Címke: Zuzmó

zuzmó

Szaktanácsadás

Miféle furcsa, sárga telepek jelentek meg a mulcson?

2023. június 8.

Segítségüket kérem, hogy a csatolt képek alapján mi jelenhetett meg a mulcson (gomba- vagy zuzmóféle talán)? Reggelente újabbak tűnnek fel, viszonylag nagy kiterjedésűek és egyre több van belőlük. Kezdetben sárga, krémes állagú, majd folyamatosan kivilágosodik. Ártalmas-e a többi növényre vagy emberre?

Blog / Ház, táj

Mihez kezdjünk a fáinkon megtelepedett zuzmóval?

A fásszárú növényeken megtelepedő zuzmófajok válogatás nélkül megjelenhetnek a kertünk fáin, ugyanúgy, mint a természetes vegetációt alkotó fafajokon. Megítélésük igen zavarba ejtő, hiszen vannak, akik szerint haladéktalanul meg kell állítani a terjedésüket, vannak, akik ügyet sem vetnek rájuk, és vannak, akik örvendenek ezeknek a nem mindennapi teremtményeknek, és gyönyörködnek a látványukban. Mi a helyes hozzáállás? Mit tegyünk a fáinkon megtelepedett zuzmóval?

Blog / Ház, táj

Mit kell tudni a kertünk fáin megjelenő zuzmókról?

Az őszi lombhullást követően egészen a tavaszi lombfakadásig lehetünk tanúi annak, hogy a fák kérgét arany és ezüst színűvé „varázsolják” a fán megtelepedett zuzmófajok. Sokan hasonló bánásmódban részesítik ezeket az élőlényeket, mint a kert kórokozóit, megint mások érdektelenül figyelik a megjelenésüket. Mit kell tudni róluk? Valós veszélyt jelentenek a kertben?