2022. november 16.
Ha kalászos fajtaválasztásról van szó, akkor nincsenek könnyű helyzetben az ökológiai gazdálkodók. A legtöbb, hazánkban is elérhető árpát, búzát ugyanis többségében konvencionális termelésre nemesítették, szelektálták.
2022. szeptember 23.
Monitoring drón pásztázta június elején az ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet füzesgyarmati on-farm kísérletének területét, ahol különböző búzákat teszteltek bio körülmények között. Az ország több helyszínén 10 éve zajló kutatási munka célja, hogy az ÖMKi olyan fajtákat ajánlhasson az ökológiai gazdálkodóknak, amik például jól tolerálják a vegyszeres gyomirtás vagy a műtrágyázás hiányát. A biotermelők tehát képet kaphatnak arról, hogy a következő években mely fajtákra érdemes koncentrálniuk a saját területükön és a saját technológiájuk mellett.
2022. július 20.
Április elejétől decemberig szolgálja ki változatos kínálattal zöldségközösségének tagjait a Nógrád megyei Terényben működő MagosVölgy Ökológiai Gazdaság. Ehhez azonban már február során meg kell kezdeni a vetést, illetve a palántanevelést, ami szigorú rendszer szerint fűtött fóliasátorban történik. De mielőtt részletesen is bemutatjuk a technológiát, ismerjük meg Dezsén Zoltánt, aki feleségével, Judittal álmodta meg és hozta létre a biogazdaságot.
2022. július 11.
Otthon, a kiskertben termesztett zöldségnek, gyümölcsnek más az íze, benne van művelőjének szíve-lelke.
2022. június 1.
A mezőgazdasági digitalizációja napjainkban már nemcsak elkezdődött, de javában tart is. Nincs ez másként az állattenyésztés területén, ahol számos szenzort, adatfeldolgozó szoftvert és egyéb modern megoldásokat alkalmaznak a gazdálkodók - például a tejelő tehenészetekben.
2022. április 19.
Ökokertészkedés, paradicsompalánta nevelés és a biológiai sokféleség jelentősége a Föld napján.
2022. március 7.
Egy kifejezetten egyszerű és olcsó módszerrel megtudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak a talajaink, milyen mértékű bennük a mikrobiológiai tevékenység. Megmutatjuk a receptet!
2021. november 19.
Virágzó napraforgó, szépen fejlődő káposzta, és hamarosan piacra kerülő burgonya. Ráadásul mindez ökológiai szemlélettel termesztve. Hajdúhadházon vagyunk, Erdődi Imre 30 hektáros gazdaságában, ahol 2000 óta gyűlnek a biós tapasztalatok számos növénykultúra kapcsán. A zöldségterület jelenleg 4 hektár, bár volt ennek a duplája is, amikor sütőtökkel is foglalkoztak. Most többek között sárgarépa, zeller, póréhagyma, káposzta, paradicsom, paprika, fűszerpaprika és burgonya terem. Utóbbi jellemzően gabona után kerül a földbe, de a káposzta elővetemény sem ritka. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a burgonya öntözhető parcellákon legyen, ez mindenképpen befolyásolja a vetésforgót.
2021. október 28.
Az apró- és nagyvad fajok komoly gazdasági károkat is okozhatnak, amely ellen valamilyen szinten cselekednünk is kell.