2007. januári lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Boldog új esztendőt!
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

A növényfajta-vizsgálat szerepe és felelőssége a XXI. sz. kihívásainak tükrében
(Ertseyné Dr. Peregi Katalin)
A cikkben a szerző az OMMI Biológiai alapok a mezőgazdaságban című konferenciáján elhangzott előadását foglalja össze. Több olyan jogszabályt vet fel a növényfajta-vizsgálatra vonatkozóan, amelyet a szakemberek ismernek, alkalmaznak, de vajon valóban elfogadják-e azokat, és azonosulnak-e velük? A szerző ezeket a kérdéseket elemzi az egyes jogszabályok ismeretében, a hazánk EU-csatlakozása óta eltelt két és fél éves tapasztalatokra támaszkodva. Írása végén pedig az OMMI rövid- és középtávú terveit foglalja össze.

A ZÖLDSÉGTERMESZTÉS IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI

Lesz-e elég zöldség Magyarországon?
(Dr. Mártonffy Béla)
A szerző a zöldségtermesztés helyzetét értékeli az elmúlt 16 év tapasztalatai alapján. Végigkíséri a terméseredményeket és a termelés szerkezetét a rendszerváltás előtti „virágzó” időktől kezdve, a rendszerváltás után kialakult piacgazdaság hatásán, majd a zöldség-gyümölcs uniós piacszabályozás lehetőségén keresztül napjainkig. A tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a zöldségtermesztés területén is nagyobb hangsúlyt kap a jövőben a friss termékek piaca, míg a feldolgozóipar néhány termékre fog koncentrálni (csemegekukorica, zöldborsó, ipari paradicsom és konzervuborka).

A fejes saláta hajtatása
(Dr. Terbe István)
A cikkből a fejes saláta hajtatásának fontos lépéseit ismerhetjük meg. A szerző taglalja a fajtaválasztás, a talaj-előkészítés, a palántanevelés, a növényápolás, valamint a betakarítás és csomagolás szakszerű műveleteit és szempontjait. Ezen kívül említést tesz a kedvezőtlen környezeti tényezők okozta fejlődési rendellenességekről is.

A vöröshagyma trágyázása és öntözése
(Némethyné Dr. Uzoni Hanna)
A szerző cikkében a vöröshagyma-termesztés három termesztéstechnológiai változatának, a tavaszi magvetéssel, a nyárvégi magvetéssel és a tavaszi dughagymaültetéssel előállított étkezési hagyma közötti különbségeket hangsúlyozza a tápanyag-utánpótlás és öntözés szempontjából.

Zöldségnövények Leíró Fajtajegyzéke. Fejes káposzta
(Szani Szilárd)
Az OMMI munkatársa a különböző tenyészidejű fejes káposzta hibrideket veszi sorra, jellemzőikkel és számos képpel kiegészítve.

A spárga termesztése
(Dr. Slezák Katalin)
Az írásban a szakszerű spárgatermesztés technológiai elemei (fajtaválasztás, terület kiválasztása, telepítés előtti talajmunkák, szaporítás, ápolási munkák, valamint szedés, értékesítés) kerülnek terítékre.

A csiperkegomba termesztése
(Fehérvári-Póczik Erika)
A szerző bevezetésként ismerteti a csiperkegomba táplálkozási és élettani jelentőségét, valamint a csiperkekomposzt, a csíra és a termesztő létesítmények szerepét. Ezt követően rátér a termesztéstechnológia folyamatára, kifejtve az átszövetés, a takarás, a lappangási időszak, a termőre fordítás, valamint a termőidőszak témakörét.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
A külföldi szaklapban megjelent írásból a GM-termékek helyzetét ismerhetik meg az élelmiszerláncban.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

2006-os év időjárásának áttekintése a növénytermesztés szempontjából
(Vadász Vilmos)
A szerző áttekintést ad a növénytermesztés szempontjából legfontosabb időjárási elemek alakulásáról az év folyamán. Így szól a hideg, kemény fagyokkal teli télről, a szeszélyes tavaszról, a belvizekről, a felhőszakadásokkal, jégesőkkel tarkított nyárról, valamint a meleg, napos, száraz őszről. Összességében megállapítja, hogy a 2006-os év időjárása országosan nem okozott nagyobb terméskiesést a kultúrnövények többségénél, kisebb körzetekben azonban súlyos károk is előfordultak.

A kalászosok növényvédelmi helyzete a 2005-2006-os tenyészidőszakban, kilátások a következő termesztési ciklusra
(Kobza Sándor, Tóth Miklós)
A Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat szakemberei összefoglalják az őszi búza, az őszi árpa és a tavaszi árpa elmúlt vegetációban tapasztalt növényvédelmi helyzetét.

Veszélyes kártevők (II./7.) Négylábú kártevő atkák
(Győrffyné Dr. Molnár Júlia, Szendrey Lászlóné)
A veszélyes kártevők sorozat most közölt része a négylábú kártevő atkákat mutatja be. A színes szakmai képekkel illusztrált tanulmányból megismerhetik ezen atkák jelentőségét és kártételét, a fontosabb fajok rendszertani besorolását, elterjedését. A morfológiai és biológiai jellemzők ismertetésén túl, a négylábú kártevő atkák előrejelzésének lehetőségeibe, valamint az ellenük való védekezés részleteibe is betekinthetnek az olvasók.

Pioneer értékek a kukoricatermesztésben – Stressztűrés és vízleadás a célkeresztben (x)
(Sipos Péter)
A Pioneer kukoricahibridek teljesítménye a 2006-os év tükrében.

