Címke: Gabonafélék

gabonafélék

Agrárhírek / Életmód

Glutén: hasznos vagy káros a szervezetünk számára?

2023. november 27.

A gluténérzékenység – a hiedelmekkel ellentétben – bármely életkorban, bárkinél kialakulhat. S hogy a glutén hasznos vagy egyenesen káros a szervezetre nézve? Nos, lehet káros, és lehet egészséges is, de ez erősen egyénfüggő. Lássuk, miért!

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Megtorpantak a nemzetközi élelmiszerárak októberben

2023. november 6.

Minimális – fél százalékos – csökkenéssel zárta az októbert az élelmiszerárakra vonatkozó nemzetközi index, egyedül a tejtermékek drágultak – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Agrárhírek / Agrárhírek

100 millió euró a magyar, bolgár, lengyel, román és szlovák termelők támogatására

2023. július 5.

Az Európai Bizottság a Bulgáriával, Magyarországgal, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával április 28-án kötött megállapodást követően előterjesztette a tagállamok képviselőinek a 100 millió euró értékű támogatásra vonatkozó javaslatát.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

KSH: lassult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése márciusban

2023. május 15.

Márciusban 21,9 százalékponttal lassult a mezőgazdaság termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak átlagosan 5,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban a februári 27,0 százalékos emelkedéssel szemben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Agrárhírek / Növényvédelem

A gabonafélék virágzásakor is nagyon fontos a méhkímélő technológia 

2022. május 17.

Gabonafélékben is figyelmet kell fordítani, hogy virágzáskor a növényvédő szeres kezeléseket méhkímélő technológia szerint végezzük.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Húsz százalékkal csökkenhet az ukrán gabonatermés

2022. április 9.

Az APK-Inform elemzőcég e havi előrejelzése szerint Ukrajna 2022-es gabonatermése 54,6%-kal 38,9 millió tonnára csökkenhet az orosz invázió okozta hatások miatt.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Mi volt fenn előtte?

2022. április 5.

Az előveteményt az adott területre tervezett főnövény vetése előtt nevelhetjük. Szerepe jelentős, hiszen a főnövény fejlődése szempontjából kedvezően hat a talajra.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Az első tavaszi kelések – gabonafélék

2022. április 4.

Előfordul, hogy a betervezett őszi vetéseket, főleg időjárási okokból, még megkésve sem tudják jó minőségben elvégezni, így a vetésforgó rendszerének megtartása érdekében tavaszi kalászosokkal vetik be a területet.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Az angol búza vetésterülete 28 százalékkal nőtt

2021. augusztus 20.

A kedvezőbb időjárás lehetővé tette a gazdák számára, hogy ősszel többet vessenek, így visszatérnek a korábban várt szintekre a gabonafélék tekintetében Angliában.