2007. júliusi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Rögös utak
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Fejlesztési lehetőségek a búzatermesztésben
(Dr. Pepó Péter)
A szerző írásában a hazai búzatermesztés jelenlegi helyzetével, a termésszínvonal, termésstabilitás érdekében véghez vihető fejlesztési lehetőségekkel foglalkozik. A termesztési feltételek jobb kihasználása érdekében differenciált növénytermesztési modellek kialakítását és gyakorlati megvalósítását szorgalmazza. A szerző és munkatársai kutatási eredményei alapján a termesztéstechnológiában az intenzitási szint növelésével, a technológiai fegyelem betartásával kedvező termésmennyiség, minőség, termésbiztonság realizálható, így a búzaágazat jövedelmezősége, hatékonysága eredményesen javítható.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Régi új gyógynövényünk a repce
(Dr. Bódis László)

Az őszi káposztarepce jelenlegi és perspektivikus szerepe az olajmagvak körében
(Nagy Levente)
A Bunge Zrt. szakembere írásában az őszi káposztarepce mag termelésének, árának alakulását mutatja be a szójabab és a napraforgómaghoz képest az Európai Unióban az elmúlt 10 esztendő távlatában.

A magyar repcenemesítés helyzete és a repcetermesztés kulcspontjai nemesítői szemmel. Riport
(Kosztolányi Attila)
Beszélgetés a Gabonatermesztési Kutató Kht. táplánszentkereszti Növénynemesítő Kutatóállomás állomásvezetőjével, Falusi Jánossal és feleségével Falusi Jánosné, repcenemesítővel a magyar repcenemesítés helyzetéről, a GK fajtákról, a nemesítői célkitűzésekről, valamint a repce termesztéstechnológiájában elkövetetett gyakori hibákról, illetve azokról az agrotechnikai elemekről, amelyekkel „helyzetbe hozható” a repce az eredményes termesztés érdekében.

Termesszen sikeresen őszi káposztarepcét, ebben segít a KWS! (x)
(Bősze Kolozs, Nagy Sándor)
Miért érdemes KWS repcéket termeszteni? – Megtudhatják a KWS területi képviselőjének írásából.

Megérkeztek a Syngenta hibrid repcék! (x)
(Bíró János)
Syngenta hibrid repcék a repcetermesztők figyelmébe.

Repce termesztéstechnológia a fajtakísérletekben. Riport
(Kosztolányi Attila)
Beszélgetés Kardosné Dombi Irénnel, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Szombathelyi Növényfajtakísérleti Állomás Régió vezetőjével a hazai, illetve külföldi hibrid és fajta repcékről, valamint arról, hogy épül fel a termesztéstechnológia ott, ahol a fajtakísérletek miatt magas színvonalú a termesztés.

A repce-boom folytatódik?! (x)
A Saatbau Linz Hungária Kft. fajtarepce kínálata a repcetermesztők számára.

Repcetermesztés mulcshagyó, csapadékmegőrző technológiával. Riport
(Kosztolányi Attila)
Beszélgetés Hegedűs Józseffel, a bácsbokodi Albert Agro Egyéni Cég ügyvezetőjével az általuk alkalmazott csapadékmegőrző, szántás nélküli repce termesztéstechnológiáról.

„Elfújta a szél”
(Dr. Bódis László)
Május végén, Sátorhelyen a Monsanto nagyszabású repcebemutatót tartott, a kísérleteknek helyet adó Bólyi Zrt., illetve néhány növényvédőszer-gyártó cég közreműködésével. A Bólyi Zrt. részéről dr. Balikó Sándor és Macháti Béla köszöntötte a résztvevőket. A Monsanto képviseletében Szeidl Balázs a repce jelenéről és jövőjéről, illetve a Monsanto fejlesztési stratégiájáról beszélt. Ezután a repce kísérletek előtt végighaladva mutatták be az egyes cégek termékeiket és ismertették a kezelések módját.

Gazdaságos repcetermesztés Pioneer hibridekkel (x)
(Dr. Piukovics László)
Pioneer hibridek használatának előnyei a gazdaságos repcetermesztés érdekében.

Saaten-Union: új válaszok a repcetermesztés növekvő kihívásaira (x)
(Blum Zoltán)
A Saaten-Union Hungária Kft. hibrid és fajta repce kínálata az eredményes repcetermesztés érdekében.

Zalai repce sok bórral (x)
(Kiss Péter)
Repcetermesztés gyakorlati tapasztalata a Summit-Agro Kft. bórtartalmú lombtrágyájával (Bortrac) a Kampfl Kft.-nél.

Diákoldal. Zöldtrágyázásról, röviden
(Flier Nikolett)
A szerző írásában bemutatja a zöldtrágya használatának előnyeit (talaj termékenységének fenntartása, eróziós, deflációs károk csökkentése, gyomszabályozás stb.), valamint a zöldtrágyázás módszereit (fedett tarlós, sarjú, tarlóvetéses zöldtrágyázás). Végül a Magyarországon leggyakrabban alkalmazott zöldtrágyanövények körét ismerteti.

Diákoldal. Zöldtrágyázás, ahogy az ökológiai gazdálkodók látják
(Göblyös Judit)
Biogazdálkodásban a szervesanyag-visszapótlásra alkalmazható anyagok száma korlátozott, hiszen a műtrágyák használata nem engedélyezett, az istállótrágya pedig összefüggésben az állatállomány alacsony létszámával, nehezen beszerezhető. Az istállótrágya azonban zöldtrágya használatával helyettesíthető. Ezért a szerző írásában a zöldtrágyázás szabályainak ismertetésén túl, bemutatja a zöldtrágyázásra felhasználható növények körét, valamint ökogazdálkodók zöldtrágyázással kapcsolatos tapasztalatait is.

Reglonozással a hatékonyabb betakarításért x
(Laczkó László)
A Syngenta a Reglone Air-t (diquat-dibromid) ajánlja a repcetermesztők figyelmébe.

A magyar búza lehetőségei
(Kiss Péter)
Az elmúlt 17 évben a magyar búzapiac alakulását számos külföldi és hazai események befolyásolták. Ezeket a tényezőket elemzi írása elején a szerző, majd az előttünk álló versenyhelyzetre és lehetőségekre hívja fel a figyelmet. Véleménye szerint a búza intervenciót – kukorica intervencióhoz hasonlóan – néhány éven belül meg fogják szüntetni, ami azt jelenti, hogy a magyar export-felesleg (1-2 millió tonna) egy részét a tengerentúlon kell majd értékesítenünk, és versenyeznünk kell az olcsó ukrán, román és bolgár búzával is. A megoldást a jelenleginél jobb minőségű, homogén áru előállításában és annak folyamatos biztosításában látja. Emellett hangsúlyozza a hozamok növelését és az adminisztráció jelentőségét is.

Fajtahasználat, fajtakiválasztás az őszi búza termesztésben
(Kovács Sándor)
A szerző írása elején azokat a szempontokat mutatja be, amelyeket figyelembe kell venni a megfelelő őszi búza fajtakiválasztásához. A továbbiakban a jelenleg legnagyobb területen termesztett fajtákat sorolja fel. A cikk lezárásaként a legújabb 10 őszi búzafajta rövid jellemezése olvasható.

A kalászos gabonák közép- és hosszú távú áralakító tényezői a tőzsde tükrében
(Vágó György)
A Hamilton Tőzsdeügynökség Zrt. szakembere írása elején a gabonafélék múltbeli tőzsdei áralakulását, és az akkori árkialakító tényezőket ismerteti. Ezután az idei értékesítési lehetőségeket befolyásoló tényezőket vesz sorra, valamint a középtávú, 2007. évi trendet  mutatja be a kalászos gabonák értékesítése terén.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

A sörárpa-termesztés helyzete Magyarországon
(Kosztolányi Attila)
A szerző írásában a tavaszi és az őszi árpa elmúlt évekbeli termesztési adatait és a termesztés eredményességét befolyásoló tényezőket, valamint a fajtahasználat alakulását ismerteti. A sörárpa termeltetés és felvásárlás múltja mellett, a jelen meghatározó piaci szereplőit, valamint a magyarországi nemesítés helyzetét is bemutatja. A cikk végén az idei terméskilátásokba pillanthatunk be.

Láttuk, hallottuk, olvastuk. Növényházi termesztés metil-bromidos talajfertőtlenítés nélkül.
(Kosztolányi Attila)
Április végén a fenti címmel szakmai tanácskozásra került sor neves hazai és külföldi előadók részvételével Kiskunfélegyházán. A szakmai előadások keretében a rendezvény résztvevői megismerhették a gyümölcs- és zöldségágazat európai és magyarországi helyzetét, a zöldséghajtatás fejlődésének várható irányait, a zöldségtermesztésben alkalmazott talajfertőtlenítési eljárásokat, valamint a vízkultúrás és konténeres zöldséghajtatás magyarországi tapasztalatait.

Az Európai Unió 2007. évi második termésátlag-becslése az EU-27 tagállamra
(Oravecz Sándor)
A Földmérési és Távérzékelési Intézet, Távérzékelési Központ szakembere írásban az Európai Unió Egyesített Kutatóközpontja által közreadott, 2007. évre vonatkozó termés-előrejelzés megállapításait ismerteti.

Diabet-mix diabetikus sütőipari termékcsalád cukorbetegeknek és fogyni vágyóknak
(Ács Péterné dr., Kovács Zsuzsa)
A Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság olyan diabetikus lisztkeverékeket, technológiákat és kész sütő-, ill. tésztaipari termékeket fejlesztett ki, melyek mintegy 35 %-os vércukorszint-csökkentő hatással bírnak, úgy, hogy a mindennapi fogyasztáshoz szükséges élvezeti értéküket sem veszítették el. A kutatás célja nemcsak a termékek szénhidrátcsökkentése volt, hanem, hogy a termékekben maradó összes szénhidráttartalom bizonyos hányadát rosszul felszívódó összetevőre, guar maglisztre cseréljék. A kedvező élettani hatást az SZTE I. sz. Belgyógyászati klinikáján elvégzett hatásvizsgálatok eredményei alátámasztották. A cikkből megtudhatjuk, milyen termékek kerültek forgalomba a Dibet-Mix és Diabet-Max termékcsalád keretében.

Szőlőtermesztés és borászkodás az etyeki Kattra pincészetnél. Riport
(Kosztolányi Attila)
Beszélgetés az etyeki Kattra pincészet tulajdonosával Kattra Imrével, és lányával Kattra Ágnessel a családi pincészetről, az idei szőlőtermesztési tapasztalataikról, borkészítésről.

Scotts sikerreceptek: Intenzív szabadföldi paprika és paradicsom (x)
A Scotts teljes körű tápanyag-utánpótlási javaslata az intenzív szabadföldi paprika és paradicsom termesztéshez.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Rövid összeállítást olvashatnak a külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

45 éves Väderstad-Verken AB és 10 éves a Väderstad Kft.
(Dr. Demes György)
A Väderstad Kft. szokásos évi partnertalálkozójának kettős jubileum adott alkalmat idén: a svéd Stark család éppen 45 évvel ezelőtt alapította a Väderstad céget, és éppen 10 éve annak, hogy megalakult az anyacég magyarországi leányvállalata a Väderstad Kft. A rendezvényen Kalmár Tibor, a Väderstad Kft. ügyvezetője a cég elmúl 10 évnyi tevékenységére tekintett vissza, majd beszámolt napjaink fejlesztési eredményeiről is.

Väderstad-klinika Massey Ferguson országjáró körút (x)
A Väderstad Kft. az idei országjáró körútja munkagépeit ajánlja a gazdálkodók figyelmébe.

V. MANITOU Kezelő Olimpia Hódmezővásárhelyen
(Dr. Demes György)
Immár ötödik alkalommal rendezte meg június elején az Axiál Kft. a Hód-Mezőgazda Zrt.-vel közösen a MANITOU rakodógép-kezelői ügyességi versenyt. A vetélkedőre idén 50 cég képviseletében összesen 93 versenyző jelentkezett. A versenyek összesen 8 pályán egymással párhuzamosan folytak. A megjelenteket a Hód-Mezőgazda Zrt. részéről Antal Gábor vezérigazgató, az Axiál Kft.-től pedig Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető köszöntötte.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet gazdálkodóknak. A pályázatkészítés általános szempontjairól
(Kurucz Miklós)
A jegyzet soron következő része a pályázatkészítés általános szempontjaival foglalkozik. Az írásból megismerhetik, hogyan kell egy pályázatot felépíteni, milyen szempontokat kell figyelembe venni az elkészítése során.

Arcképcsarnok. „Az élet legnagyobb kihívása, hogy az ember önmagával békességben legyen.” Beszélgetés Ertseyné Peregi Katalinnal
(Dr. Bódis László)
Beszélgetés az MgSzH (OMMI és más jogelőd intézmények) Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának vezetőjével.

Agrármúltunk nagyjai. Teichmann Vilmos
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Teichmann Vilmos életútját és munkásságát ismerhetik meg.

Jogi oldal. A fák védelme, a növényzet eltávolítása iránti szomszédvitában, perben irányadó szempontok
(Dr. Szabó Lajos)
A jogi szakértő írásában fák, növényzet eltávolítása miatti szomszédvitában, perben irányadó szempontokat ismerteti egy megtörtént jogeset kapcsán.

35 éves a keszthelyi Georgikon Kar Növényvédelmi Intézete
(Molnár Zoltán)
A növényvédelmi képzésben meghatározó szerepet tölt be a 210 éves Georgikon 35 éves Növényvédelmi Intézete. Az évforduló alkalmából a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kara május közepén jubileumi ünnepségsorozatot szervezett, melynek fontosabb pillanataiba tekinthetnek be munkatársunk írásából.

Átütő siker a Pioneer EXPRESS® toleráns napraforgója. Sajtóközlemény
Már második éve a magyarországi köztermesztésben a Pioneer EXPRESS® (szulfonilurea) gyomirtószer-toleráns napraforgó hibridje.

XIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Beszámoló
(Bellus Zoltán)
Az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet szakembere az április végén megrendezett XIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok programját, az érdekesebb látnivalókat, valamint a szakkiállítás díjazottjait ismerteti írásában.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

MELLÉKLET

Repcetermesztési technológiák röviden
(összeállította: Dr. Bódis László)
Táblázatos formában ismerhetik meg a repcetermesztésben élenjáró gazdaságok által alkalmazott termesztéstechnológia elemeit.

A MONSANTO hibridek szerepe a repce teljesítményében (x)
Monsanto Hungária Kft. repcehibridjeit ajánlja a repcetermesztők figyelmébe.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen