Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Megtorpantak a nemzetközi élelmiszerárak októberben

Megtorpantak a nemzetközi élelmiszerárak októberben

FAO

Minimális – fél százalékos – csökkenéssel zárta az októbert az élelmiszerárakra vonatkozó nemzetközi index, egyedül a tejtermékek drágultak – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Ezzel a FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – októberi értéke 10,9%-kal múlta alul az egy évvel korábbi szintjét.

A gabonafélék árindexe 1,0%-ot csökkent egy hónap alatt. A rizs ára a nemzetközi piacokon 2,0%-kal zuhant a lanyha importkereslet miatt, míg a búzáé 1,9%-kal, köszönhetően az Amerikai Egyesült Államokból érkező erős kínálatnak és az exportőrök közti intenzív versenynek. Ezzel szemben a szemes termények jegyzése – élen a kukoricával – valamelyest nőtt, részben az alacsony argentin készletek miatt.

A növényi olajok árindexe 0,7%-kal zsugorodott szeptember óta, miután a pálmaolaj a szezonálisan magas kibocsátás és a nyomott kereslet miatti alacsonyabb ára bőven ellensúlyozta a szója-, napraforgó- és repceolaj drágulását. A szójaolaj ára főként a biodízel előállítók nagyobb kereslete miatt nőtt.

A cukor áridexe bár 2,2%-kal csökkent, de még így is 46,6%-kal szárnyalta túl az egy évvel ezelőtti értékét. Az októberi korrekció a brazil termelés gyors ütemének köszönhető, ám az esetlegesen szűkülő globális kibocsátás az előttünk álló szezonban határt szabott az esésnek.

A húsfélék árindexe 0,6%-kal mérséklődött, miután a sertéshús alacsony kereslete (főként Kelet-Ázsiából) és ára ellentételezte a baromfi-, marha- és birkahús árát.

Ezzel szemben a tejtermékek ára globálisan 2,2%-kal drágult, véget vetve egy kilenc hónapja tartó csökkenésnek. A tejpor ára nőtt leginkább a megugró közép- és hosszútávú importkereslet, illetve az El Niño jelenség esetleges hatása miatt a Csendes-óceán térségének tejtermelésére körüli aggodalmak miatt.

Kényelmes nagyságú gabonatartalékok

A ma megjelent frissített Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben továbbra is rekordmennyiségű, 2 819 millió tonnára becsülik az idei szezon gabonatermelését a FAO szakértői.

Változás történt a nemzeti lebontást tekintve: jelentősen növelték a várható szemestermény-kibocsátást Kínára és Nyugat-Afrika nagy részére nézve, illetve csökkentették az amerikai és az európai uniós előrejelzést.

A korábban vártnal nagyobb búzatermésre számítanak Irakban és az Amerikai Egyesült Államokban és alacsonyabbra az Európai Unióban és Kazahsztánban. A globális rizstermelés a 2023–2024-es szezonban minimális éves növekedést mutathat, mivel India termelésének előrelátható érdemi növekedése kipótolja az indonéziai termelési csökkenés generálta hiányt.

A gabonakereskedelem mennyisége meghaladhatja a 469 millió tonnát, ami 1,6%-os csökkenést jelent egy év alatt.

A konfliktusok és gyenge valuták súlyosbítják az éhezést

Az elhúzódó és erősödő kofliktusok miatt romlott az élelmezésbiztonság és hiába a nemzetközi élelmiszerárak mérséklődése, ha az alacsony jevedelmű országok valutái közben gyengültek. A termelési kilátásokról és az élelmezési helyzetről szóló FAO jelentés szerint 46 ország – köztük 33 afrikai – szorul külső élelmiszersegélyre.

A Gáza övezet lakosságának több mint felét már tavaly is sújtott a tartós éhezés, és a súlyosbodó konfliktus tovább növeli a humanitárius és sürgős segélyezési szükségleteket, miközben az érintett területek megközelíthetősége is egyre nagyobb aggodalomra ad okot – figyelmeztetnek a FAO szakértői – ami átgyűrűzhet Libanonba, kihívások elé állítva az ottani élelmezési helyzetet.

Bár a globális gabonakibocsátás várhatóan 0,9%-kal nő 2023-ban, a növekedés üteme a 44 alacsony jövedelmű, élelmiszerhiányos országban ennek csupán a fele lesz.

A FAO jelentés részletes információt ad az élelmezés és a fogyasztói élelmiszerárak várható változásáról az érintett országokban, tovább a regionális gabonatermelés és -kereskedelem alakulásáról.

(Fotó: Squirrel photos/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Csaknem húsz százalék felett erősödött az élelmiszeripar

2024. június 20. 14:40

Az ipari termelés volumene összességében enyhén csökkent. Az élelmiszeripari eredmények viszont nagymértékben javultak.

Erős turbulencia a műtrágyapiacon

2024. június 20. 10:10

A műtrágyaárak hosszú távon az energia árától függenek. A karbamid árának június eleji emelkedését az egyiptomi gázellátás megingása okozta.

A tojás ára 22 százalékkal zuhant, a cukoré 30 százalékkal nőtt

2024. június 19. 16:10

Májusban a fogyasztói árak 1,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

Az élelmiszerek 2014 közepe óta nem voltak ilyen drágák világszerte

2021. május 8. 05:46

A márciusi hirtelen zuhanás után a cukor ára áprilisban fellendült, 3,9 százalékkal emelkedett az elmúlt hónaphoz képest, és csaknem 60 százalékkal nőtt egy év alatt.

FAO élelmiszerár-index: csökkenés a gabonafélék, növényi olajok és cukor esetében

2022. július 9. 10:34

Tovább csökkent az alapvető termények ára a nemzetközi piacokon júniusban.

Százmillió feletti az indiai bivalyállomány

2021. május 11. 04:47

Indiában 109,8 milliós a bivalyállomány nagysága, ezzel világelső az ázsiai ország. Az ezüstérmet a bivaly-világranglistán Pakisztán szerezte meg.

Rekordmagas élelmiszerárak világszerte - Némi jó hír a nyugat-európai gabonapiacról

2022. április 10. 07:36

Az ENSZ élelmezésügyi ügynöksége közölte, hogy az élelmiszerek világpiaci ára márciusban csaknem 13%-kal új rekordszintre ugrott.