2007. decemberi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Úton vagyunk!
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Műholdas infrastruktúra Magyarországon a precíziós mezőgazdaság szolgálatában
(Dr. Fejes István, Horváth Tamás, Dr. Frey Sándor)
A FÖMI szakemberei írásukban a nagy pontosságú műholdas helymeghatározás rendszereit (Egnos, OmniSTAR, Eupos) mutatják be, valamint felhívják a figyelmet  egy olyan, Magyarországon már működő országos korrekciós szolgáltatásra, a GNSSnet.hu-ra, amely a precíziós mezőgazdaságban is hatékonyan használható, és alkalmazása nemcsak költségkímélő, hanem egyszerűsíti és megbízhatóbbá is teszi a precíz navigációs feladatok végrehajtását.

FÓKUSZBAN AZ ALMATERMESZTÉS

Az alma világpiaci helyzete
(Erdész Ferencné dr.)
Az Agrárgazdasági Kutatóintézet szakembere írásában több évre visszamenően elemzi a világ és Magyarország almatermesztésének alakulását, valamint a világpiaci kilátásokat. A szerző a magyarországi termelés megújításának szükségességére, az alma versenyhelyzetének javítására is felhívja a figyelmet. Az utóbbi években ugyan sok fejlesztés történt az ágazatban, de az ültetvények megújítását, a tárolókapacitás bővítését, az osztályozó és csomagológépekkel való felszerelést folytatni szükséges.

Almahelyzet 2007 – tények és remények
(Dr. Gonda István, Dr. Apáti Ferenc)
Az ültetvénytelepítés támogatásának szabályozásáról, a termésbiztonság megteremtése érdekében figyelembeveendő tényezőkről, valamint az almapiac várható helyzetéről készült áttekintés.

Adatok a hazai alma fajtahasználat változásához
(Nagy Áron, Szani Zsolt)
A hazai fajtaválasztás súlyponti kérdése a fogyasztói igények kielégítése, a fajtaváltás ütemének szükségszerű felgyorsítása érdekében a szerzők írásukban a közelmúlt szaporítóanyag-előállításának alakulásáról számolnak be.

Almatermesztési tapasztalatok Nagykállóról. Riport
(Kosztolányi Attila)
Beszélgetés a Family-Gyeimpex Kft. ügyvezetőjével az alma termesztéstechnológiájának kulcspontjairól, a zöldmunkákról, a tápanyag-utánpótlásról, a növényvédelemről, valamint a fagykár utáni kárenyhítésről.

Fiatal almafák pusztulása
(Dr. Véghelyi Klára)
A gyakori és veszélyes célszervezetek elleni védelem általában megakadályozza a többi, nagyszámban előforduló egyéb levélbetegségeket okozó kórokozók és kártevők felszaporodását, amelyek komoly veszteséget okozhatnak a termésben és a fák kondíciójában, télre való felkészülésében, ezért a szerző a fiatal almafák pusztulását okozó kórokozók és kártevők bemutatását és az ellenük való védekezés lehetőségeit és a védekezés helyes időpontjának megválasztásához szükséges ismereteket osztja meg az olvasókkal írásában.

Betakarítás utáni gyümölcsvédelem környezetkímélő módon
(Dr. Holb Imre)
A környezetkímélő technológiák alkalmazása a gyümölcsösök védelmét a betakarítás után is új feladatok elé állítja, ennek fontosságát és a technológia elemeit vizsgálva megállapítható, hogy a következő évi növényvédelmi munkák sikere ezen eljárások hatékony végrehajtásán is múlik.

A boróka és az alma karantén rozsdagombái
(Dr. Véghelyi Klára)
A növényvédelmi szakértő írásában részletesen foglalkozik az Európában még ki nem mutatott almarozsdát okozó Gymnosporangium fajokkal, megállapítja, hogy a karantén károsítónak minősülő fajok bekerülése – a köztesgazdák széles köre miatt is – potenciális veszélyt jelent a hazai almaültetvényekre is. Részletesen foglalkozik a kórokozók biológiájával, elemzi almafajtáink fogékonyságát és a fő kórokozó elleni agrotechnikai, mechanikai, kémiai védekezési lehetőségeit.

