Nem maradhat ki a felsorolásból a téli tökök színes és kilogrammokban gazdag csoportja sem: most jön az óriástök, a pézsmatök, a Hokkaido-tök és a Halloween-tök is.
A cikksorozat előző részeiben a nyári és a téli tökök közti különbségekről, a termesztett tökök ismérveiről és a nyári tökökről volt szó, most az óriás-, a pézsma-, a Hokkaido- és a Halloween-töknek szentelünk több figyelmet.
Óriástök
Az óriástököt (Cucurbita maxima) a legrövidebben, és minden magyar számára érthetően úgy tudjuk jellemezni, hogy ez a faj a rátóti csikótojás. Nevezik még bécstöknek, tamburatöknek, olasztöknek vagy úritöknek is. Amikor a klasszikus, nagyméretű „sütőtökre” gondolunk, akkor ez a tök ugrik be elsőre sokaknak, sőt Erdélyben ezt a fajt nevezik csak sütőtöknek. Régóta ismert és termesztett növényünk, amelynek két híres fajtája van:
- Nagydobosi: alakja lapított gömb, héja vastag, szürkés színű, húsa narancssárga, kocsánya zömök, tömege 5-10 kg, általában 6-10 cikkelye van.
- Kiszombori: alakja enyhén nyújtott gömb, héja fehéresszürke, felületén hosszanti barázdákkal, húsa okkersárga, tömege 4-6 kg.
Az óriástököt akkor szedjük, amikor a dér már megcsípte, mert ekkorra a keményítőtartalma nagyjából teljesen elcukrosodik. Fagymentes, hideg helyen hosszú hónapokig jól tárolható.
Tápértéke kiemelkedő, a nyári tökökkel nemhogy felveszi a verseny, de sok szempontból minden más fajt és fajtát leköröz: különösen sok benne a karotin (A-provitamin), de szénhidráttartalma sem marad el sokkal a burgonyáétól. Magas kalcium-, cink-, mangán-, réz-, vas-, foszfor-, C-vitamin-, karotin-, biotin-, niacin-, pantoténsav-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin- és folsavtartalma van.
Ősszel nagy segítségünkre lehet a meghűléses megbetegedések leküzdésében is. Vértisztító hatása miatt kiváló ellenszere a köszvénynek, ezenkívül segít a koleszterinszint csökkentésében, sőt még a reflux és fekélyes betegségek esetén is ajánlják. Főleg sütve fogyasztják, de a cukrásziparnak is régi, hagyományos alapanyaga. Készíthető belőle leves, sütemény, főzelék, köret, lekvár, ivólé és még pálinka is. A sütőben sütött szeletekből fahéjjal és/vagy mézzel megbolondítva fantasztikus finomság készíthető.
Pézsmatök
A pézsmatök, vagy más néven muskotálytök vagy bébitök (Cucurbita moschata) termésének alakja jellegzetes, a kocsánytól távolabbi vége felé kiszélesedő. Húsa magas karotintartalma miatt élénk narancssárga.
Hazánkban a pézsmatök legismertebb fajtája a körte alakú Orange (más néven sonkatök vagy kanadai sütőtök). Hosszú nyakú, alul kiszélesedő, sütésre ajánlott, édes ízű tökféle, melynek súlya kb. 2-4 kg.
A muskotálytök édesen és sósan is elkészíthető, hiszen lekvár és krémleves is készülhet belőle. Kisebb mérete miatt kiváló kiegészítője az óriástök sütni való fajtáinak, amelyek akár a 20 kg-ot is elérhetik.
Ha sikerült magot beszereznünk ezekből a fajtákból, érdemes tudni, hogy az óriástök- és pézsmatökfajták a nagy változatosság miatt legjobban a magjuk alapján különíthetők el: az óriástök magjai nagyok és viszonylag laposak, homogén drapp színűek, míg a pézsmatök magjai kisebbek, viszonylag kövérek, szegélyük a mag alapszínénél sötétebb.
Hokkaido-tök
A Hokkaido-tök a Cucurbita maxima faj termesztett változata. Japán északi szigetéről, Hokkaidóról származik, ahol a gazdák már hosszú évszázadok óta termesztik. Hazánkba a 20. század második felében került be. Magyarországon is egyre több helyen termesztik, hiszen a Hokkaido-tök jól tűri az itthoni éghajlati viszonyokat, és egyre keresettebb a késő őszi és téli hónapokban.
További remek tulajdonsága a többi sütőtökhöz hasonlóan, hogy kiválóan tárolható, hűvös, száraz helyen, akár több hónapig is eltartható minőségromlás nélkül.
Tápanyagokban ez a változat is igen gazdag, emellett alacsony kalóriatartalmú. Gazdag rostokban is, ami segíti az emésztést, és hosszabb időre biztosít teltségérzetet.
A Hokkaido-tököt felhasználhatjuk sütésre, főzésre, de akár nyersen is fogyasztható. Különösen népszerű sütőtökkrémleves-alapanyag, de süteményekhez és pékárukhoz is felhasználja a sütőipar. Édeskés, diós-gesztenyés ízvilágával remekül kiegészíti a sós és édes ételeket egyaránt. A tök héja vékony, ehető, így előkészítése is egyszerűbb, mint más sütőtökfajtáké.
Halloween-tök
Az angolszász országokban, és ma már hazánkban is elterjedt töklámpáshoz a legjobb alapanyag a Jack O’ Lantern tök, vagy ismertebb nevén, simán Halloween-tök. Nevét a részeges kovácsról kapta, aki lepaktált az ördöggel, hogy ne kerüljön a pokolra, azonban mivel élete során sok rosszat tett, így a mennybe sem fogadták be, ezért egy töklámpás fénye mellett bolyong a lelke.
A Halloween-tökként árusított tökökről nagyon fontos tudni, hogy kifejezetten dekorációs célra termesztett fajtáról van szó, amely emberi fogyasztásra alkalmatlan.
Az október végi, már említett angolszász ünnep egyik momentumához, a töklámpás elkészítéséhez szuper alapanyag, ugyanis mérete, szabályos alakja, élénk narancssárga, és könnyen faragható és díszíthető héja alkotásra alkalmassá teszi.
Kapcsolódó cikkek:
- Hogyan termeszthető a Halloween tök?
- Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok
- A bohókás dísztökök titkai
- Sütőtök termesztése a kiskertben
- Tökfélék a kertben és a konyhában – a nyári és a téli tökök
- Tökfélék a kertben és a konyhában – a termesztett tökök I. rész
- Tökfélék a kertben és a konyhában – a termesztett tökök II. rész