Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Így válasszunk cukkinit a sütéshez-főzéshez

Így válasszunk cukkinit a sütéshez-főzéshez

NAK

A nyári melegben jól esik egy könnyű ebéd, vagy egy nyáresti vacsora, amelynek kiváló alapanyagául szolgálhatnak a változatosan elkészíthető zsenge tökfélék. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint májustól egészen szeptember végéig találkozhatnak a vásárlók a hazai termesztésű nyári tökfélékkel a boltokban.

Válasszuk a spárgatököt, vagy a cukkinit, biztosak lehetünk abban, hogy nemcsak ízlelőbimbóinknak, hanem egészségünknek is kedvezünk. A kánikulában remek választás lehet egy könnyű zöldséges ebéd vagy vacsora, sőt, akár a kerti sütögetés során is helyet kaphatnak a zöldségek a grillrácson.

A nyári tökfélék rendkívül változatosak, ide tartozik többek között a spárgatök, a lopótök, a laskatök, a patisszon és a cukkini. A főzőtökök termesztésének hagyománya van hazánkban, legfőbb értékük a kiváló étrendi hatású rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom, kalóriában szegény, így kiváló alapanyaga lehet egy könnyű nyári ebédnek, vagy nyáresti vacsorának.

A nyári tökfélék hazai termesztése eléggé visszaesett az utóbbi évtizedekben, az idei egységes kérelmek alapján kevesebb mint ezer hektáron termesztjük ezeket a zöldségféléket. Emellett korai cukkini fajtákat fóliában is termesztenek, főként a Dél-Alföldön.

A nyári tökök piacát a szabadföldi termesztésből június közepétől szeptember végéig lehet ellátni. A spárgatök a félkilós bébimérettől a kifejlett több kilós nagyságig eladható friss piacra. A kora tavaszi hónapokban spárgatökből a 70-80 dkg-os, a nyári hónapokban az 1-1,8 kg-os termésméret a keresett. A patisszon értékesítése mindössze június és júliusra korlátozódik az áruházakban.

Itthon a cukkini zöld változata a legnépszerűbb, a vásárlók jellemzően a 18-21 cm-es, 30-35 dekagrammos cukkinit keresik. Víztartalma lényegesen kevesebb a többi tökféléhez képest, de vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentősebb. Mivel héjával együtt fogyasztják, ezért nagy mennyiségű védőhatású béta-karotint is tartalmaz.

A cukkini ezenkívül bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, nyákszerű és keserű anyagokat, valamint nyomokban még élettanilag értékes szelént is. Ez az ízletes zöldség egyesíti magában az uborka és a tök minden jótékony tulajdonságát.

A cukkini igen gazdag fajtaválasztékkal rendelkezik, színben, alakban és méretben is változatos. Zöld, halványzöld, sárga, csíkos és kerek fajtatípusok is rendelkezésre állnak termesztésre, a klasszikus sötétzöld héjú, hosszúkás típus mellett.

Hazánkban leginkább ez utóbbi az elterjedt, a többi típus leginkább választékbővítő és csak kis mennyiségben termesztik őket itthon, ezért ritkábban találkozni velük a boltokban. Elkészítési módjának csak a fantázia szabhat határt. Készülhet belőle főzelék, saláta, tócsni, kínálhatjuk sütve, főzve, rántva, vagy akár grillezve.

A vásárlás során keressük a sértetlen külső réteggel rendelkező tököket. A fiatal, zsenge tökök 12-13 ℃-on 1 hétig eltarthatók, a teljesen kifejlődött termések ugyanezen a hőmérsékleten akár 1-2 hónapig is fogyaszthatók maradnak.

(Forrás: NAK / Fotó: congerdesign/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

100 hektáros üvegházi projekt Szaúd-Arábiában

2024. május 3. 15:10

100 hektáros területen épülhet hidroponikus rendszerű üvegház Szaúd-Arábiában, hogy az ország élelmiszer-biztonságát növeljék.

56 millió eurós kárt okozott a késői fagy és hó Ausztriában

2024. április 30. 09:10

A nyárias meleg után érkező hidegfront jelentős fagykárt okozott Ausztriában. A szőlő- és gyümölcstermesztésben a veszteség 56 millió euró.

Az eper egészségügyi előnyei

2024. április 30. 08:10

Az eper antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, amelyek segítenek csökkenteni a krónikus gyulladásos folyamatokat és az ezzel járó egészségügyi problémákat.

A világ 5 legdrágább zöldsége

2024. április 29. 07:10

Ezek a termékek különleges tulajdonságuk miatt szó szerint csak aranyárban kaphatók. Mutatjuk a méregdrága zöldségek listáját.

Hiánypótló az agrár- és élelmiszer-kereskedelem országos osztály

2018. március 1. 16:10

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül február 28-án megalakult agrár- és élelmiszer-kereskedelem országos osztály, amely a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokra fókuszál.

Vetőmagadománnyal segíti az anyaország a kárpátaljai magyar gazdákat

2023. március 30. 12:38

Magyarországi gazdák és agrárcégek vetőmagadománya is segíti a kárpátaljai magyar gazdákat a tavaszi vetési munkák során. Az 500 zsáknyi adományt március 28-án adták át Beregszászon.

Így kell értékesítenie az őstermelőknek

2018. április 9. 07:26

Megjelent az őstermelői értékesítés szabályairól szóló tájékoztató.

Ökoképzést indít a Debreceni Egyetem

2023. május 26. 11:39

Az ökológia gazdálkodást támogató alapképzést indít a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.