Almatermesztés léüzemi feldolgozásra. Riport
(Kosztolányi Attila)
Király Sándor növényvédő szakmérnököt a családi vállalkozás keretében végzett almatermesztésről, a rezisztens fajták termesztési tapasztalatairól, a tavaszi fagy és a nyári aszály következményeiről, valamint a jövő év termesztési kilátásairól kérdeztük.

Az almaültetvények gyommentesítése és az új kihívások
(Szabó Roland)
A szerző írásában az almaültetvények gyommentesítési lehetőségeivel foglalkozik. Az elmúlt évek gyomfelvételezéseinek eredményei alapján táblázatos formában ismerteti az almaültetvényekben előforduló legjelentősebb gyomnövényeket, valamint áttekinti a felhasználható herbicid hatóanyagok körét, a célszervezetekre gyakorolt hatásuk és a kijuttatási módjuk alapján. Végül az optimális herbicid választás elméleti alapjait foglalja össze az olvasók számára.

Állati kártevők előfordulása és védekezési tapasztalatok a nógrádi almásokban, 2007-ben
(Szántóné Veszelka Mária)
A Nógrád Megyei MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának szakembere a megyében 2007. évben előforduló állati kártevők fellépéséről, az általuk okozott kár mértékéről és az ellenük folytatott védekezések tapasztalatairól ad átfogó képet írásában.

A magyar és a német étkezési célú almatermelés költség- és jövedelemviszonyai korszerű gazdaságokban
(Dr. Apáti Ferenc)
Az elemzés a magyar és a német étkezési célú almatermesztés költség- és jövedelemviszonyairól ad áttekintést és megállapítja, hogy a versenyképességünk megtartását a termelői környezetet körülvevő információs rendszer, a marketing és a K+F tevékenységek, a beruházási támogatási intenzitás stb. alapvetően befolyásolják. Németországgal szemben mért üzemgazdasági előnyeink döntő hányadban az alacsonyabb munkabérekre és a magasabb beruházási támogatási intenzitásra, valamint a jégesők viszonylag ritka előfordulására vezethetők vissza, azonban látni kell, hogy ezek a mindössze „véletlen” és a termelőtől teljesen független előnyök, ezért hosszabb távon a termelési költségek növekedésére kell felkészülni.

Almatermesztés és -értékesítés gyakorlata Nyírbátorban. Riport
(Kosztolányi Attila)
Munkatársunk a családi vállalkozásuk keretében végzett almatermesztésről és -tárolásról, a fák idei kondíciójáról és a jövő évi terméskilátásokról, valamint az alma kereskedelme terén 2007-ben szerzett tapasztalatairól beszélgetett Fülep Imre kertészmérnökkel.

Életfától a karácsonyfáig – Az alma kultúrtörténetéhez
(Dr. Surányi Dezső)
Az írás az alma kultúrtörténeti szerepét, mitikus jelentését, valamint mint ünnepi szimbólumot mutatja be.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

Az idei búza minőségéről
(Kosztolányi Attila)
A szerző írásában számot ad a magyar búza minőségéről, az idei búzavizsgálati módszerekről és azok eredményeiről. Az írás alapján megállapítható, hogy az idei év termésmennyisége nem, de -minősége kimagaslóan jó volt.

Újraindult a diabetikus liszt gyártása a Gabonakutatóban
(TSZI)
Szigorúan ellenőrzött alapanyagokból újraindult a szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht.-ban a diabetikus sütőipari alapanyagok gyártása.

SYNPLUS – Ha még többet akar (x)
(Boncsarovszky Tivadar)
Új Syngenta kukoricahibridek a termesztők szolgálatában.

Határszemle 2007 Őszén
(Lukács József, Horpácsiné Zsulya Ágnes)
Az MgSzH Központ szakemberei írásukban tájékoztatás adnak a 2007. évi betakarítási munkák állásáról, valamint arról, hogyan alakultak az őszi vetések és a talajmunkák a határszemle idején.

Néhány gondolat a triaszulfuron hatóanyagú szerek (Logran 20 WG, Triastar) használatáról
(Hoffmanné Pathy Zsuzsanna)
Az Agrofórum szeptemberi számában ismételten napirendre került a gyomirtó szer utóhatás kockázatának témaköre. Sajnos a cikkbe pontatlanságok kerültek be a triaszulfuron hatóanyag-tartalmú Logran 20 WG (triaszulfuron + dikamba) használatával kapcsolatban. Ezeket tisztázza és pontosítja most a Somogy Megyei MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának szakembere írásában.

