Címke: Kutatás

kutatás

Agrárhírek / Talajművelés

Elkészült az európai talajok sótartalomtérképe

2025. március 10.

Csaknem 20 ezer feltalajminta elemzése nyomán készítették el Európa talajainak sótartalomtérképét egy nemzetközi kutatás során.

Agrárhírek / Nagyvilág

Fokozott veszélyt jelentenek a madárinfluenza mutációi

2025. március 9.

Texasban kilenc mutációt azonosítottak egy emberi H5N1 madárinfluenza-törzsben, amelyek fokozzák a vírus fertőzőképességét.

Szakcikkek / Zöldség

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17.

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Mit bizonyít, ha bizonyítjuk, hogy az állatok is szoronganak?

2024. október 27.

Kutatók kiscsirkék hangját tanulmányozták stresszhelyzetben, aminek érdekes állatjóléti vonatkozásai vannak. Avagy egy állatnak is vannak érzelmei.

Agrárhírek / Növényvédelem

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16.

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15.

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Magyar fejlesztés segíthet a sertés PRRS betegség leküzdésében

2024. március 15.

A kutatók által kifejlesztett szekvenálási protokoll lehetővé teszi a betegség jobb megértését, ezáltal hatékonyabbá válhat az ellenőrzése, illetve megelőzése.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Hiperspektrális képalkotással határozzák meg a paprika érettségi fokát

2024. január 26.

A Granadai Egyetem kutatócsoportja hiperspektrális képalkotás és gépi tanulás segítségével kifejlesztett egy módszert a paprika érettségének meghatározására. Az új technológia segítségével megállapítható a paprikák keménysége, amely az érettségükkel, és így a piacon való értékesítésükkel kapcsolatos sajátosság.

Agrárhírek / Életmód, gasztronómia

A gyengébb minőségű jutalomfalatok is motiválják a kutyákat

2024. január 21.

A jutalom értékcsökkenésének a teljesítményre gyakorolt hatását vizsgálták az ELTE, illetve a Buenos Aires Egyetem és a Déli Nemzeti Egyetem (Universidad Nacional del Sur) kutatói, akik a Journal of Veterinary Behavior folyóiratban számoltak be az eredményekről.