Ház, táj
Ház, táj

Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye

Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye

Agrofórum Online

Nem is gondolnánk, mennyire vonzza a szemünket kinn a természetben a fekete szín. Ősszel számtalanszor találkozhatunk a kirándulásaink alkalmával ébenfekete termést nevelő növényekkel. Mit kell tudnunk a nadragulya, a közönséges fagyal és a fekete bodza terméséről?

Megismerkedtünk már az őszi pirosas terméseket hozó növényekkel, köztük az ehető termésű egybibés galagonyával, a csipkerózsával és a húsos sommal, illetve az ember számára mérgező termésű tiszafával, csíkos kecskerágóval, valamint a nem ehető termésű tűztövissel és madárbirssel is, illetve az ősszel kékes színű termést hozó növényekkel, a tapadó vadszőlővel, a kökénnyel és a közönséges borókával. Ebben a cikkben végül, de nem utolsósorban az ébenfekete termésű (maszlagos) nadragulyával, a közönséges fagyallal, a fekete bodzával és a berkenyével ismerkedhetünk meg.

A nadragulya „galléros” bogyótermése

Az Európában őshonos és széleskörűen elterjedt (maszlagos) nadragulyával (Atropa belladonna vagy A. bella-donna) hazánk bükk- és gyertyánerdeiben, cserjésekben, földutak mentén találkozhatunk. Rövidebb kirándulások alkalmával is belefuthatunk a Gödöllői-dombság területén, ahol egy nagyobb populáció van jelen. A burgonyafélék családjába (Solanaceae) tartozó lágy szárú, erősen bokrosodó hajlamú, sekélyen gyökerező, akár 1,5 m magasra is megnövő gyöktörzses évelő növény.

A nadragulya augusztusban még virágzik és már bogyót is érlelhet

A nadragulya sekélyen gyökerezik, de akár 1,5 m magasra is megnőhet. Sötétzöld színű, tojásdad alakú leveleinek hónaljából fejlődnek ki július-augusztus folyamán az egyesével növő, lilás árnyalatú, harang alakú csöves virágai. A virágzást követően (és aközben) már augusztusban megjelennek a tekinteteket vonzó, cseresznye nagyságú, fényesfekete bogyótermések, melyeket jellegzetes öttagú, zöld színű csészelevél vesz körbe.

A növény minden föld feletti része tartalmaz a cseranyagok mellett tropánalkaloidokat (pl.: hioszciamin, szkopolamin, belladonnin). A legerősebb mérgek közé tartozó atropin a növény levelének szárítása során keletkezik. A növénynek minden része közül az erősen mérgező bogyótermése a leggazdagabb alkaloidokban: egy óvatlan gyermeknek már 4–5 szem elfogyasztása a halálát okozza, de 2-3 szem elfogyasztása után még megmenthető gyomormosással. Biztosak lehetünk a mérgezésben, ha az arc hirtelen kipirul, felgyorsul a szívverés, szokatlan izgalmi állapotot és feltűnő érzékcsalódásokat tapasztalunk a másiknál. Ezeket követik a rángásos görcsök, a fényre érzéketlenné vált pupilla és eszméletvesztés.

A nadragulya cseresznye nagyságú fényes fekete bogyója erősen mérgező

A nadragulya termésének hatása több ezer éve ismeretes. A görög és római mitológiában is megjelenik három sorsistennő (görög moirák és római párkák), melyek közül a görög mitológia szereplője, Atroposz vágta el az élet fonalát. A reneszánsz idejéből származtatják a növény nevének második felét: a „szépasszony” (bella-donna) kifejezést: a növény bogyójának nedvét a szembe csepegtetve pupillatágító hatását használták ki a csábítások nagyobb esélyű sikeréhez.

Régmúlt korokban a népi gyógyászatban lázcsillapító hatásáért gyűjtötték a levelét, de a nem megfelelő felhasználásából adódó végzetes hibák elkerülése érdekében szigorúan kerüljük az otthoni alkalmazását!

A közönséges fagyal

Az olajfafélék családjába (Oleaceae) tartozó közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) Európában, Kis-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos, lombhullató, nagytermetű cserje. Elérheti akár a 4 m magasságot is, de léteznek 2,5 m vagy annál kisebb kerti változatai is. Hazánk erdeiben, erdőszéleken, cserjéseiben gyakori, nagy eséllyel találkozunk vele a Bodrogközben és a Bükk hegység vidékén is. Kertekben és parkokban nagyon népszerű sövénynövény: igénytelensége, szárazságtűrése, sűrű, tőből elágazó ágrendszere miatt kedvelik, emellett nagy előnye, hogy ősszel vörösesbarna, majd lilásfekete árnyalatúra színeződő lombját enyhébb teleken akár februárig is megőrzi.

A fagyal lombhullató cserjéje akár 4 m magasra is megnő

Keskeny ovális vagy lándzsa alakú, sötétzöld levelei teljesen beborítják az ágakat, dús hatást kölcsönözve a növénynek. Illatos, fehér bugavirágzatban nyíló virágait már tavasz végén, de jellemzően inkább június-július hónapban hozza. Fénylő fekete bogyótermése nagyon hasonlít a nadragulyáéhoz, de onnan könnyen meg lehet különböztetni, hogy a fagyal termését nem keretezi nagy csészelevél. Szeptemberben hozza glikozid-tartalmú, keserű ízű, enyhén mérgező termését. Fogyasztása az emésztőrendszert gyepálja meg: hányást, hasmenést, de gyomor-és bélgyulladást is okozhat. A súlyosabb tünetek gyerekeknél jelentkeznek.

