2005. decemberi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Karácsony hava
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA –
AZ ÉLELMISZERBIZTONSÁG

Élelmiszer-biztonság szervezete, feladatai az európai csatlakozást követően
(Dr. Mattyasovszky Pál)
Az elmúlt években a hagyományos minőség értelmezését a komplex minőség fogalma vette át, mely a minőség és a biztonság együttes meglétét jelenti. Az Európai Tanács a biztonságos élelmiszerek és takarmányok előállítására, valamint szabadpiaci forgalmazásának elősegítésére megalkotta a teljes élelmiszerláncra érvényes ún. európai élelmiszer törvényt. 2003-ban Magyarország – az újonnan csatlakozó országok közül elsőként – megalapította a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (MéBiH), melynek irányítását az egészségügyi miniszter látja el. A tanulmány bemutatja a Hivatal szervezeti felépítését, kifejti a szervezeti egységek fő feladatait (gyorsvészjelzés, kockázatelemzés, nyomon követés), ezenkívül megismerhetjük a MéBiH kapcsolatrendszerét a hazai hatóságokkal.

„Rántsuk le a leplet” az élelmiszer-biztonságról!
(Dr. Jasinka Anita)
Napjainkban az élelmiszer-biztonságra vonatkozó közösségi irányelvek folyamatos nyomon követése és átvétele mellett az ún. deregulációs munka is jelentős szerepet játszik, köszönhetően az Európai Unió megváltozott szabályozási gyakorlatának, amely a közvetlenül alkalmazandó, közösségi rendeleteket részesíti előnyben az élelmiszer-biztonság területén. A szerző áttekinti a közösségi szabályozás jelenlegi rendszerének kialakulásához vezető folyamatot. Ismerteti a jogi szabályozás fejlődését az 1997-ben megjelent Zöld könyvtől kiindulva a mostani rendeletek megalkotásáig, valamint említést tesz a hazai szabályozás sajátosságairól is.

A géntechnológiával módosított élelmiszerek vizsgálata a felhasználhatóság biztonsága tekintetében
(Dr. Vértes Csabáné)
A géntechnológiával módosított (GM) élelmiszerekre a 1829/2003/EK rendelet van hatályban. A rendelet előírásainak megfelelően csak olyan GM-élelmiszert lehet forgalmazni a piacon, amelyet előzőleg engedélyeztek. Egyre gyakrabban vetődik fel a kérdés, hogy az engedélyezési eljárás nyújt-e és milyen mértékű garanciát arra vonatkozóan, hogy az adott termék valójában nem káros az egészségre. Ezen aggályokat kiemelten kezelve az EFSA idén, nyár végén felkérte a tagállamokat, hogy jelöljenek ki illetékes laboratóriumokat, melyek közreműködnének a jelenleg meglévő, de azt sok tekintetben kiegészítő egységes élelmiszer-biztonsági kockázatértékelési eljárás kidolgozásához. A metodikai fejlesztésben és a körvizsgálatokban három kijelölt nemzeti laboratórium is részt vesz.

Ökológiai gazdálkodás és élelmiszer-biztonság
(Dr. Radics László, Divéky-Ertsey Anna)
Az ökológiai gazdálkodás egyik alapelve, hogy elutasítja a szintetikusan előállított gyomirtó szerek, növényvédő szerek, genetikailag módosított szervezetek használatát a növénytermesztésben, valamint az állattenyésztésben nem alkalmaz hormonkészítményeket. Az élelmiszer-biztonság kapcsán az ökológiai termékek előnyeként említik a növényvédőszer-maradványok, a nehézfém- és a nitráttartalom alacsonyabb szintjét, amelyek miatt az ilyen termékek iránt egyre nagyobb kereslet van. A szerzők hangsúlyozzák, hogy az ökológiai gazdálkodás teljes egészében szabályozott és ellenőrzött gazdálkodási rendszer. Bizonyítékul sorra veszik a szabályozásokról szóló rendeleteket, és részletezik azokat.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

A téli metszés technológiája és eszközigénye, a gépesítés lehetőségei szőlőültetvényben
(Dr. Némethy László)
A FM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet szakembere írásában az általuk vizsgált hagyományos kézi eszközökkel végzett metszési technológiák összehasonlító értékelését, valamint a Binger típusú előmetszőgép üzemi megfigyelését és vizsgálati eredményeit ismerteti a téli metszés esetében.

Jövőre is kukoricát vetne? Gondoljon a KWS-re! (x)
(Dr. Nagy Sándor)
A KWS hibrid kukorica ajánlata a kukoricatermesztők figyelmébe.

Így csinálják ők…  Beszélgetés talajművelési fortélyokról…
(Kosztolányi Attila)
Munkatársunk riportsorozatában az Agro-Harta Rt., a Siófoki Siómente Rt. és a Gödöllői Tangazdaság Rt. szakembereivel beszélgetett talajművelési kérdésekről, az alkalmazott technológiákról.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

Szántóföldi kultúrák növényvédelmi helyzete 2004/2005 (1.)
(Tóth Miklós, Kobza Sándor)
A Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat szakembereinek az évet lezáró visszatekintő írásból az időjárás 2005-ös alakulásáról, a kalászosok, a repce és a zöldborsó tenyészidőszakbeli növényvédelmi helyzetéről kapunk átfogó képet.

