6℃ -2℃
február 5. Ágota, Ingrid, Etelka, Léda

Címke: Tarlóbontás

tarlóbontás

PR cikk / PR cikk

Miért érdemes a tarlót szakszerűen mikrobiológiai készítménnyel kezelni?

2024. szeptember 11.

Szakirodalmi adatok alapján a szántóföldekben ezerszer kevesebb talajbaktérium él, mint a bolygatatlan talajokban.

Szakcikkek / Talajélet

Tarlóbontás a jobb talajért – így éri meg igazán!

2021. július 6.

Az aratás után visszamaradó szár- és gyökérmaradványok komoly tápanyag-utánpótlást jelenthetnek a talajnak, jelentős mennyiségben tartalmaznak ugyanis kötött állapotban lévő nitrogént, foszfort és káliumot is.

Szakcikkek / Talajélet

Intenzív talajélet nélkül nincs hatékony növénytermesztés, avagy a baktériumkészítmények szerepe a szárbontásban!

2019. október 9.

A szántóföldön termesztett növénykultúrák betakarított termése a teljes növényi biomassza kevesebb, mint 50%-a. A fennmaradó nagyobb rész melléktermék, melynek jelentősebb része nem kerül vissza a talajba. A gabonafélék, ipari és takarmánynövények gyökér és szármaradványa átlagosan a 8-10 tonnát is elérheti hektáronként.

Szakcikkek / Talajélet

Tarlóbontás okosan

2019. augusztus 21.

A növénytermesztés régebben egy biológiai körforgás volt. A terményt betakarították, a szármaradványok a területen maradtak és az istállótrágyát a területekre kihordták és bedolgozták. A szerves trágya rendszeres használatával és a tarlómaradványok elbontásával biztosították a talaj biológiai életképességét, a talaj szerves anyagának, humusztartalmának szintentartását.

Szakcikkek / Talajélet

A szalma szerepe a talajerő-gazdálkodásban

2018. november 27.

A növényi maradványok értékes tápanyagokat tartalmaznak, lebomlásuk után gazdagítják a termőtalajt és hasznosak a következő növénykultúrának. Ha nem tudjuk felhasználni a szalmát az állattenyésztésben, akkor inkább javasoljuk a gabonaszalma szakszerű kezelését, mint annak lehordását.

Szakcikkek / Talajélet

Nyári tarlóbontás hatékonyan!

2017. július 19.

A forgatás nélküli talajművelési eljárások több éves tapasztalatai mutatják, hogy kedvező hatással vannak.