Címke: Zöldfelület

zöldfelület

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Kaphat-e zöld utat a Budai Zöld Öv? – I. rész

2024. március 10.

Napjainkban számos európai ország nagyvárosai körül alakult ki a városok külső részén, az agglomeráció és a nagyváros határán tudatos várostervezés révén zöldgyűrű, zöldsáv.

Szakcikkek / Zöldítő

A zöldfelületek állapota közegészségügyi kérdés

2023. szeptember 16.

A nemzetközi szakirodalomban évente megjelenő 40-50 eredeti közlemény vizsgálja a zöld környezet jelentőségét. A kutatások alátámasztják a zöldfelületek kedvező hatását a lakosságra városokban és a városokon kívül egyaránt. A témával kapcsolatos legfontosabb gondolatait Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője osztotta meg velünk.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Természetalapú megoldások (NBS-Nature-based solutions) a települések életében

2023. augusztus 15.

A városokra általánosságban jellemző, hogy nincs elegendő zöldfelület, bár e tekintetben már javuló tendencia figyelhető meg, főleg az új szabadterek kialakítása kapcsán.

Szakcikkek / Zöldítő

Minél több zöldfelületet kell kialakítani a városokban

2023. április 2.

2021-ben indult a ”Több Zöld Várost Európának” nemzetközi kampány, melynek célja, hogy megnyerje az önkormányzatok képviselőit, várostervezőket, ingatlanfejlesztőket és a zöldfelületek kialakításáért felelős politikusokat, szakembereket minél több városi zöldfelület kialakításához és fenntartásához.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Mi a zöldinfrastruktúra és milyen fogalmakon keresztül jutott el hozzá a területfejlesztés?

2022. július 10.

Amikor területfejlesztésről hall az ember nem valószínű, hogy a zöldinfrastruktúra jut először eszébe, sőt. A zöldinfrastruktúra az Európai Unióban is, mint zöldpolitikai célkitűzés, területi igazgatási megközelítés csupán 2013 körül jelent meg.

Agrárhírek / Életmód

Városi zöldítés: egy biztosan megtérülő beruházás

2021. május 18.

A Wageningen University & Research (WUR) évek óta kutatja a zöld városok hatásait. Sok egyéb pozitív hatása mellett a városi növénytelepítés javítja a környezeti feltételeket, miközben elősegíti a biológiai sokféleség gyarapodását.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Budapestnek főtájépítésze/főkertésze lett!

A főtájépítész célja az, hogy a település fejlődésében, fenntartásában egységes zöldszemlélet, koncepció valósuljon meg nemcsak belterületen, de külterületen is.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Vízjárta területek és tájtörténet – a múlt „kék és zöld” lenyomatai történeti térképeken

2019. október 3.

A vízjárta területek nem csupán „kék” felületek, az erdők, gyepek, cserjések, tehát röviden a zöldfelületek is szervesen kapcsolódnak hozzájuk, szinte elképzelhetetlen a víz „zöld” nélkül.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

A Bécsi zöldöv, az egyik legelső zöldöv kezdeményezés

A zöldöv olyan, a városokat körülölelő földterület, ahol döntően erdők, mezőgazdasági területek vagy rekreációs területek helyezkednek el, és korlátozottak a beépítés lehetőségei. Bécs városa szigorú zöldövezeti szabályozással rendelkezik, aminek története több mint 100 évvel korábbra nyúlik vissza.