2006-ban a gombaölő szer és a műtrágya is jól érvényesült (x)
(Dr. Füzi István)
A BASF fejlesztőmérnöke a négy éve őszi búza fajtákban folytatott, ún. intenzitási kísérleteik eredményeit és tapasztalatait mutatja be különböző gombaölő szer és műtrágya kezelések mellett.

BAROLO RM, megbízható csúcsnapraforgó a 150 éves KWS-től (x)
(Berecz Balázs)
A vetőmag-forgalmazó cég szakembere írásában gyakorlati példákkal alátámasztva ismerteti mindazt, amiért a termesztőknek a Barolo RM napraforgó-hibridet érdemes választaniuk.

Kukorica gyomirtások tervezése költségtakarékosan (x)
(Takács Attila)
Hatékony Dow AgroSciences növényvédelmi technológiákat ajánl  a gazdálkodók figyelmébe.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Väderstad-klinika. Magyarország legkedveltebb rögtörő hengerei! (x)
A sokoldalú Rexius rögtörő hengerek használatának előnyei a Väderstad Kft. kínálatából.

WORLD CLAAS 2006. Megújult és kibővült termékválasztékkal a jövő mezőgazdaságának szolgálatában
(Dr. Demes György)
A 2006. október 19-e és november 15-e között került megrendezésre WORLD CLAAS 2006 rendezvénysorozat Németországban, melyen egy közel százfős, zömmel gazdálkodókból és kereskedőkből álló magyar delegációnak is alkalma volt részt venni az AXIÁL Kft. meghívására és szervezésében. A csoportban más szakmai újságírók társaságában lapunk is képviseltette magát, így a bemutatón látottakról, különös tekintettel az újdonságokra, ebben az tudósításban számolunk be olvasóinknak, jó néhány színes fotó kíséretében.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Láttuk, hallottuk, olvastuk. Intervitis Interfructa
(Dr. Demes György)
A Messe Stuttgart és magyarországi vásárképviselete szervezésében, a Messe Stuttgart sajtófőnöke, Thomas Brandl, valamint a Német Bortermelők Szövetségének főtitkára, dr. Rudolf Nickenig 2006. november 23-án a FOODAPEST szakvásár ideje alatt tartott sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy 2007. április 22. és 26. között a Stuttgarti Vásárközpontban ismét megrendezésre kerül az INTERVITIS INTERFRUCTA (IVIF) nemzetközi bor, gyümölcs és gyümölcslé technológiai szakvásár.

Híradás a Cserszegi fűszeresek versenyéről
(Dr. Bódis László)
A Magyar Borok Háza adott otthont a XI. Országos Cserszegi Fűszeres Borversenynek 2006 novemberében. A hagyományőrző szándék és a magyar borok iránti érdeklődés-felkeltés vezette a szervezőket. Közel félszáz bor érkezett Magyarország különböző borvidékeiről a megmérettetésre, amelyen a zsűri 4 arany- és 15 ezüstérmet osztott ki.

Láttuk, hallottuk, olvastuk. Kertészmérnök hallgatók XXXIII. Tudományos Diákköri Konferenciája
(Dr. Pénzes Béla)
A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara 2006. november 30-án, immár 33. alkalommal rendezte meg diákköri konferenciáját. A hallgatók a tudományos eredményeiket kertészeti és biotechnológiai szekciókban mutatták be. A bemutatott 23 dolgozat mindegyike önálló hallgatói teljesítmény sikeres megjelenítése volt.

Arcképcsarnok. Beszélgetés Papp Péter agrárvállalkozóval
(Dr. Bódis László)
Beszélgetés a „2006. év Európai Innovatív Fiatal Gazdája” díjat nyert gazdálkodóval a kitüntetésről, a munkáját vezérlő motivációról, a magyar mezőgazdaság helyzetéről.

Láttuk, hallottuk, olvastuk. Bemutatkozott az RAGT Vetőmag Kft.
(Dr. Demes György)
Vezető mezőgazdasági szakembereknek mutatkozott be Budapesten 2006 novemberében a francia RAGT Semences magyarországi vállalata, a RAGT Vetőmag Kft. A RAGT vetőmagok a KWS RAGT Hybrid Kft.-vel közös tevékenysége következtében nem ismeretlenek a magyar piacon. A jövőben a RAGT Semences termékeit Magyarországon a most létrehozott önálló vállat keretében kívánja értékesíteni.

Jogi oldal. A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről
(Dr. Szabó Lajos)
A jogi szakértő írásában a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről szóló új törvényt, annak céljait mutatja be. Figyelemfelhívásként néhány fontos fogalmat, feltételt ismertet, köztük azt, mikor jogosult a szerződő kárenyhítő juttatásra.

Jegyzet gazdálkodóknak. A kisajátítás feltételeiről
(Kurucz Miklós)
A jegyzet soron következő része a közérdekű célokat szolgáló kisajátítás feltételeit, annak menetét mutatja be.

Láttuk, hallottuk, olvastuk. Konferencia a szaktanácsadásról Debrecenben
2006 novemberében a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumában került megrendezésre a „4M-eco, a mezőgazdasági szaktanácsadó rendszer” befejező szeminárium konferenciája, melyben az Észak-alföldi régió ökológiai adottságainak mezőgazdasági kihasználásáról, a tápanyag-visszapótlási szaktanácsadási tevékenységről, valamint a 4M-eco mezőgazdasági szaktanácsadó rendszer bevezetésének tapasztalatairól hallhattak érdekes előadásokat a megjelentek.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen