Ház, táj
Ház, táj

Minden, amit a tűzifa vásárlásáról tudni érdemes

Minden, amit a tűzifa vásárlásáról tudni érdemes

Agrofórum Online

A tűzifavásárlással kapcsolatos mikor, honnan, mennyit és milyet kérdések létfontosságúak ahhoz, hogy jó minőségű, biztonságosan alkalmazható és a fűtési lehetőségeinkhez leginkább illeszkedő tüzelőanyagot szerezzünk be. Nézzük a kérdésekre a válaszokat!

Előkészületek

A tűzifa megvásárlása előtt érdemes megmérnünk a tüzelőberendezés belső méreteit (legfontosabb a tűztér mélysége), hogy megfelelő méretre hasított fa kerüljön bele. Ezenkívül érdemes előzetesen is egyeztetnünk az eladóval, hogy a fűtési módunkhoz leginkább illeszkedő tüzelőanyagot szerezzük be, ugyanis nem minden fafajból származó tűzifa alkalmas minden tüzelőberendezéshez, lásd a cikksorozat első részében lévő táblázatot.

Honnan, kitől vásároljunk?

Csak olyan helyről vásároljunk tűzifát, ahol megbízható és szakszerű tájékoztatást kapunk, meg tudjuk nézni a választékot, és az eladó rendelkezik a famennyiség mérésére alkalmas mérőeszközzel is. Nagyon fontos, hogy a vásárlásról megkapjuk és megőrizzük a nyugtát, így bármilyen felmerülő gond esetén tudjuk igazolni a tranzakciót.

Mikor vásároljunk?

A tűzifa beszerzését tavaszra vagy nyár elejére időzítsük, hogy a fának legyen ideje kiszáradni a fűtési szezon kezdetéig.

Amennyiben most vásárolunk először tűzifát és tudjuk hol tárolni, ajánlott két évre elegendő tüzelőanyagot beszerezni

Mennyit vásároljunk?

Amennyiben most vásárolunk először tűzifát és tudjuk hol tárolni, ajánlott két évre elegendő tüzelőanyagot beszerezni. Így a második évtől garantáltan lesz elég légszáraz tűzifánk, és a következő évtől elegendő az egy évre való mennyiség megvásárlása.

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy két évnél tovább nem érdemes tervezni, mert ennél hosszabb tárolási idő már ronthat a faanyag minőségén.

Első vásárláskor (tavasszal vagy nyár elején) érdemes az első szezonban felhasználni kívánt tűzifát olyan fafajból biztosítani, ami gyorsan szárad (pl.: akác), így feldarabolva és összehasogatva már egy nyár után használhatjuk is.

Mi legyen a vásárlás mértéke?

Sok esetben tömegre (mázsára), és nem térfogatra (erdei köbméterre) adnak el és vásárolnak fát, és vásárlás előtt nagyon fontos tudni, hogy mi a különbség!

A tömegre vásárolt tűzifánál egyrészt hatalmas buktató, ha a fát nedves állapotban adják el nekünk: a nedves tűzifa sűrűsége jóval nagyobb, tehát ahogy a fa idővel szárad, jelentősen veszít a tömegéből. Ha mázsára vásároltunk tűzifát, és az a vásárláskor nem légszáraz faanyag volt, akkor száradás végére jóval kisebb tömegű, használható tűzifánk lesz.

Másrészt sok tűzifát forgalmazó helyen nem áll rendelkezésre hiteles mérőeszköz a tömeg megmérésére, így még sok esetben a kiszállítók sincsenek tisztában az adott mennyiség tömegével.

Ennélfogva sokkal biztosabb, ha térfogatra veszünk tűzifát. Egy térfogat egységnyi tűzifában mindig azonos fűtőérték van, hiszen az energia a fa szárazanyag-tartalmához kötődik. Ha nedves fát vásárolunk térfogatra, akkor sem ér veszteség, csak időbe kerül, amíg a fa kiszárad. A térfogatra vásárolt faanyag alapmértékegysége az erdei köbméter.

A tűzifa beszerzését tavaszra vagy nyár elejére időzítsük, hogy a fának legyen ideje kiszáradni a fűtési szezon kezdetéig

Az erdei köbméter 1 m x 1 m x 1,7 m méretű sarangot jelent (a sarang a (fél)kész faáruból szabályos méretekben összerakott farakást jelenti). Ez abból adódik, hogy ha a farönköket kivágás után egy méter széles és egy méter hosszú rakatokba pakolják, akkor a rönkök közötti hézagok miatt 1m3 tömör fa körülbelül 1,7 méter magas sarangokból jön ki. Ennek az egy erdei m3 légszáraz tűzifának a tömege kb. 8 mázsa.

Ha mégis tömegre vásárolnánk tűzifát, akkor a következőkre figyeljünk:

KiszerelésFontos!
Kalodázott fa (fakeretbe rendezve)Mérjük le a kaloda keretét! Erre azért van szükség, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy az eladó által megadott kalodaméret megfelel-e a valóságnak, így a benne előkészített fatömeg helyesen van-e meghatározva. Ellenőrizzük, hogy a kaloda belsejében is szorosan van rakva a fa, nemcsak bele van szórva.
Hálós (ömlesztett, csomagolt) faA henger formájúra csomagolt fa térfogattömegére más számítás vonatkozik – számoljunk utána, hogy valóban annyi fa kerül eladásra az adott csomagolásban.
Ömlesztett faÖmlesztett fát ne vegyünk, mert nem lehet lemérni, sőt olykor tárgyakat is rejthetnek alá, hogy növeljék a tömegét.

Milyen a jó tűzifa?

A tűzifa megvásárlásánál két kulcsmomentumra figyeljünk oda: a fa nedvességtartalmára és arra, hogy kemény- vagy puhafát szerzünk-e be.

Először is, a fűtés céljából eltüzelésre szánt tűzifa nedvességtartalma 20% alatti. Ideális esetben a nedvességtartalom 10-18% között van. A tűzifát ebben az állapotában légszáraz fának nevezzük.

Másik tényező, hogy a vásárlás során kemény- vagy puhafát szerzünk-e be (az előző cikkben már szó volt a két típus közti különbségről, itt röviden a lényeg): a keményfa faanyagának nagyobb a sűrűsége, így a térfogategységre vetített fűtőértékük sokkal jobb. A keményfák közé tartozik a csertölgy, a bükk, a gyertyán és a kőris, és alacsonyabb fűtőértékkel ugyan, de az akác is.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Így vásárolj tűzifát - Hasznos tippek a téli tüzelő beszerzéséhez

2018. november 29. 10:18

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hol, kitől és milyen tűzifát vásárolunk, és persze az sem, hogy mennyiért. A tűzifa ugyanis hiánycikk.

Fatüzelés: érvek és ellenérvek

2022. október 26. 06:37

Érdemes, hasznos, tudatos döntés a fával való fűtés az otthonunkban? Milyen környezetvédelmi vonatkozásai vannak? Mitől függ a fatüzelés helyes gyakorlata?

Eldőlt a hatósági áras tűzifa sorsa, sokaknak lesz drágább a téli fűtés

2023. szeptember 29. 11:10

Április 15-én szüntették meg a hatósági áras tűzifaprogramot Magyarországon. A fűtési szezon közeledtével felmerült a kérdés, hogy idén télen folytatódik-e. Nem érkezett jó hír ezzel kapcsolatban.

Már tűzifát is "okosan" vásárolhatunk

2020. szeptember 16. 08:41

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).