Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Oroszország profitálhat sokat a háborúk destabilizáló hatásából

Oroszország profitálhat sokat a háborúk destabilizáló hatásából

Agrofórum Online

A világszerte konfliktusokkal terhelt évben a közel-keleti háborús forgatókönyvek széles skáláját veszik figyelembe elemzők a mezőgazdaság és az általános biztonságpolitika kapcsán a Hamász október 7-i Izrael elleni támadását követően.

A Rabobank elemzői szerint egy Izraelen és Gázán túlra nyúló háborúnak valószínűleg sokféle destabilizáló hatása lehet – mind közvetlen, mind közvetett módon – a gazdaságra, a geopolitikára és a piacokra.

Egy Izrael–Hamász háború tragikus lenne, de a globális gazdaságra és piacokra gyakorolt hatása korlátozott – hacsak Izrael nem veszíti el a háborút Gázában, ami hatalmas sokk lenne a kollektív Nyugat számára, Izraelről nem is beszélve. Röviden: háború fenyeget a Közel-Keleten. A mértéke nem ismert, de a háborúk aggasztóan eszkalálódhatnak. Ha a Pax Americana összeomlik, sokan feltehetik a kérdést: merre tovább?

Ez még inkább így van, amikor az olyan kulcsszereplők, mint Oroszország, vitathatatlanul többet profitálnak a dolgok destabilizálásából, mint a „szokásos üzletmenet” fenntartásából.

Az agráriumra globális szinten az energetikai árakra gyakorolt hatás is jelentős. Izrael és a Gázai övezet kicsiny szereplői az energiapiacoknak. Sem Izraelnek, sem a palesztin területeknek nincs olajkitermelése. Izrael a Tamar gázmezőről (2022-ben 28,2 millió köbméter/nap) és a Leviathan gázmezőről (31,2 millió köbméter/nap) szállít Egyiptomba. Ez aztán csővezetékeken vagy LNG-ként a szélesebb mediterrán régió fogyasztásba áramlik.

Október 7-ére válaszul Izrael ideiglenesen bezárta a Tamar mezőt. Ha a konfliktus nem eszkalálódik, akkor az energiapiacok gyorsan alkalmazkodni fognak. A Tamar elvesztése támogatni fogja azonban az európai TTF, PSV és MIB gázárakat, de a hatás mérsékelt lesz.

Az élelmiszer- és mezőgazdasági hatás már jelentősebb lehet az Izrael-Gáza konfliktus kapcsán. Izrael a hamuzsír és a foszfor fontos exportőre: 2022-ben a világ hamuzsírjának 6%-át és a foszfátműtrágyák 8%-át exportálta.

Továbbra is bizonytalan, hogy ezeknek a kereskedelmi volumenek mekkora hatása lesz a következő hónapokban. Izrael a gabona, a hús, a tejtermékek és a növényi olajok kisebb importőre is.

Összességében a gazdálkodók szerte a világon némi negatív hatást érezhetnek a potenciálisan emelkedő energia- és műtrágyaköltségek miatt, valamint a kissé alacsonyabb importkereslet és a gabona és olajos magvak ára miatt.

Libanon nem jelentős exportőr vagy importőr, de a tágabb értelemben vett Közel-Kelet és Észak-Afrika régió jelentős műtrágya-exportőr, gabona- és élőállat-importőr, valamint jelentős tej- és húsimportőr. Ha a konfliktus Egyiptomba is átterjed, az a keresleti aggályok miatt átmenetileg alacsonyabb gabonaárakat eredményezhet.

Ha kereskedelmi akadályok lépnének fel a Szuezi-csatornánál, az valószínűleg kezelhetőnek bizonyulna, ha költségesen is, az élelmiszer- és mezőgazdasági kereskedelem számára. Szuez rendkívül fontos az EU-ból, Ukrajnából és Oroszországból a közel-keleti országokba, valamint Kelet-Afrikába irányuló gabonaimport ellátása szempontjából, de ezek a szállítási útvonalak valószínűleg kezelhetők.

Ugyanez vonatkozik a régióból származó műtrágya-exportra is, amely a Szuezi-csatornán halad át a globális import országaiba. Röviden, azt várják a Rabobank elemzői, hogy az alapvető élelmiszerek kereskedelme meglehetősen gyorsan újraindulhat egy komolyabb konfliktus esetén is. Valószínűleg olyanok lépnének be, mint Oroszország, és más beszállítók helyett folytatnák a szállítást.

(Kép: Google Térkép / Piac Gáza városában)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Csaknem húsz százalék felett erősödött az élelmiszeripar

2024. június 20. 14:40

Az ipari termelés volumene összességében enyhén csökkent. Az élelmiszeripari eredmények viszont nagymértékben javultak.

Erős turbulencia a műtrágyapiacon

2024. június 20. 10:10

A műtrágyaárak hosszú távon az energia árától függenek. A karbamid árának június eleji emelkedését az egyiptomi gázellátás megingása okozta.

A tojás ára 22 százalékkal zuhant, a cukoré 30 százalékkal nőtt

2024. június 19. 16:10

Májusban a fogyasztói árak 1,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

Új fekete-tengeri gabonaexport-terminált építenek Ukrajnában

2021. április 17. 07:33

A terminál körülbelül 150 millió dollárba kerülhet, és várhatóan 2-3 éven belül készülhet el szakértők szerint.

Korrupcióval vádolják az ukrán mezőgazdasági minisztert

2024. április 29. 15:10

Ukrajnában korrupció miatt letartóztatták Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert, aki törvénytelenül szerezhetett állami földterületeket.

Újraindították a gabonaszállításokat Odesszából

2022. december 13. 08:04

Meglehetősen közeli lehet a megállapodás az orosz ammóniaexport újraindításáról egy ukrajnai fekete-tengeri kikötőbe kiépített vezetéken.

Egymillió tonna gabonát takarítottak be eddig Ukrajnában

2022. július 10. 10:07

Ukrajnában eddig 417 300 hektárról 1,1 millió tonna gabonát takarítottak be a gazdálkodók, 2,63 tonna hektáronkénti termésátlaggal.