Mikorrhizák alkalmazása az agráriumban (III.) Mikorrhizák a gyümölcs- és szőlőtermesztésben
(Barna Tamás)
A sorozat következő része a VAM-oltás alkalmazásának gyümölcstermesztésbeni előnyein túl részletesen beszámol egy magyarországi kísérletről is, amelynek során VAM-oltóanyaggal kezelt gyümölcsfa-csemeték hajtásfejlődésének, valamint a levél tápanyagtartalmának változását vizsgálták a kezelés hatására. A kísérleteket a KEFAG Magközpont kecskeméti telepén végezték 2003-ban és 2004-ben. Az írást a kísérlet eredményeinek értékelése és a levonható következtetések zárják.

Veszélyes kártevők (II./3.) Veszélyes kártevő fonálférgek
(Dr. Budai Csaba, Szántóné Veszelka Mária, Dr. Nádasy Miklós)
A veszélyes kártevők sorozat következő része a veszélyes kártevő fonálférgekkel – ezek közül is a gyökérgubacs-fonálférgekkel, a burgonya cisztaképző fonálférgeivel, a rizs-levélfonálféreggel, a szár-fonálféreggel, valamint a vírusvektor fonálférgekkel foglalkozik. Az írásból megismerhetik a kártevő fonálférgek jelentőségét és kártételét, a legfontosabb fajok rendszertani besorolását, morfológiájuk, biológiájuk jellegzetességeit, valamint a szerzők igyekeznek bemutatni a különböző lehetséges védekezési formákat is.

Szőlőültetvények talajtakarásának hatása a talaj és a levél tápelem-tartalmára, a termésmennyiségére és minőségére
(Dr. Varga Péter, Dr. Májer János, Németh Csaba, Dr. Némethy László, Szabó István)
Az FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet szakemberei – svájci nádtakarási kísérletek tapasztalatait felhasználva – 2000-ben elindítottak egy talajművelési kísérletet, ahol a kezelések része volt a hulladéknáddal történő szőlő talajtakarás is. Ezt a tartamkísérletet továbbfejlesztve, újították meg a takaróréteget 2003 tavaszán, valamint külön kísérletben vizsgálták a takaróréteg megújítás technológiáját. Célul tűzték ki, a talajtakarás hatásának vizsgálatát a szőlőnövény fejlődésére, a termés mennyiségére, minőségére, a talaj és levél tápelem-tartalmára. Ennek a vizsgálatnak az eredményeit, következtetéseit, megállapításait ismerhetik meg a cikk elolvasásával.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Väderstad klinika… Ismét számos újdonságot vonultatott fel a svéd gyártó (x)
A svéd VÄDERSTAD-VERKEN AB, Európa egyik legsikeresebb mezőgazdasági gépgyártó vállalata a hannoveri Agrotechnica kiállításon mutatta be újdonságait, elindítva ezzel a 2006. évi szezont.

A VOGEL & NOOT megújult ekecsaládja a hazai piacon is sikerrel szerepel! (x)
A váltvaforgató ekék piacán az elsők között álló VOGEL & NOOT széles palettával áll az érdeklődők rendelkezésére.

Nagyító alatt(36.) KUHN VARI-MASTER 180 váltvaforgató eke
(Dr. Soós Sándor)
A sorozat ezen része a KUHN VARI-MASTER 180 váltvaforgató ekét veszi nagyító alá. A gép rendeltetése: különböző kötöttségű talajokon történő osztóbarázda- és bakhátmentes középmély- és mélyszántás. A félig-függesztett kivitelű gép két fő részből áll: a vázszerkezetből és a hozzá segédtartókkal, valamint kötőelemekkel csatlakozó művelőegységekből. A gép legfontosabb műszaki adatai táblázatos formában kerülnek bemutatásra. A cikk részletesen ismerteti a KUHN VARI-MASTER 180 váltvaforgató eke teljesítmény-, munkaminőségi, energetikai, üzemeltetési jellemzőinek vizsgálati eredményeit, valamint a vizsgálat alapján megállapítások és ajánlások is olvashatók a felhasználók részére.

Láttuk, hallottuk, olvastuk. Innovációs díj a MF Dyna-6 hajtóművének
Az új Dyna-6 traktorhajtóműnek ítélt „leginnovatívabb termék” kitüntető címmel a Massey Ferguson teljesen megújított traktorsorozatát ismerték el újabb kitüntetéssel.

KITEKINTÉS

A mezőgazdasági birtokrendszer átalakulása Franciaországban (1.) A földbirtok-politika és a termőföld öröklődése és adásvétele
(Dr. Somogyi Norbert)
Franciaországban a birtokpolitika a multifunkcionális mezőgazdaság kialakítása szempontjából nagyon komoly jelentőséggel bír, ezért a birtokszerkezet alakulását az állam igyekszik ellenőrizni, és kedvezőtlen tendenciák esetén közvetett módon befolyásolni. Általánosságban igaz, hogy a birtokméret-alakulásra két fő tényező hat: a tulajdon öröklődésével kapcsolatos jogi szabályozás, amely elsősorban a birtokfelaprózódásokat hivatott kivédeni, valamint az állami szerepvállalás a földingatlan-forgalomban, amely többek között a túl nagy birtokméretek kialakulását igyekszik elkerülni. A Franciaországban ma érvényes birtokpolitika kettős célkitűzéssel bír: elkerülni a birtokaprózódást és így az életképtelen kisgazdaságok kialakulását, ugyanakkor megakadályozni a túl nagy gazdaságok létrejöttét, mert ez csökkenti a vidék népességmegtartó erejét és a fiatal gazdálkodók esélyeit. A szerző írásában a francia földbirtok-politika rejtelemit, valamint a termőföld öröklődésének, adásvételének részleteit ismerteti az olvasókkal.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Rövid összeállítást olvashatnak külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból.

Láttuk, hallottuk, olvastuk. Újdonságok és új piacok a Fieragricolán
(Sajtóközlemény)
Veronában 2006. február 9. és 12. között 107. alkalommal rendezik meg a Fieragricola elnevezésű Nemzetközi Mezőgazdasági Gépészeti, Termék- és Szolgáltató Kiállítást és Vásárt, ahol három szakterület jelenik meg: az „Agrimeccanica” (mezőgazdasági gépesítés), az „AgriService” (mezőgazdasági szolgáltatás) és a „Zoosystem” (állattartási rendszerek).

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet gazdálkodóknak. A tulajdoni lapról
(Kurucz Miklós)
A jegyzet soron következő része az ingatlanok „személyi igazolványával” a tulajdoni lappal foglalkozik, mely az ingatlanok adatait és jellemzőit, a tulajdonos azonosítására alkalmas személyi adatait, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat tartalmazza.

Arcképcsarnok. „Emberi tartásra nevelni, személyes példával”. Beszélgetés Dr. Bocz Ernő ny. egyetemi tanárral
(Dr. Bódis László)
A 85. éves, nemzetközileg is elismert kutatót köszöntötték tisztelői a Debreceni Egyetemen, aki ez alkalommal tekint vissza életpályájára.

Láttuk, hallottuk, olvastuk. A korrektség igényével…
(Dr. Bódis László)
Munkatársunk a MAG Aranytoll 2005. díj ünnepélyes átadásán vett részt november 10-én az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központban, az erről készült rövid tudósítást olvashatják írásában.

Egy magyar cég sikertörténete. BIOMARK-tól a MAKHTESHIM-ig
(Dr. Demes György)
A Biomark Kereskedőház Rt. 2005. október 27-én, Visegrádon évzáró rendezvényre hívta kereskedelmi partnereit, melyen megjelent Yosi Gur, a Makhteshim Agan kelet- és közép-európai központjának igazgatója, aki bevezető előadásában bemutatta a Makhteshim-Agan Industries Ltd.-t mint a világ vezető generikus növényvédőszer-gyártóját, és egyben mint a legdinamikusabban fejlődő növényvédőszer-gyártók egyikét. E rendezvényen dr. Tóth Bertalan, a Biomark Kereskedőház Rt. vezérigazgatója hivatalosan is bejelentette, hogy a Maktheshim-Agan Industries Ltd. a Biomark Kereskedőház Rt.-ben többségi tulajdont szerzett. Az alkalmat felhasználva megkérdeztük dr. Tóth Bertalan vezérigazgatót, hogyan vezetett a Biomark útja az alapítástól a Biomark Kereskedőház Rt. önállósulásán át a Maktheshim-Agan Industries Ltd. akvizíciójáig.

Új NPK keverékműtrágyák a hazai kínálatban
(Dr. Demes György)
Ünnepélyes üzemátadásra invitálta partnereit 2005. október 13-án a Fertilia Kft. vezetősége. Az eseményre az adott alkalmat, hogy elkészült az a műtrágyakeverő- és csomagolóüzem, amely alkalmas különféle, elsősorban monoműtrágya alapanyagokból a felhasználói igényeknek megfelelő összetételű, ún. „hidegen kevert” NPK-műtrágyák előállítására. Ez alkalomból a cég alapító ügyvezető igazgatóját, Simon Pétert kérdeztük az új üzem létrejöttének körülményeiről, működéséről, további terveikről.

Közeleg a karácsony, melyik fát válasszam?
(Csikor Julianna)
A szerző írásában a karácsonyra készülve a karácsonyfának alkalmas fenyőféléket mutatja be. Írásában olyan praktikus kérdéseket vet fel és válaszol meg, mint: Gyökér nélküli vagy gyökeres fát vegyek? Mit tegyek a fenyőfával a díszítésig? Hogyan gondozzuk a gyökeres fenyőnket a kiültetésig?

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen