Saját liszt a saját biobúzából – a saját malomban

Saját liszt a saját biobúzából – a saját malomban

Agrofórum Online

Gazdapék. Egy fogalom, ami hazánkban még nem ismert kifejezés, ám Franciaországban egyre népszerűbb a termelők körében. A szári Csoroszlya Farmon nyugati mintára, lépésről lépésre építenek fel egy valóban a termőföldtől az asztalig a gazdálkodó kézben összpontosuló rendszert. Ehhez számos bio gabonás kísérlet zajlik náluk, de a közelmúltban adták át kistermelői malmukat is, ami a termékpályafejlesztés egyik legfontosabb eleme volt. Mindezeket látva nem véletlen, hogy a biogazdasággal szorosan együttműködő Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet is Száron rendezte meg 2021-es szántföldi szakmai napját, ahol több tucat gazdálkodó ismerhette meg a Csoroszlya Farm sikerének titkát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

10 tonnás kukorica talajművelés nélkül - No-till és min-till növénytermesztés Somogyban (I. rész)

2019. december 23. 21:29

Magyarországon csak nagyon kevesen hisznek a minimum till, illetve a no till, vagyis a talajművelést részben vagy egészben elhagyó növénytermesztési technológiában. Pusztakovácsiban azonban egy 400 hektáros gazdaságban már évek óta folyamatban van az átállás, a talajművelő eszközöknek egyre kevesebb szerepe van a somogyi táblákon, a munkájukat ugyanis a takarónövények és a talajlakó élőlények veszik át. Azon a területen is, ahol október végén zúgott fel a kombájn, és hektáronként nettó 10,3 tonna kukoricát takarított be.

A szárbontás jótékony hatásai – a Natur Agro javaslataival

2023. március 20. 16:45

A tavalyi év nem volt könnyű az ország nyugati felében sem. Tóth Szabolcs lovászpatonai, főleg szántóföldi növénytermesztést folytató családi gazdaságában a talajfókuszú szemlélet némiképp enyhítette az időjárás okozta kihívásokat. Területeiken évek óta forgatás nélküli gazdálkodást folytatnak, illetve brojlercsirke tartásból származó trágyát rendszeresen juttatnak ki gazdaságukba.

Szántóföldtől a ketchupig

2020. június 9. 07:02

A hideg és száraz időjárás kifejezetten kedvezőtlen az ipari paradicsom termesztéséhez, az idei év tehát nem kezdődött jól. A palánták lassan fejlődnek, de ez 2019-ben is hasonlóan alakult, és végül jók lettek a terméseredmények. Nyárlőrincen ez a harmadik esztendő, hogy ifjabb Forgó István családi gazdaságában ketchup alapanyag készül a kezdeti 9, majd 17 hektárt kibővítve ezúttal 22 hektáron.

Oros Cornado kukorica és Sun napraforgó vágóasztalok a Linamartól

2023. február 22. 14:27

Két magas felszereltségű vágóasztallal várta az érdeklődőket a LINAMAR HUNGARY Zrt. Oros divíziója a 2023-as AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon.

Távvezérelt traktor, almaszedő platform, jégháló és permetezőgép - Innovációkavalkád almatermelőknek

2022. szeptember 14. 09:12

Üres fülkével haladó távvezérelt traktor... Manez Y Lozano ültetvénypermetező... a szélsőséges időjárási viszonyokat enyhítő Valente jéghálórendszer... és a lengyel Krolik talajérintkezés nélküli almabetakarítási technológiája... Ezek voltak a fő témák és szakmai látványosságok a KITE Zrt. immár hagyományos, UPL Hungary Kft.-vel közösen megszervezett alma bemutatóján, amire ezúttal új helyszínen, Pátyodon, Szabó József 30 hektáros, szuperintenzív ültetvényébe várták az érdeklődőket.

Magyar gazdálkodó sikerei Azerbajdzsánban - avagy ezért sikeresek a Karintia genetikái

2022. augusztus 31. 15:18

Christoph Hartig egy magyar gazdálkodó, aki nagy sikerrel dolgozik a probstdorfi genetikákkal Azerbajdzsánban.

"Óriási rizikó a gabonatermesztés" - Így aratták le az őszi búzát Tolnában

06:27

"Óriási rizikó a gabonatermesztés" - Így aratták le az őszi búzát Tolnában

2019. július 18. 10:52

Július elején felzúgtak a kombájnok a Duna árterében is. Tallós Attila Fadd, Gerjen, Dombori és Tolna térségében 1993 óta foglalkozik növénytermesztéssel. A 350 hektár saját, bérelt és szolgáltatott területen néhány nap alatt végeztek a kalászosok aratásával, amit nehezített, hogy az időben szinte teljesen összecsúszott a repce betakarításával. Az eredmények ebben az évben nem a legjobbak, bár az idei szezonhoz képest az őszi búza 7 tonna feletti termésátlaga komoly szakértelemről tesz tanúbizonyságot.

Édesburgonya: egy igen takarékos és hasznos növény - még a homoktalajokon is

3:56

Édesburgonya: egy igen takarékos és hasznos növény - még a homoktalajokon is

2023. október 31. 10:10

Az édesburgonya, vagy batáta, Magyarországon egyelőre új kultúrának számít. A trópusi származású növény sok napfényt és meleget igényel. Miután a talaj tömörödöttségére igen érzékeny, az Ásotthalom-környéki, laza szerkezetű homoktalajokon kiválóan termeszthetőnek bizonyul... A terület adottságait kihasználva vágott bele a kultúrnövény termesztésébe a Bivalyos Tanya családi gazdaság is, ahol immár több mint 30 éve folyik sikeres batátatermesztés, és amely mára Magyarország vezető édesburgonyaszaporítóanyag-előállítójává nőtte ki magát.