Címke: Táj tér kép

táj tér kép

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Látogatás a Tápió Natúrparkban

A Tápió Natúrpark számos lehetőséget nyújt a kikapcsolódást keresők számára, de a legfontosabb, hogy elsősorban az ott élők számára igyekeznek egy fenntarthatóbb világot építeni, ahol a természeti és kulturális értékek nem vesznek el és élhetők a települések.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Miért sajátos tájvédelmi és vidékfejlesztési eszköz, lehetőség a natúrpark?

A natúrparkok – sajátos, a táji értékeken és a helyi közösségek aktivizálásán alapuló – mára rendkívül népszerűvé vált kezdeményezések.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

A temetők a természet számára is teret adnak még egy világvárosban is - természet és történelem a párizsi Père Lachaise temetőben

A temetők a sűrűn beépített városi környezetben a zöldfelületrendszer vagy ma, a „divatosabb” kifejezéssel élve, a zöldinfrastruktúra fontos elemét jelentik/jelenthetik.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Természetalapú megoldások (NBS-Nature-based solutions) a települések életében

2023. augusztus 15.

A városokra általánosságban jellemző, hogy nincs elegendő zöldfelület, bár e tekintetben már javuló tendencia figyelhető meg, főleg az új szabadterek kialakítása kapcsán.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Lovasíjász központ kialakítása tájépítész szemmel

2023. június 5.

Diplomamunkámat 2022-ben írtam a Lovasíjász központ tervezés, Bekölce mintaterületén címmel a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetében, melyben bemutatom a lovasíjászat mai helyzetét, vizsgálom a jelenleg meglévő  lovasíjász-pályákat, továbbá programtervet készítettem egy mintarterületre, egy általam tervezett lovasíjász központról.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Tanúhegyeket mászva 5. rész: Badacsonyi Kőkapu és kilátó

2023. április 17.

A Badacsony közkedveltsége még a többi tanúhegyhez viszonyítva is kiemelkedő. Rengeteg magaslatáról nyílik pompás rálátás a környékre, ezeknek pedig egy igazi kuriózuma a Kőkapu kilátópont.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Tanúhegyeket mászva 4. rész: Tátika vára

2023. április 7.

A Keszthelyi-hegység északi részének változatos látnivalói közül kiemelkedik a kúp alakú, vulkanikus bazaltcsúcs tetején trónoló Tátika vára.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Milyen ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak a mezőgazdasági területek?

2023. február 17.

Az éghajlatváltozás következtében kialakult forró, csapadékhiányos időjárás mérsékelhető lehetne a mezőgazdasági tájszerkezet megváltoztatásával, a jobb vízgazdálkodással, valamint a változatos felszínborítás kialakításával.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

„Food forest”: táplálékerdő, avagy a jövő haszonkertje

2022. november 18.

A táplálékerdő egy természetes ökoszisztémát, pontosabban egy erdőszegélyt utánzó többszintes növénytársulás, amelynek elemei ehető növények.