Új DEKALB napraforgó korszak – vezető genetika a napraforgóban is!
(x) (Kiss Istvánné dr., Wágner József)
Újgenerációs DEKALB napraforgó-hibridek a Monsanto kínálatában.

A zeller táplálkozási értéke, termesztése, tárolása
(Dr. Füstös Zsuzsanna, Dr. Fehér Marianna, Szabó Rita)
A szerzők írásukban áttekintik a zeller három változatának – halványító, metélő, gumós – felhasználási lehetőségeit, a termesztéstechnológia főbb elemit, a tárolási szempontokat, valamint ismertetik a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal leíró kísérletében és a Budapesti Corvinus Egyetem tárolási kísérleteiben szereplő fajták jellemezőit a mérések és a megfigyelések alapján.

KWS silókukorica-hibridek
(x) (Dr. Nagy Sándor)
A KWS újgenerációs silókukorica hibridjeit ajánlja a termesztők figyelmébe.

A GM-kukoricák már a szomszédban vannak
(AF)
Szlovákiában GM-kukoricabemutatón járt az Agrofórum. Az ott látottakról, hallottakról olvashatnak munkatársunk írásából.

Jelentős átrendeződések a világ kukorica nemesítésében
(x) (Kökény Benő, Szeidl Balázs)
Továbbra is a termesztők szolgálatában a Monsanto kukoricahibridek.

Évzáró a MAKHTESHIM AGAN-nál
(Dr. Demes György)
Szokásos év végi kereskedelmi rendezvényét tartotta a MAKHTESHIM-AGAN Hungary Zrt. október 25-26-án Parádsasváron. Ez alkalomból megjelent Rami A. Samash vezérigazgató, aki megnyitó beszédében az iparágban elmúlt években bekövetkezett változásokat és azok hatását elemezte. Ezután dr. Sélley Tamás kereskedelmi vezető számolt be a MAKHTESHIM-AGAN kereskedelmi eredményeiről és a terveikről.

SCOTTS sikerreceptek. Aszályban is üde szőlők, magasabb cukorfok Agroleaffel
(x)
Az Agroleaf lombtrágyák használatának előnyei 2007. évi tapasztalatok alapján.

A „Legjobb munkahelyek” felmérés eredménye a nagyvállalat kategóriában. Sajtóközlemény
A Hewitt Humán Tanácsadó cég, valamint a Világgazdaság napilap által végzett felmérésen a nagyvállalati kategóriában 2007-ben előkelő helyen végzett a Syngenta Kft.

Kis keresztmetszet – nagy eredmények
(x) (Szabó Roland)
A Summit-Agro Hungária Kft. napraforgó-hibridjeinek legfontosabb ismérvei.

Az ammónium-nitrát és a LINZER NAC összehasonlító kísérleteinek eredményei repcében, és a búza P-trágyázása
(x) (Müller Gábor)
A Linzer Agro Trade Hungary Kft. műtrágyázási ajánlata a repce- és búzatermesztők számára.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Rövid összeállítást olvashatnak a külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Ismerjük meg a traktorokat (1.)
(Dr. Varga Vilmos)
A mezőgazdaság alapvető gépe a traktor. Megalkotása óta jelentős fejlődésen ment keresztül és ez a fejlődés napjainkban is tart. E sorozat keretében ezentúl rendszeresen, közérthető formában tájékoztatni kívánják a szerzők az olvasókat a traktortechnikában bekövetkezet változásokról. A szakmai megoldások ismertetése mellett a gyakorlatban közvetlenül hasznosítható tanácsokkal, információkkal is segíteni kívánják a mezőgazdasági termelők munkáját.

VOGEL-NOOT szezonnyitó akció 25-30 %-os árengedménnyel!
(x)
A Vogel-Noot Mezőgépgyár Kft. a NettoLine akcióját ajánlja a gazdálkodók figyelmébe.

