1999. júniusi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

A SZŐLŐ VÉDELMÉRŐL

Hogyan készüljünk idén a szőlőbetegségek ellen?
(Makó Szabolcs)
A csapadékos tél és tavasz után fel kell készülni a szőlőbetegségek járványszerű fellépésére. Az időjárás várható alakulásának függvényében elemzi a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás fertőzésének esélyeit. Táblázatokban foglalja össze a felhasználható fungicideket.

Új megvilágításban a szőlőlisztharmat.
(Füzi István)
A legújabb vizsgálati eredmények rámutatnak a szőlőlisztharmat kórokozója (Uncinula necator) ivaros (kleisztotéciumos) alakjának fontosságára, jelentős járványtani szerepére és ennek kapcsán a védekezés újabb szempontjaira. Tárgyalja a szőlő kórokozók dominanciaviszonyait a kilencvenes években, a kleisztotécium és a micélium szerepét a járvány elindításában, a lisztharmat járványdinamikáját, az előrejelzés és a védekezés lehetőségeit. A mondanivalót táblázatok és célszerű ábrák teszik szemléletessé.

A napsugárzás káros hatása a szőlőre.
(Dr. Vanek Gáspár, Dr. V. Repka, Dr. Szőke Lajos)
Közismert, hogy a föld globális hőmérsékletének tendenciája emelkedő (üvegházhatás), és az ultraviola (UV) sugárzás is növekedő mértékben jut el a földkéreghez. Ennek okozója a szűrőhatású, életfontosságú ózonréteg állandó vékonyodása. A növény éppúgy érzékeny a túl erős hősugárzásra, valamint az UV-sugárzásra. A kritikus hő- illetve UV-sugárzás határának túllépésével, vagy az időjárás rendkívül kedvezőtlen alakulása esetén a szőlőn károsodás jelentkezik. Ma még az ilyen károk nagysága nem éri el a gazdasági küszöb értéket, és súlyos tüneteket csak rendkívüli esetekben okoz. Várható az, hogy ezek a károk évről-évre növekedni fognak, és a védekezés ellenük szükségessé válik. Ezért fontos ismerni a károsodás mechanizmusát, tüneteit, és el kell kezdeni a kutatásokat az esetleges védekezés lehetőségeinek meghatározására.

Szex-feromon csapdák szerepe a tarka szőlőmoly rajzásmegfigyelésében és a védekezés időpontjának meghatározásában.
(Dr. Voight Erzsébet)
A tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) utóbbi években fokozódó kártétele miatt több figyelmet igényel az ellene való védekezés. A szex-feromon csapdákkal végzett rajzásmegfigyelés és a védekezési időpont meghatározása elengedhetetlen. Ismerteti a szőlőmoly rajzásfenológiáját, az egyes nemzedékek rajzásának menetét és mindezek alapján a védekezés pontos időpontjának meghatározását. Felhívja a figyelmet a rajzásmegfigyelés során helytelen következtetésekhez vezető buktatókra.

Környezetkímélő módon a tarka szőlőmoly második nemzedéke ellen.
(Dr. Voight Erzsébet, Dr. Sárospataki György, Mikóczy István)
Üzemi körülmények között végzett szex-feromonos rajzásmegfigyeléssel és erre alapozott Match 50 EC permetezéssel eredményesen védekeztek a tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) második nemzedéke ellen.

Permetezési program KOCIDE DF (x)

SZÁNTÓFÖLDI KULTÚRÁK VÉDELME

Ajánlások - lehetőségek - korlátok. A repce állományszárításáról.
(Dr. Karamán József, Novák Róbert)
Becslések szerint 1999-ben kb. 200 ezer ha repce vár betakarításra. A helyes agrotechnikának ma már elengedhetetlen eleme a szemveszteséget is csökkentő állományszárítás. Jóllehet ennek kialakult gyakorlata és technológiája ismert, mégis sokan ez évben fognak először szembesülni e feladattal. A cikk ismerteti a légi úton végzett állományszárítás meteorológiai feltételeit, az egyéb előírásokat, valamint a repcében engedélyezett készítményeket és kijuttatásuk technológiáját.

A dohány legismertebb hazai betegségei, kártevői és az ellenük való védekezés.
(Nyidofer Rt.)
A dohánytermesztőknek szóló sorozat újabb részében a szántóföldön előforduló legfontosabb károsítókat ismerteti. A vírusos, baktériumos és gombás betegségek, ill. a rovarkártevők rövid bemutatása után megadja az ellenük való védekezés lehetséges módját is. Összesítő táblázatokban foglalva ismerteti a dohányban jelenleg engedélyezett gombaölő, rovarölő, gyomirtó és egyéb célokra használt szereket.

Szezon előtt a búza állomány- és kalászvédelméről.
(Tanácskozás Martonvásáron. Riport)

A Diaporthe helianthi tömeges aszkospóra kiszóródás várható időpontjának becsülhetőségéről.
(Dr. Békési Pál)
A napraforgó súlyos megbetegedését okozó Diaporthe helianthi gomba elleni sikeres védekezés alapja a helyes időzítés. Ehhez minél pontosabban szükséges ismerni a kórokozó érett aszkospórái szóródásának kezdetét. Ha ez az időpont csapadékos idővel párosul, számítani kell a tömeges fertőzésre. 1999-ben fokozott jelentősége lesz a preventív fungicides védekezéseknek.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Az EU felé haladva. Merre tovább, Európa?
(Kurucz Miklós)
A berilini Európa Akadémia március végén a fenti címmel agrárszemináriumot tartott magyar hallgatók számára. Az egy hetes rendezvény előadásai sok újdonságot adtak a résztvevőknek, és több szempontból más megvilágításba helyezték az EU-t azok számára is, akik már több-kevesebb ismeretanyaggal rendelkeztek róla. A beszámoló az EU-val kapcsolatos általános és mezőgazdasági vonatkozásokat tárgyal.

Tallózás a növénytermesztési szakirodalomban: a helytelenül használt hozam szó.
(Dr. Kükedi Endre)
A szerző figyelemfelkeltő írásával Surányi János akadémikus nyomdokain haladva segítő szándékkal kívánja javítani a Gyakorlati Agrofórumban előforduló nyelvhelyességi hibákat. E közlemény a hozam szó igen gyakori helytelen használatára világít rá.

KRÓNIKA

A természet tisztelete jegyében
(Tudósítás)

Mentsük meg emlékeinket! Növényvédelmi gyűjteménytár Csopakon.
(Dr. Demes György riportja)
Az írás a növényvédelem írásos és tárgyi emlékeinek otthont adó gyűjteménytár ünnepélyes átadásáról számol be.

Már elődeink is írták...
(Dr. Inczédy Péter rovata)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen