Ház, táj

Tökfélék mindenhol – az óriástöktől a pézsmatökig

Agrofórum Online

Nem maradhat ki a felsorolásból a téli tökök színes és kilogrammokban gazdag csoportja sem: most jön az óriástök, a pézsmatök, a Hokkaido-tök és a Halloween-tök is.

A cikksorozat előző részeiben a nyári és a téli tökök közti különbségekről, a termesztett tökök ismérveiről és a nyári tökökről volt szó, most az óriás-, a pézsma-, a Hokkaido- és a Halloween-töknek szentelünk több figyelmet.

Óriástök

Az óriástököt (Cucurbita maxima) a legrövidebben, és minden magyar számára érthetően úgy tudjuk jellemezni, hogy ez a faj a rátóti csikótojás. Nevezik még bécstöknek, tamburatöknek, olasztöknek vagy úritöknek is. Amikor a klasszikus, nagyméretű „sütőtökre” gondolunk, akkor ez a tök ugrik be elsőre sokaknak, sőt Erdélyben ezt a fajt nevezik csak sütőtöknek. Régóta ismert és termesztett növényünk, amelynek két híres fajtája van:

  • Nagydobosi: alakja lapított gömb, héja vastag, szürkés színű, húsa narancssárga, kocsánya zömök, tömege 5-10 kg, általában 6-10 cikkelye van.
  • Kiszombori: alakja enyhén nyújtott gömb, héja fehéresszürke, felületén hosszanti barázdákkal, húsa okkersárga, tömege 4-6 kg.

Az óriástököt akkor szedjük, amikor a dér már megcsípte, mert ekkorra a keményítőtartalma nagyjából teljesen elcukrosodik. Fagymentes, hideg helyen hosszú hónapokig jól tárolható.

Tápértéke kiemelkedő, a nyári tökökkel nemhogy felveszi a verseny, de sok szempontból minden más fajt és fajtát leköröz: különösen sok benne a karotin (A-provitamin), de szénhidráttartalma sem marad el sokkal a burgonyáétól. Magas kalcium-, cink-, mangán-, réz-, vas-, foszfor-, C-vitamin-, karotin-, biotin-, niacin-, pantoténsav-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin- és folsavtartalma van.

A Nagydobosi tök alakja lapított gömb, héja vastag, szürkés színű
A Nagydobosi tök alakja lapított gömb, héja vastag, szürkés színű

Ősszel nagy segítségünkre lehet a meghűléses megbetegedések leküzdésében is. Vértisztító hatása miatt kiváló ellenszere a köszvénynek, ezenkívül segít a koleszterinszint csökkentésében, sőt még a reflux és fekélyes betegségek esetén is ajánlják. Főleg sütve fogyasztják, de a cukrásziparnak is régi, hagyományos alapanyaga. Készíthető belőle leves, sütemény, főzelék, köret, lekvár, ivólé és még pálinka is. A sütőben sütött szeletekből fahéjjal és/vagy mézzel megbolondítva fantasztikus finomság készíthető.

Pézsmatök

A pézsmatök, vagy más néven muskotálytök vagy bébitök (Cucurbita moschata) termésének alakja jellegzetes, a kocsánytól távolabbi vége felé kiszélesedő. Húsa magas karotintartalma miatt élénk narancssárga.

Hazánkban a pézsmatök legismertebb fajtája a körte alakú Orange (más néven sonkatök vagy kanadai sütőtök). Hosszú nyakú, alul kiszélesedő, sütésre ajánlott, édes ízű tökféle, melynek súlya kb. 2-4 kg.

A pézsmatök húsa magas karotintartalma miatt élénk narancssárga
A pézsmatök húsa magas karotintartalma miatt élénk narancssárga

A muskotálytök édesen és sósan is elkészíthető, hiszen lekvár és krémleves is készülhet belőle. Kisebb mérete miatt kiváló kiegészítője az óriástök sütni való fajtáinak, amelyek akár a 20 kg-ot is elérhetik.

Ha sikerült magot beszereznünk ezekből a fajtákból, érdemes tudni, hogy az óriástök- és pézsmatökfajták a nagy változatosság miatt legjobban a magjuk alapján különíthetők el: az óriástök magjai nagyok és viszonylag laposak, homogén drapp színűek, míg a pézsmatök magjai kisebbek, viszonylag kövérek, szegélyük a mag alapszínénél sötétebb.

Hokkaido-tök

A Hokkaido-tök a Cucurbita maxima faj termesztett változata. Japán északi szigetéről, Hokkaidóról származik, ahol a gazdák már hosszú évszázadok óta termesztik. Hazánkba a 20. század második felében került be. Magyarországon is egyre több helyen termesztik, hiszen a Hokkaido-tök jól tűri az itthoni éghajlati viszonyokat, és egyre keresettebb a késő őszi és téli hónapokban.

További remek tulajdonsága a többi sütőtökhöz hasonlóan, hogy kiválóan tárolható, hűvös, száraz helyen, akár több hónapig is eltartható minőségromlás nélkül.

Japán északi szigetéről, Hokkaidóról származik, ahol a gazdák már hosszú évszázadok óta termesztik
Japán északi szigetéről, Hokkaidóról származik, ahol a gazdák már hosszú évszázadok óta termesztik

Tápanyagokban ez a változat is igen gazdag, emellett alacsony kalóriatartalmú. Gazdag rostokban is, ami segíti az emésztést, és hosszabb időre biztosít teltségérzetet.

A Hokkaido-tököt felhasználhatjuk sütésre, főzésre, de akár nyersen is fogyasztható. Különösen népszerű sütőtökkrémleves-alapanyag, de süteményekhez és pékárukhoz is felhasználja a sütőipar. Édeskés, diós-gesztenyés ízvilágával remekül kiegészíti a sós és édes ételeket egyaránt. A tök héja vékony, ehető, így előkészítése is egyszerűbb, mint más sütőtökfajtáké.

Halloween-tök

Az angolszász országokban, és ma már hazánkban is elterjedt töklámpáshoz a legjobb alapanyag a Jack O’ Lantern tök, vagy ismertebb nevén, simán Halloween-tök. Nevét a részeges kovácsról kapta, aki lepaktált az ördöggel, hogy ne kerüljön a pokolra, azonban mivel élete során sok rosszat tett, így a mennybe sem fogadták be, ezért egy töklámpás fénye mellett bolyong a lelke.

A Halloween-tökök emberi fogyasztásra alkalmatlanok, viszont remekül formázhatók
A Halloween-tökök emberi fogyasztásra alkalmatlanok, viszont remekül formázhatók

A Halloween-tökként árusított tökökről nagyon fontos tudni, hogy kifejezetten dekorációs célra termesztett fajtáról van szó, amely emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Az október végi, már említett angolszász ünnep egyik momentumához, a töklámpás elkészítéséhez szuper alapanyag, ugyanis mérete, szabályos alakja, élénk narancssárga, és könnyen faragható és díszíthető héja alkotásra alkalmassá teszi.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökfélék mindenhol – a lopótök, a laskatök és a luffatök

2024. november 12. 05:40

A tökfélék között is nagy térigényűnek számít a lopótök, a laskatök és a luffatök. De nem ez az egyetlen különlegességük: mi mindent lehet készíteni a lopótökből, mi a különbség a laskatök és a fügelevelű tök között, és hogyan készíthető a luffatökből szivacs?

Mit jelent a hideg és a meleg komposztálás?

2024. november 5. 05:40

A komposztálás egy olyan eljárás, amely természetes biológiai folyamatokon alapul, és amelynek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. Ezen belül megkülönböztetünk hideg és meleg komposztálást.

Őszi termések a lakás díszeire – díszítsünk a természet ajándékaival!

2024. október 29. 05:40

Csodálatos kirándulásokat lehet tenni az őszbe burkolózó erdőkben, mezőkön és az utak mentén számos kincsre bukkanhatunk. Ha tehetjük, gyűjtsünk mi magunk bogyókat, terméseket az asztali- és ajtódíszeinkre!

Körültekintésre int a Nébih: jelentősen megnövekedett a gombamérgezések száma!

2024. október 27. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ismételten felhívja a gombagyűjtők figyelmét, hogy minden esetben mutassák be gombaszakértőnek a begyűjtött gombafajokat!

Miért torzulnak a gyökérzöldségek és a tökfélék?

2024. augusztus 17. 10:10

Előfordul, hogy a gyökérzöldségek vagy a tökfélék nem a megszokott formában növekednek, hanem görbék, kicsik és torzak lesznek. Mi okozza ezt?

Sütőtök termesztése a kiskertben

2022. június 28. 13:26

Sokáig eláll, a termesztése pedig nem igényel komolyabb szaktudást.

Így válasszunk cukkinit a sütéshez-főzéshez

2023. július 21. 07:10

A nyári melegben jól esik egy könnyű ebéd, vagy egy nyáresti vacsora, amelynek kiváló alapanyagául szolgálhatnak a változatosan elkészíthető zsenge tökfélék. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint májustól egészen szeptember végéig találkozhatnak a vásárlók a hazai termesztésű nyári tökfélékkel a boltokban.

Miért fejlődtek eltérő színű és méretű sütőtökök a kigyűjtött magokból?

2023. november 22. 04:39

Vásárolt sütőtökből kigyűjtött magokat vetettem el a kertben. Belőlük többféle méretű és színű tökök fejlődtek ki. Mi okozhatta ezt?