Címke: Elemzés

elemzés

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Megérte a magyar mezőgazdaságnak az elmúlt két évtized uniós tagsága?

2024. április 19.

Kereken 20 éve, 2004. május 1-jén csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Vajon a mezőgazdaság szempontjából okos lépésnek bizonyult ez?

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Lassú kilábalás vár a magyar gazdaságra

2024. március 15.

Idén már növekedésbe vált a magyar gazdaság a tavalyi visszaesés után. Az infláció mértéke jelentősen mérséklődik 2024-ben, és ezzel párhuzamosan a jegybanki alapkamat is tovább csökken.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a magyar agrár- és élelmiszeripar

2024. február 15.

Az elmúlt évek gyakran kiszámíthatatlan környezete után nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a magyar agrár- és élelmiszeripar.

Szakcikkek / Agrárgazdaság

Ezért maradnak magasan az élelmiszer- és műtrágyaárak még egy darabig

2023. december 7.

A globális népességnövekedés és a különböző válsághelyzetek is hozzájárulnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszerepéhez a gazdaságokban. Stratégiai jelentősége miatt az agrárágazat kiemelt támogatási rendszerrel bír, de egy lassuló gazdaságban, ahol a vis major kockázatok mindennaposak, ennek a szektornak is komoly kihívásokkal kell szembenéznie.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Oroszország profitálhat sokat a háborúk destabilizáló hatásából

2023. október 22.

A világszerte konfliktusokkal terhelt évben a közel-keleti háborús forgatókönyvek széles skáláját veszik figyelembe elemzők a mezőgazdaság és az általános biztonságpolitika kapcsán a Hamász október 7-i Izrael elleni támadását követően.

Szakcikkek / Agrárgazdaság

Biztatóak a kilátások, hektáronként akár 8 tonna kukorica is várható

2023. augusztus 2.

A 2023 első három hónapjában tapasztalt erősödés után a második negyedévben tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat szereplői összességében úgy látják, a kiegyensúlyozottság irányába tart a hazai élelmiszer-gazdaság.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Közel 10 százalékkal emelkedett a termőföldek ára tavaly

2023. július 20.

Tovább emelkedtek a termőföldekért fizetendő összegek Magyarországon 2022-ben, a drágulás mértéke pedig több mint kilenc százalékra gyorsult a 2021-es 8,5 és a 2020-as 6,6 százalék után.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Nőtt a sertéshús kivitelének mennyisége

2023. június 13.

A sertéshús kivitelének mennyisége és értéke is növekedett – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzéséből.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

KSH: lassult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése márciusban

2023. május 15.

Márciusban 21,9 százalékponttal lassult a mezőgazdaság termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak átlagosan 5,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban a februári 27,0 százalékos emelkedéssel szemben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.