Újdonságok a FENDT-től (1.)
(Dr. Demes György)
Az AGCO csoporthoz tartozó, a ma még főleg traktorairól híres FENDT cég szakemberei, a hannoveri AGRITECHNIKA 2007 szakkiállítást megelőzően, október 10-én 28 ország 150 újságírója számára adtak számot fejlesztési eredményeikről.

Nagyító alatt… (42.) KERTITOX BORA 2000 növényérzékelő berendezéssel felszerelt ültetvénypermetező gép
(Dr. Dimitrievits György)
A sorozat következő része a vontatott kivitelű KERTITOX BORA 2000 növényérzékelő berendezéssel felszerelt ültetvénypermetező gépet veszi nagyító alá. Az írásból megismerhetik a permetezőgép főbb műszaki jellemzését, szerkezeti felépítését, működését, melynél a fontosabb műszaki adatokat táblázat tartalmazza. Az írásból tájékozódhatnak a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézetben végzett laboratóriumi és szántóföldi vizsgálatok céljáról, körülményeiről, módszereiről, valamint ezek eredményeiről. Továbbá a fontosabb teljesítmény- és munkaminőségi, energetikai, üzemeltetési jellemzőkről. Az írás lezárásaként a vizsgálati tapasztalatok, valamint ezek alapján készített ajánlások olvashatók a felhasználók részére.

Permetezéstechnikai tanácsok gazdálkodóknak (1.) (x)
(Huszár Jenő, Pánczél Miklós)
A Farmcenter Kft. munkatársai a permetezőgépekkel és a fúvókákkal szemben támasztott igényeket ismertetik.

Kiterjeszti tevékenységét Magyarországon a Belarus Traktor Kft.
(x)
A jövőben a Belarus Traktor Kft. az erőgépek forgalmazása mellett eredeti gyári alkatrészek értékesítésével is a vásárlók rendelkezésére áll.

Láttuk, hallottuk, olvastuk. Bemutatkozott a DAMMANN-TRACK DT 2000 H önjáró permetezőgép
(Dr. Demes György)
A DAMMANN permetezőgépeket képviselő STARCZ Kft. Magyarországon először mutatta be a DAMMANN-TRACK DT 2000 H önjáró permetezőgépet. A nagy (1,9 m) szabadmagasságú permetezőgép a hannoveri AGRITECHNIKA kiállításra készült el, amelynek fejlesztése során már a hazai igényeket is figyelembe vették, és amelyet mint kimagasló újdonságot – a benyújtott pályázat alapján – a hannoveri AGRITECHNIKA kiállítás zsűrije ezüstéremmel ismert el.

Väderstad-klinika. Meggyőző tapasztalatok az első Cultus-okkal (x)
Gazdálkodói tapasztalatok a Väderstad Cultus kultivátorral végzett munkáról.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

A MAG aranytollat az idén dr. Békési Pál, szerkesztőbizottságunk tagja kapta
(Dr. Bódis László)
Dr. Békési Pál 40. éves munkássága elismeréseképpen „MAG aranytoll” kitüntetésben részesült.

Jegyzet gazdálkodóknak. A vállalkozói önértékelésről
(Kurucz Miklós)
Az év vége a számadások időszaka. Az egyén, a család, a társadalom visszatekint a maga mögött hagyott hónapokra. Értékeli sikereit, elemzi kudarcait, levonja a tanulságokat. Nem tehet másképpen a gazdálkodó sem.

A vég utáni kezdet...
(Dr. Bódis László)
A Vajdaságba, Óbecsére kapott meghívást az Agrofórum egy diplomakiosztó ünnepi rendezvényre.

Könyvismertetés. A precíziós mezőgazdaság módszertana. Szerkesztette: Németh Tamás, Neményi Miklós és Harnos Zsolt
(Dr. Kádár Imre)
A könyv valós hiányt pótol, amikor módszertant és átfogó képet ad a precíziós mezőgazdaság jelenlegi helyzetéről és a fejlődés várható irányairól. Összefoglalja az elméleti és a gyakorlati ismereteket, kitekint a világban megfigyelhető tendenciákra is.

Agrármúltunk nagyjai. Ganz Ábrahám
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Ganz Ábrahám életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Arcképcsarnok. Beszélgetés Németh Tamás akadémikussal
(Dr. Bódis László)
Beszélgetés Prof. Dr. Németh Tamás akadémikussal földről, kutatásról, családról és értékrendről.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen