A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2012. március 15-én alakult meg. A hivatal országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzd az élelmiszerhamisítások és a feketegazdaság ellen. A hivatal küldetése a 2014-ben kidolgozott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása, a magyar élelmiszerlánc-biztonság védelme és javítása a termőföldtől az asztalig, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a vásárló minőségi élelmiszerrel találkozzon. A NÉBIH felügyeleti szerve az Agrárminisztérium, mivel az államháztartásról szóló törvény alapján a Miniszter alapította a hivatalt.
2019. december 7.
A tájékoztatás szerint december 4-én a Nébih diagnosztikai laboratóriuma két elhullottan talált vaddisznó mintájából is kimutatta az afrikai sertéspestist, melyeket Pest megyében a korábban fertőzéssel érintett vadaskerten kívül találtak.
Az országos termésátlag 3.019 kg/ha, míg a megtermelt napraforgótermés mennyisége 1.695.655, ami 118.680 t-val maradt el a 2018. év eredményétől.Közép-Magyarországon a betakarított napraforgó terület 29.969 ha-nak bizonyult. A Dunántúlon 156.305, az Alföldön és Észak-Magyarországon 375.440 ha-t takarítottak be.A betakarított napraforgó termésátlaga…
Lapszám:
2019. november
Év:
2019
Hónap:
november
2019. szeptember 24.
Az ellenőrzött minták minden esetben pontosan megegyeztek a nevezésnél megjelölt, illetve forgalomba kerülő borokkal, így visszaélés nem történt.
2019. szeptember 20.
A kooperáció főként a kereskedelmi kapcsolatok kialakításában és a folyamatos szakmai információcsere területén jelenthet előrelépést.
Helyszín:
NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás
Nyírtelek-Gyulatanya
2019. augusztus 17.
A Nébih folyamatosan dolgozik a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű elterjesztése érdekében, és kiemelten fontosnak tekinti, hogy a felnövekvő generáció is megismerje hazánk legelterjedtebb gyomnövényét.
2019. július 31.
Július 31-e a 2019. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje.
2019. július 29.
A kutatás célja, hogy képet kapjunk arról, a magyar emberek jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak.
2019. július 9.
A magyarországi ellenőrzések eredményeképpen 484 millió forint értékben, több mint 183 tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert, valamint több mint 2 millió liter italárut (nagyrészt borászati terméket) foglaltak le a szakemberek.