúan tartsuk be az alábbiakat:

  • egyszerre csak pár órára elegendő tűzifát tartsunk a kezünk ügyében;
  • a bekészített tűzifát mindig a kazánháztól, kandallótól vagy cserépkályhától messzebb helyezzük el;
  • felhasználás előtt érdemes pár órára meleg helyen tartani a tűzifát, hogy elérje a megfelelő szárazságot;
  • kiskorú gyermekeket soha ne hagyjunk felügyelet nélkül a tüzelőberendezés közelében.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

A fahamu helyes használata a házikertben

2024. március 18. 05:40

A fahamu igazi kincs a házikertben, ha helyesen használjuk fel. Tisztában kell lennünk vele, hogy mikor, mennyit juttathatunk ki belőle, és mely növények fejlődését segítjük elő vele.

Integrált növényvédelem a házikertben – az elmélet

2019. július 9. 09:13

Az integrált növényvédelem nem más, mint tudatos megtervezése, végrehajtása és értékelése a legmagasabb szintű növényvédelmi gyakorlatnak. De mit takar pontosan a megfelelő növényvédelmi intézkedések integrálása? Miért van rá szükség? Milyen alapelvekre épül?

Van-e szabadnapja a juhásznak?

2018. augusztus 3. 06:15

Halász Mihálynak már az édesapja is juhász volt, így egyértelmű volt számára, hogy ezt az utat követi.

Gazdahely Videó

A téli madáretetés aranyszabályai

2019. január 15. 08:37

A téli időszakban nemcsak őshonos madarainknak jelent pótolhatatlan táplálékforrást a számukra kihelyezett eleség, hanem a tőlünk északra fekvő országokból hozzánk érkező és hazánkban telelő madárfajoknak is. Mikor és mivel etessük az egyes fajokat? Hogyan oldjuk meg az itatót? Ezekre a kérdésekre válaszol a cikk.

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

2018. szeptember 17. 13:44

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt.