Címke: ÖMKi

ÖMKi

Szakcikkek / Ökológiai gazdálkodás

A paradicsom "régi" ízét keresi? A tájfajta a válasz!

2022. január 21.

Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használunk élelmiszerek előállításhoz, miközben a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül. Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - a magyar konyha egyik kedvenc alapanyagaként ismert - paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Már ősgabona lisztből is készülhet a kenyér

2022. január 17.

A tájfajta ősgabonák kiállták az idő próbáját és a jövőben is kulcsszerepet kaphatnak. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) többéves munkája eredményeként a napokban kerülnek kiskereskedelmi forgalomba azok a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona lisztek, amelyek izgalmas sokszínűséget hoznak a gasztronómiába. A magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú lisztek elsőként hazai kézműves pékségek kemencéiben bizonyítottak. Legújabb receptjeiket mi is megmutatjuk cikkünkben.

Videó

A bio burgonyatermesztés gyakorlati titkai

2021. november 19.

Virágzó napraforgó, szépen fejlődő káposzta, és hamarosan piacra kerülő burgonya. Ráadásul mindez ökológiai szemlélettel termesztve. Hajdúhadházon vagyunk, Erdődi Imre 30 hektáros gazdaságában, ahol 2000 óta gyűlnek a biós tapasztalatok számos növénykultúra kapcsán. A zöldségterület jelenleg 4 hektár, bár volt ennek a duplája is, amikor sütőtökkel is foglalkoztak. Most többek között sárgarépa, zeller, póréhagyma, káposzta, paradicsom, paprika, fűszerpaprika és burgonya terem. Utóbbi jellemzően gabona után kerül a földbe, de a káposzta elővetemény sem ritka. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a burgonya öntözhető parcellákon legyen, ez mindenképpen befolyásolja a vetésforgót.

Házikert / Házikert

Mezőgazdasági támogatás a biodiverzitás szolgálatában

2021. október 27.

A saját, jól felfogott érdekünk az, hogy a biológiai sokféleség védelme egyre nagyobb jelentőségű legyen. A mezőgazdasági termelőknek, de mindenki másnak is, aki valamilyen formában zöldfelületet gondoz, át kell alakítania tevékenységét az élőhelyek megőrzése érdekében.

Szakcikkek / Ökológiai gazdálkodás

Taroltak a bio tájfajta paradicsomok

2021. október 8.

Bár a paradicsom szezonjának vége, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta öko paradicsompalántái mégis újra reflektorfénybe kerültek: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megkapták a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést. Az öko tájfajta paradicsompalánták olyan hagyományos és tájjellegű hazai termékek között nyerték el a legjobbnak járó elismerést, amelyek a mezőgazdaságban leginkább szolgálják a fenntartható fejlődést.

Szakcikkek / Ökológiai gazdálkodás

Az óvodások jól belecsaptak a lecsóba!

2021. szeptember 1.

Sikeresen zárult a palánta program a legkisebb kertészek bevonásával.

Videó

Saját liszt a saját biobúzából - a saját malomban

2021. július 12.

Gazdapék. Egy fogalom, ami hazánkban még nem ismert kifejezés, ám Franciaországban egyre népszerűbb a termelők körében. A szári Csoroszlya Farmon nyugati mintára, lépésről lépésre építenek fel egy valóban a termőföldtől az asztalig a gazdálkodó kézben összpontosuló rendszert. Ehhez számos bio gabonás kísérlet zajlik náluk, de a közelmúltban adták át kistermelői malmukat is, ami a termékpályafejlesztés egyik legfontosabb eleme volt. Mindezeket látva nem véletlen, hogy a biogazdasággal szorosan együttműködő Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet is Száron rendezte meg 2021-es szántföldi szakmai napját, ahol több tucat gazdálkodó ismerhette meg a Csoroszlya Farm sikerének titkát.

Videó

A szőlősorok biodiverzitásának növelése - Vetési tippek Tokajról

2021. június 14.

Számos előnye van a többkomponensű magkeverékek használatának a szőlőültetvények sorközeiben. A megfelelően összeállított növénykombinációk javítják a talaj szerkezetét, emelik annak humusztartalmát, jelentősen csökkentik az eróziót. Megfelelő alkalmazásukkal nem konkurálnak a szőlővel, a párolgást ugyanakkor minimálisra csökkentik, így a nedvességet végeredményben megőrzik a nap melegének kitett, meredek területeken is. Mindezek mellett a keverékek nagymértékben hozzájárulnak a terület biodiverzitásának védelméhez és fokozásához is. Ezen előnyök kiaknázásához viszont az első és legfontosabb lépés a helyes vetéstechnológia megválasztása és alkalmazása.

Szakcikkek / Ökológiai gazdálkodás

A legjobb mezőgazdasági gyakorlatokat mutatták be az ökokutatók

2021. június 8.

Európai ökogazdálkodási szakemberek előadásaival, világszerte 90 országból, 5000 résztvevővel zajlott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetek első közös konferenciája, a FiBL Nyílt Nap.