Címke: Talajélet

talajélet

Agrárhírek / Növénytermesztés

A munkagépek által létrehozott talajszerkezet az összeomlás határán van

2024. április 10.

A Magyar Talajtani Társaság idén először szervezte meg figyelemfelkeltő kampányát, melynek keretein belül országszerte közel 40 helyszínen tártak fel és jellemeztek talajszelvényeket az ország neves talajtani szakemberei.

Szakcikkek / Talajélet

Talajélet: baktériumok

2023. november 3.

Baktériumok (Bacteria) minden élőhelyen megtalálhatók, Földünk valamennyi talajtípusában otthon érzik magukat. A baktériumok lebontó tevékenységük következtében a biogeokémiai ciklusok nélkülözhetetlen elemei.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Talajtakaró növények a mezőgazdaságban

2023. november 1.

A növényi maradványok talajfelszínen hagyása, az állandó talajtakarás, a talajtakaró növények vetése nemcsak a szervesanyag-utánpótlást biztosítják, hanem segítenek a klímakárok kivédésében is.

PR cikk / PR cikk

Alkalmazzon szárbontásra mikrobiológiai termékeket!

2023. október 30.

A növényi maradványok visszajuttatása a talajba hatékony módszer a talaj szervesanyag-készletének fenntartására, a talajok biológiai aktivitásának fokozására, illetve annak fizikai tulajdonságainak javítására, mellyel csökkenthető a talajerózió kockázata is.

Szakcikkek / Talajélet

Talajélet: a föld alatt megbújó biológiai sokféleség

2023. október 17.

A talajminőség kialakításában a talaj élőlényeinek jelenléte nélkülözhetetlen. Szerepük a talajban az elsődleges és a másodlagos szerves anyagok, így a humusz kialakítása is.

Szakcikkek / Talajélet

A szántást azonnal be kellene tiltani Magyarországon?

2023. szeptember 26.

A forgatásos talajművelés teljes elhagyását sem tartaná drasztikus lépésnek idehaza Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora, aki szerint a szemünk láttára omlik össze az ökológiai rendszer.

PR cikk / PR cikk

Szárbontás és talajoltás Natur Technológiával – tegye meg az első lépést!

2023. szeptember 11.

A Natur Agro Technológia szárbontásra, talajkezelésre és célzott állománykezelésre épül. Jön a tarlóbontás és a talajkezelések ideje!

Szaktanácsadás

Mik lehetnek a zöldes, kocsonyás telepek a talaj felszínén?

2023. augusztus 22.

Amióta gyakran esik az eső, eddig még nem látott, zöldes színű, kocsonyás telepek nőttek a föld felszínén. Egyre szaporodnak. Mik ezek, tudok-e ellenük védekezni?

Szakcikkek / Talajművelés

Márpedig a szántás kockáztatás

2023. augusztus 14.

A szántás létjogosultsága minden esetben felülvizsgálandó ilyen szélsőséges időjárási körülmények, és talajaink állapota miatt. A több generáción átívelő megszokás jelentősen hozzájárulhat a talajdegradációs folyamatok erősödéséhez. Okszerűen, a talajállapot felmérését követően azonban vannak esetek, amikor akár ,,ekéhez is nyúlhatunk”. A talaj víztároló kapacitásának növelése, szervesanyaggal való feltöltése, a megfelelő talajélet fenntartása azonban egyéb más gyakorlatok előtérbe helyezésével hatékonyabban támogatható.