A fagyal fekete bogyóinak nincs olyan hangsúlyos csészelevele mint a nadragulyának

Mivel a közönséges fagyalnak nemcsak a termése, hanem minden része mérgező, a növény ápolása (pl.: metszése) során előfordulhat bőrirritáció a növény leveleivel vagy ágaival történő hosszabb idejű, sokszoros érintkezésnek köszönhetően.

A fekete „festőbodza”

A fekete bodza (Sambucus nigra) egész Európában elterjedt lombhullató óriás: ezzel az akár 6-8 m magasra is növő cserjével vagy fával rendszeresen találkozhatunk erdő- és útszéleken, árokpartokon, parlagon hagyott területeken, akácosokban és városi sétáink alkalmával is, hiszen gyakorlatilag mindenféle típusú talajon megél, és jól tűri a városi körülményeket is.

A bodzát jellegzetes bogernyővirágzata is elárulja

Idősebb ágai szürkés színűek, és jellemzően paraszemölcsösek, az egyéves hajtások pedig zsenge zöldek. Hosszú, feltörő, ívesen kifelé hajló ágainak végén május-júniusban hozza krémfehér, ritkán rózsaszínes virágait, melyek kistányér-nagyságú bogernyővirágzatot alkotnak. Sötétzöld, páratlanul szárnyasan összetett, fogazott levelei ősszel, a bogyóérés időszakában sárgás árnyalatokat vesznek fel. Antociántartalmának köszönhetően ébenfekete színű a csonthéjas bogyótermése, mely ciánglikozidtartalma miatt nyersen mérgező, illetve a virágán kívül minden más része is (a virág kocsánya is)!

A bodza csonthéjas bogyótermése nyersen mérgező

A bodza fájából furulyát, terméséből festéket készítettek. Többéves, egyenes hajtásaiból készültek a legkiválóbb ásó- és kapanyelek. A népi gyógyászatban hosszú ideje alkalmazzák a „szegények orvosságaként”: a virágából készült teát köhögéscsillapításra, meghűléses betegségek kezelésére alkalmazzák, de ismert immunerősítő, enyhe hashajtó és izzasztó hatása is. Terméshúsából készíthetünk szörpöt, de lekvárt, levest, bort és nagyon drága pálinkát is. A bodza felhasználható részei gazdagok vitaminban (A, B, C) mikroelemekben (vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor), ásványi anyagokban és folsavban.

Esernyővel és melegebb ruhákkal felkészülve kívánok mindenkinek gyönyörű őszi napokat!

A biológiai növényvédelem jelenlegi helyzete, a szőlő biológiai növényvédelmének lehetőségei

2019. november 12. 10:38

A Növényvédelmi Klub 399. ülésén Péter Zoltán, a Biocont Magyarország Kft. munkatársa tartott előadást november 4-én a vendégeknek a világ és hazánk biológiai növényvédelmének vonatkozásairól és a szőlő biológiai növényvédelmének lehetőségeiről.

Hagymás, gumós, hagymagumós és gyöktörzses dísznövények

2019. november 10. 05:36

Hajlamosak vagyunk egy kalap alatt emlegetni azokat a dísznövényeket, amelyek különböző módosult föld alatti szárral rendelkeznek. A dísznövények esetében a leggyakoribb módosult formák a hagyma, a hagymagumó, a gumó és a gyöktörzs.

Mely növények hagymáit, gumóit szükséges felszednünk ősszel?

2019. november 1. 11:17

Melyek azok a dísznövény fajok, amelyek gumója, hagymája, gyöktörzse nem vészeli át kertünkben a telet? Milyen teendőink vannak a felszedés során? Hogyan tároljuk ezeket a növényi szerveket?

Hagymás dísznövények vásárlása és ültetése

2019. október 29. 04:36

Hol és mikor érdemes beszereznünk a hagymás dísznövények hagymáit? Mire figyeljünk a hagymák vásárlásakor? Milyen mélyre helyezzük a földbe az egyes fajok esetében a hagymákat?

Így működik a jégesőelhárítás

2018. május 14. 08:15

Rövid videóban mutatom meg, hogy működik a jégkármérséklő-rendszer egyik állomása az egri borvidéken.

Megéri manapság szőlőtermesztéssel foglalkozni?

2018. június 26. 04:00

Az egri borvidék egyik friss telepítésű szőlőjében jártunk.

Gazdahely Videó

A megfelelő növényt a megfelelő helyre! I. rész – a talaj kémhatása

2019. január 9. 08:07

Hogy is szokott zajlani a legtöbb esetben az udvarunkba, kertünkbe kerülő növények megvásárlása? Elmegyünk a kiválasztott/bejáratott árudába félig kiforrt elképzelésekkel arról, hogy mit is szeretnénk, majd a meglátni és megszeretni varázsában a kosarunkba, majd kertünk talajába kerül a növény.

Beszámoló a Növényvédelmi Klub „Fás részeket károsító kártevők előrejelzése csapdázással” témájú előadásáról

2019. szeptember 12. 04:36

A Magyar Növényvédelmi Társaság Növényvédelmi Klubja által szervezett 397. előadáson vettünk részt szeptember 2-án, a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának Budaörsi úti telephelyén.