Ház, táj
Ház, táj

Szárazságtűrő díszcserjék

Szárazságtűrő díszcserjék

Agrofórum Online

Egyre többen keresünk házikertünk díszeiként olyan cserjéket, melyek származásukból, illetve tág hőtűrő képességükből adódóan aszályos nyarakon is teljes díszükben pompáznak.

Februárban nagy lendülettel jelent meg számtalan írás arról, vajon kertünkbe milyen növény telepítése, ültetése bizonyul jó választásnak. A kerttervezőknek nagy hangsúlyt kell fektetniük a fény-, hőmérséklet- és talajviszonyok feltérképezésére, ha hosszútávon mutatós, egészséges kertbe szeretnének megpihenni és ténykedni.

Az egyik legnagyobb kihívást a hosszantartó aszályos időszakok jelentik a nyári időszakban: sokszor minden igyekezetünk ellenére is le kell mondanunk egyes növényeinkről, mert nem bírják az egyre forróbb nyarakat hazánkban. Mert hát lássuk be, a fent felsorolt környezeti viszonyok közül egyedül a levegő hőmérsékletén nem tudunk változtatni a legkisebb mértékben sem a házikertünkben. Az egynyári és évelő szárazságtűrő növények után eljött az ideje a díszcserjék telepítésének: ebben a cikkben most álljanak azok a növények, melyek jól viselik a változó klíma megpróbáltatásait, így évtizedekig is csodálhatjuk őket az udvaron.

Kezdődjön a felsorolás a japán babérsommal (Aucuba japonica). Ez az igen tűrőképes, mutatós örökzöld cserje lassan nő, a 2-3 méteres magasságot is elérheti. Félárnyékos, árnyékos fekvés mellett a rövidebb-hosszabb aszályos időszakokat is tűri, jól mutat a ház vagy magasabb fák árnyékában, illetve térelválasztóként is. Nagy előnye, hogy a nagyvárosok szennyezett levegőjét is jól bírja. Világoszöld, fénylő levelei és a termős egyedek ősszel érő dekoratív vörös bogyói is mérgezőek! Gondozásánál ügyeljünk sekélyen elhelyezkedő gyökereire: ne bolygassuk körülötte a talajt!

A cserszömörce (Cotinus coggygria) hazánkban is őshonos, terebélyes lombhullató cserje. Igen térigényes, elérheti a 4-5 méteres magasságot is. Fényigénye nagy, de jól tűri a szárazságot és a fagyot is. Türelmetlen kertészek hálás társa, ugyanis nagyon gyorsan nő. Május-június hónapokban hozza dekoratív bugavirágzatát, melynek színe a krémfehér, sárgás vagy rózsaszínes árnyalatokban játszanak, fajtától függően. Egyik legkedveltebb cserszömörcefajta a bíborszínű lombú Cotinus coggygria ’Royal Purple’. Sekélyen gyökerezik a babérsomhoz hasonlóan, így nem bírja a pangó vizet. Ennek okán jó vízáteresztő képességű, semleges vagy enyhén lúgos kémhatású talajt válasszunk neki! Hatalmas előnye károsítókkal szembeni viszonylagos ellenállósága.

A keleti bogyóspuszpáng (Sarcococca orientalis) alacsonyra növő, egylaki, hazánkban örökzöld cserje, melynek bőrszerű, fényes, sötétzöld, hegyes levelei egész évben díszítenek. Számos különlegessége kitűnik virágzásának szokatlan időzítése: erőteljes illatú, apró, fehér színű csészelevelekből álló virágait télen hozza, amiket csillogó fekete bogyók váltanak fel. Kedveli a tápdús talajt és az árnyékos helyeket. Metszést nem igényel azon felül, hogy elhalt ágait rendszeresen eltávolítjuk. A japán babérsomhoz hasonlóan jól viseli a szennyezett városi levegőt. Napos helyre ültetve fokozottan figyeljünk talajának nyirkosan tartására!

A kanadai fanyarka (Amelanchier canadensis) lombhullató cserje, melynek nyáron zöld, ősszel réz színű lombját tavasszal nyíló fehér virágok díszítik. Köszönhetően ennek a színkavalkádnak, szoliterként és sövénynövényként is nagy díszítőértéke van. Fővirágzását áprilisra időzíti, ekkor hozza nagy mennyiségű, csillag alakú, fehér virágát. Kiválóan alkalmazkodik a kert viszonyaihoz, kibírja a szélsőséges időjárást is. Akár 6-8 méter magasra is megnő. Kora tavaszi metszését csak abban az esetben kell elvégezni, ha elhalt hajtásait távolítjuk el, illetve ha törzses dísznövénnyé szeretnénk alakítani. Talajban nem válogatós, egyedül a szélsőségesen meszes talajt nem állhatja.

Az illatos nyáriorgona (Buddleja davidii) rendkívül szívós, akár 1,5-2 méterre is megnövő cserje. Gyönyörű, pillangókat vonzó fürtvirágzatát júliustól októberig hozza, amikor a legtöbb cserje már elvirágzott. Tavasszal erőteljesen vissza kell metszeni, és ha emellett napos helyet választunk számára, hatalmas bokorrá növi ki magát minden évben. Lándzsa alakú levelei mélyzöld színűek, tökéletesen ellensúlyozva fehér, világoslila vagy sötét bíborlila virágzatát. Öntözést csak hosszú csapadékmentes időszak után igényel, a talaj kémhatására nem érzékeny.

A lombhullató illatos barátcserje (Vitex agnus-castus) megjelenésében igen hasonlít a nyári orgonára: 1,5-2 méteres magassága, lándzsa alakú levelei és a lila árnyalataiban játszó fürtvirágzata mind az orgonát idézi. Méh- és lepkecsalogató kertek elengedhetetlen tagja. Kedveli a napfényt, még a tűző napon is egészségesen fejlődik, és csak a legaszályosabb időszakban igényel néhai öntözést. Cudar teleken megvan a kockázata, hogy elfagy, de tavasszal tőből újra kihajt. Dugványozással eredményesen szaporítható. Fagyérzékenyebb, de betegségekkel szemben ellenálló rokona az Ázsiában és Afrika bizonyos területein őshonos kínai barátcserje (Vitex negundo).

A közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) népszerűségét nehéz lekörözni, ha virágzó sövénynövényekről esik szó: jól alakítható, évente többször metszhető, sűrű ágrendszerű, télálló cserje. Napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető, jól tűri a városi klímát és szennyezett levegőt is. Jó vízáteresztő talajba ültetve akár 4 méteresre is megnőhet, enyhébb teleken a lombját is megtartja, amely ősszel rozsdabarna árnyalatban játszik. Fehér bugavirágzatán hemzsegnek a lepkék késő tavasszal, ám rendszeres metszés mellett kevés virágot hoz. A metszetlen növényeken ősszel megjelennek fényesfekete termései, melyek egész télen díszítenek. A növény minden része enyhén mérgező!

A hamvas gyöngyvessző (Spiraea x cinerea) a többi spíreához képest elsőként ontja gyönyörű fehér virágait: egy enyhe telet követő márciusban már roskadoznak a hajtások a virágrengetegtől. Ezt a viszonylag alacsony, kb. 1,5 méter magas cserjét az orbánclevelű és a molyhos gyöngyvessző keresztezésével hozták létre. Kertünkben választhatunk számára napos és félárnyékos helyet is, ám utóbbi esetben kevesebb virágot hoz. Az idősebb növényen legendásan szárazságtűrők, a fiatalabb növények még igénylik a heti rendszerességű öntözést. Sövénynek is kiválóan alkalmas. Metszését a virágzás végére időzítsük, így gyönyörködhetünk virágaiban is, miközben egységes formát adunk a sövénynek. Nyár elején dugványról szaporítható. Sűrű ágrendszerében megbújhatnak a levéltetvek, illetve a lisztharmat és peronoszpóra időnként megtámadhatja.

Ez a felsorolás csak egy kis töredéke a teljes szárazságtűrő díszcserje-választéknak, de ebből a nyolc növényből álló listából is látható, milyen fajgazdag csoportról van szó.

Az eredményes és örömteli kertészkedéshez gyönyörű tavaszi időt kívánok!

Metszés tavasztól télig II. rész – mit metsszünk tavasszal?

2019. április 17. 06:31

Az idő felmelegedésével és a nappalok hosszabbodásával a kerti munkák száma és időigénye is sokszorosára nő. Már februárban megkezdhettük egyes növényeink idei metszését. Ebben a cikkben sorra vesszük, melyek azok a kertlakók, akiknek a metszését a tavaszi hónapokra kell időzítenünk.

Strapabíró balkonnövények

2019. április 10. 04:36

Milyen növényfajokat válasszunk korlátunk díszeiként, amelyek nem adják fel már nyár közepén a küzdelmet?

Mindent a primuláról

2019. február 28. 05:47

Ennél a pompázó évelőnél még azon is elgondolkodtam, hogy melyik nevével említsem a cikk címében. Hogyan ismeri a legtöbb ember? Primula vagy kankalin? Lássuk, mi mindent rejtenek ezek a szép nevek!

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

2019. február 28. 04:36

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.