Növénytermesztés
Növénytermesztés

Egyre népszerűbbek a hazai tájfajta és bioélelmiszerek

Egyre népszerűbbek a hazai tájfajta és bioélelmiszerek

ÖMKi

Ökokertészkedés, paradicsompalánta nevelés és a biológiai sokféleség jelentősége a Föld napján.

A Föld napja alkalmából az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására és a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerek szerepére hívja fel a figyelmet. Miért érdemes tájfajta gyümölcsöt, zöldséget termeszteni, miért olyan jelentősek a Föld és a fogyasztók szempontjából egyaránt és hogyan járulnak hozzá a biológiai sokszínűség megőrzéséhez? Itthon a tájfajták között egyre népszerűbbek az ÖMKi partnerségében működő bio kisgazdaság paradicsom palántái, amelyeket hamarosan, idén is bárki beszerezhet a kutatóintézet kínálatából.

A tájfajták a professzionális nemesítés előtti időkből származó, hagyományos kultúrnövények, amelyek gazdálkodó elődeink generációkon átívelő válogató, szelektáló munkája révén jöttek létre. Az évszázadok során kiválóan alkalmazkodtak a hazai „táj” adottságaihoz, és genetikai változatosságuk révén máig megőrizték kiemelkedő adaptációs képességüket. Ezért is találhatunk közöttük olyanokat, melyek ellenállóbbak a klímaváltozás okozta hatásokkal, vagy éppen bizonyos károsítókkal szemben. Nemcsak genetikájukban, de formában és ízben is rendkívül változatosak, velük egészségesebbé, zamatosabbá tehetjük étrendünket. Az ÖMKi tevékenységének köszönhetően az elmúlt években egyre jobban megismerhettük az olyan kiváló, itthon termelt tájfajtákat, mint a különleges íz- és formavilágú tájfajta paradicsomokat, vagy a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona liszteket. A kutatóintézet a Föld napja apropóján is arra bíztat, hogy ültessük és fogyasszuk a sokszínű és kiváló minőségű tájfajtákat, akár a konyhakertben, vagy éppen a teraszon.

Fotó: ÖMKi

„A tájfajta paradicsompalánták termesztése a genetikai sokszínűség, a szín- és ízgazdagság, és nem utolsó sorban agrárörökségünk hatékony megőrzését szolgálja. Kutatóintézetünk évek óta kiemelt figyelmet fordít rájuk. Sokat teszünk azért, hogy májusban évről évre egyre több tájfajta paradicsompalánta jusson el a kiskertekbe.”

– számolt be Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője a kezdeményezésről.

„A palánták kiskereskedelmi forgalomba kerülésével a fenntartható mezőgazdaságra, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére is fel szeretnénk hívni a figyelmet, hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával nemcsak az egészségünkért, de a környezetünkért is teszünk.”

– tette hozzá a Föld napjához kapcsolódva a szakember.

Fotó: ÖMKi

Hol szerezhetők be idén a tájfajta paradicsompalánták?

A vásárlók az elmúlt években néhány nap alatt több ezer palántát kapkodtak el az ÖMKi kezdeményezését támogató országos áruházláncból, ezért a szervezők idén ismét, immáron 24.000 tőre növelték a palánta készleteket. Akik biztosra szeretnének menni, a napokban online is megrendelhetik a tájfajtákat, amelyeket május közepétől személyesen, az ÖMKi irodájában vehetnek át.

Mit tehetek én a fenntartható élelmezési rendszerek fejlesztéséért, hogyan segít az ÖMKi? Föld napja ajánló tájfajtákkal

  • Tájfajták nevelésével és fenntartásával nemcsak új gasztronómiai élményt szerezhetünk, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulunk.
  • Bio, hazai és helyi termények vásárlásával támogatjuk a fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket és a családi gazdaságokat.
Fotó: ÖMKi
  • Jó minőségű termést csak erős, edzett, egészséges palántáktól várhatunk, a sikeres palántatermesztés mögött pedig sok ismeret és gyakorlati tapasztalat áll. Az ÖMKI legújabb szakmai kiadványában összegezte a tudnivalókat, így nem kell minden buktatót a saját kárunkon megtanulni. Ha sikerül beszerezni a tájfajta paradicsomokat, az ingyenesen letölthető kiadvány segít a kiültetés fortélyaival, jövőre pedig – a szakszerűen fogott magokból – akár saját magunknak nevelhetünk palántákat.
  • Az erős, alkalmazkodó tájfajta palánták gondozása általában kevesebb ráfordítást igényel, növényvédelmükre kevesebbet kell költenünk. A kémiai növényvédő szerek használatának mellőzése vagy csökkentése mind a környezetünk, mind pedig ránk nézve kedvezőbb.
  • Ha mégis felbukkannak kártevők, akkor az ÖMKi kiadványai és oktatóvideói kíméletes és természetes módszerekkel segítenek orvosolni a problémát.

Töretlen a népszerűség

Tavaly a Fagyos Szentek után ovis gyerekek ültették el, majd nevelgették a paradicsompalántákat az országos Ovikert program keretében, megismerve a környezetbarát kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait. A kiskertész „módszerrel” a gyerekek megtapasztalták, milyen finom és egészséges a saját kertben megtermelt, frissen szedett biozöldség. Az elmúlt három évben sok ezer kiskertben nevelték, majd élvezték e különleges tájfajták gyümölcsét a felnőtt hobbikertészek is. Sőt, miután az ÖMKi kutatási projektje megkapta a Highlights of Hungary mezőny előkelő helyezését, még többet hallhattunk a tájfajta paradicsomokról, mint a hazai öko kutatás egyik büszkeségéről.

Fotó: ÖMKi

Ezzel párhuzamosan természetesen rájuk talált a magyar gasztronómia, hiszen a paradicsom a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga. Farkas Richárd (Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége, Pajta Bisztró) és Havas Dóra (Lila Füge gasztroblogger) az ízletes tájfajták nagykövetei lettek, Albrecht Tamás (MÓR24 Balatonfüred) az egyik Bib Gourmand-esélyes vidéki étterem séfje is örömmel vette fel őket a konyhakertjébe. Idén először a kertművelésben, növénytermesztésben különösen tapasztalt McMeney Mark (kert.tv) is beállt a „tájfajta rajongók” sorába, hamarosan beszámol majd a palánták nevelési tapasztalatairól.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mire jó a kókuszrost tégla?

2024. május 12. 14:10

A kókuszrost tégla az interneten terjedő videó szerint remek termesztőközeg, a hozzáértők szerint azonban ez csak részben igaz.

Ugyanazon a napon vetették és takarították be a burgonyát Hollandiában

2024. május 11. 10:10

2023-ban tragédiát jelentett a hollandoknak, hogy a szélsőséges időjárás, a sok csapadék miatt a termés 5–10 százaléka a földben maradt.

Megdolgoztatta a tavasz az országos jégkármérséklő rendszert

2024. május 8. 11:10

Az április 15. és 28. között eltelt két hétben összesen hét napon volt szükség a talajgenerátorok bekapcsolására.

Új remény a kalászfuzárium elleni küzdelemben

2024. május 7. 15:10

A kalászfuzárium gomba okozza a búza egyik legveszélyesebb betegségét. Egy új felfedezéssel nőtt a genetikailag ellenálló fajták nemesítésének esélye.

Szerves trágyák jelentősége és használata a zöldségtermesztésben, II. – Takarmányozás és az alom hatása a trágya tulajdonságaira

2023. november 27. 07:10

Előző írásban ismertettük a zöldségtermesztésben leginkább használatos állati eredetű szerves trágyákat, továbbá kertészeti szempontból legfontosabb tulajdonságaikat. De tudni kell, hogy a trágyák használhatóságát a tenyészállaton kívül befolyásolja még a feletetett takarmány, valamint nagymértékben az alom minősége és mennyisége is.

A marokkói paradicsomipar egyre inkább a tengervíz-sótalanító üzemekre támaszkodik

2023. május 12. 11:39

Bár a marokkói paradicsomipar számos nehézséggel néz szembe ebben a szezonban, a Chtouka Ait Baha sótalanító üzemnek köszönhetően már nem az aszály a legsúlyosabb problémája.

Pünkösdirózsa- és zöldségtermesztés a Csizmadi Farmon – Jól tervezhető és irányítható öntözés Bauerrel

2024. április 29. 17:40

A 300 hektáron elterülő gazdaság területeiből 120 hektárt öntöznek, mely így 120 hektár intenzív zöldségtermesztést jelent.

Hogyan kerüljük el a virágvégi rothadást?

2023. június 4. 07:34

A virágvégi rothadás gyakori probléma a termelők számára.